logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ekran zamarzł a po ponownym uruchomieniu ciemność. Jak sprawdzić co się spaliło?

lorakk 07 Kwi 2011 08:47 2909 26
REKLAMA
  • #1 9370385
    lorakk
    Poziom 10  
    Witam.
    Mam następujący problem - korzystałem z kompa i nagle wszystko "zamarzło" na ekranie, myszka nie działała, żadne kombinacje klawiszy nic nie dały, natomiast po restarcie czarny ekran, tzn. nawet BIOS się nie załącza i nie ma tego bibnięcia, które powinno być. Monitor nie reaguje na komputer tzn. dioda nie zmienia koloru na taki, jaki powinien być, a monitor jest na pewno sprawny, bo przed chwilą sprawdziłem go na laptopie.

Wszystkie wiatraki (procesor, grafika, płyta i zasilacz) chodzą, próbowałem resetować BIOS (i poprzez zworkę, i baterię), ale nic to nie dało. Odłączałem też CD-ROM oraz RAM, ale również nic się nie zmieniło. Kartę też odłączałem i też żadnej reakcji, żadnych odgłosów.

Najpewniej więc coś się spaliło, ponieważ mniej więcej w tym samym czasie, gdy ekran "zamarzł" było jakieś spięcie w mieszkaniu i w sąsiednim pomieszczeniu spaliła się żarówka (ale tylko to, w żadnym innym nic się nie stało, nawet w tym, w którym stoi komp, żadna żarówka nie padła). Mogło to mieć jakiś związek?

Nie mam możliwości podłączenia grafiki czy zasilacza do innego kompa, tak samo jak nie mogę podłączyć innej grafiki lub zasilacza do tego kompa, więc czy da się w jakiś inny sposób sprawdzić co się spaliło? Czy tylko serwis?

Jeśli chodzi o parametry, to karta Galaxy GeForce 7300 GT, procesor Sempron 1800, płyta Asusa, ale nie wiem dokładnie jaka, nazwy zasilacza też nie znam. W każdym razie komputer był składany z nowych części jakieś pięć lat temu i nigdy nie było z nim żadnych hardwarowych problemów - również w sytuacjach podobnych do tej dzisiejszej, czyli gdy w mieszkaniu było coś nie tak z prądem.
  • REKLAMA
  • #3 9370447
    lorakk
    Poziom 10  
    Zasilacz to:
    MODE COM
    MC - 350ATX 2.0 PFC
    350 W

Natomiast na płycie głównej jest napisane: ABIT NV 8

Jeśli chodzi o miernik, to nie mam, ale jeśli nie jest to za droga rzecz (tak ze 20 zł), to mogę kupić, tylko proszę powiedzieć jaki.

Dodam jeszcze, że nie było żadnych fizycznych znaków uszkodzenia w momencie, gdy ekran "zamarzł", tzn. nic się nie zadymiło spod obudowy, nie pisnęło, nie strzeliło.
  • #4 9370463
    komandor64
    Poziom 25  
    Ocena: 80
    Starczy miernik nawet za 20 zł. Pomierz napięcia pod obciążeniem (rozpiskę będziesz miał na elektrodzie). Sprawdź czy kondensatory na płycie głównej, karcie graficznej nie są napuchnięte/wylane.

Aczkolwiek patrząc na zasilacz to sądzę, że nic z tego nie będzie...
  • #5 9370470
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3512
    komandor64 napisał:

Aczkolwiek patrząc na zasilacz to sądzę, że nic z tego nie będzie...

Możesz wytłumaczyć?

Najłatwiej chyba pożyczyć od kogoś zasilacz i sprawdzić czy komputer się uruchomi.
  • REKLAMA
  • #6 9370495
    lorakk
    Poziom 10  
    komandor64 napisał:
    Starczy miernik nawet za 20 zł. Pomierz napięcia pod obciążeniem (rozpiskę będziesz miał na elektrodzie). Sprawdź czy kondensatory na płycie głównej, karcie graficznej nie są napuchnięte/wylane.

To pewnie głupie pytanie, ale jak rozpoznać czy kondensatory są napuchniętę?
    Jak są różnej wielkości, to znaczy że napuchnięte?

I jeszcze jedno pytanie - ile sprawdzenie tego (tzn. co jest spalone) powinno kosztować w serwisie? Tak mniej więcej oczywiście? Jeśli ma to jakieś znaczenie, to mieszkam w Lublinie.
  • Pomocny post
    #7 9370505
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ekran zamarzł a po ponownym uruchomieniu ciemność. Jak sprawdzić co się spaliło?

Co do serwisu to 20-30zł
  • #8 9370760
    lorakk
    Poziom 10  
    Kondensatory wyglądają normalnie - tak na płycie, jak i w zasilaczu.

Co jest bardziej prawdopodobne - że to zasilacz się spalił czy grafika?
    czy może jest jakaś opcja, że nic się nie spaliło? ;]
  • #9 9370777
    Kasek21
    Poziom 43  
    Coś uległo awarii!

Na początek pożycz od kogoś zasilacz i sprawdź.

Bo albo to on uległ awarii albo/i płyta główna.

Speaker do płyty oczywiście podpięty?
  • #10 9373688
    lorakk
    Poziom 10  
    Podłączyłem dwa zasilacze.
    Pierwszy - MODE COM, MODEL: FEEL - 350 ATX
    Wiatrak przy procesorze raz się zakręcił i tyle, nic więcej nie ruszyło, a później to już w ogóle żadnej reakcji. Tylko że główna wtyczka (ta do płyty) miała tylko 20 pinów, a ten mój zasilacz był podłączony na 24 (w dwóch częściach).

Drugi - CWT, MODEL: ATX - 235
    Tu wszystkie wiatraczki zadziałały (chociaż też tylko 20 pinów), ale poza tym to samo, co przy moim zasilaczu - czyli żadnych odgłosów, żadnej reakcji monitora.

Co do speakera, to nie wiem, ale wcześniej, gdy wszystko działało, to było słychać czasem jakieś odgłosy, pipczenie na przykład przy starcie, teraz tego nie ma.
  • #11 9373761
    Kasek21
    Poziom 43  
    Uszkodzona sekcja zasilania procesora (lub procesor).

Podłączyłeś wtyczkę 4pin - mam rozumieć?

Przy tym feel'u zadziałało zabezpieczenie przeciw zwarciowe.

Przy tym 235W była w ogóle wtyczka 4 pin? Pewnie nie, dlatego wentylatory się kręciły.
  • #12 9373772
    lorakk
    Poziom 10  
    Tak, przy feelu podłączyłem tą wtyczkę 4pin, przy tym drugim zasilaczu w ogóle jej nie ma.

Czyli że procesor jest uszkodzony? Można go naprawić (jeśli tak, to ile coś takiego może kosztować w serwisie?)?
  • REKLAMA
  • #13 9373837
    Kasek21
    Poziom 43  
    Dla Ciebie lepiej jakby to był CPU - koszt na allegro to 10-15zł.

Bardziej prawdopodobne, że padła MOBO tu będzie drożej - serwis ~50zł zależy od usterki, zakup płyty to np:

Taką płytę jaką miałeś: http://allegro.pl/abit-nv8-s754-nforce-pciex-ddr1-fv-i1540626226.html - cena chora.

lub szukać czegoś na licytacjach pod socket 754 , z PCI-E i DDR1 - cena ~80-100zł
  • #14 9374812
    lorakk
    Poziom 10  
    W serwisach za samo sprawdzenie chcą od 30 do 50 zł. Wygląda wiec na to, że chyba lepiej zaryzykować (że to CPU się popsuł) i kupić procesor za te 20 zł. Tylko pytanie - do tej płyty, karty graficznej, wystarczy jakikolwiek na socket 745, czy musi mieć jakieś minimalne parametry?
  • #15 9374840
    Kasek21
    Poziom 43  
    Mogę Ci sprzedać Semprona 3000+ 1.8GHz jak coś to info na PW.
  • #16 9382330
    lorakk
    Poziom 10  
    Udało mi się załatwić drugiego kompa, więc podmieniałem części i wygląda na to, że spaliła się płyta główna. Bo wkładałem do swojego komp procesor sempron 2500 i nic. Z kolei swój procesor sempron 2800 włożyłem do tego pożyczonego komputera i wszystko działało. Mój zasilacz też działał podłączony do tego nowego kompa.

Teraz pytania - czy mogę dodatkowy dysk SATA oraz kartę graficzną galaxy 7300 gt podłączyć do płyty głównej, która nie ma żadnego wiatraczka a nazywa się WINFAST? Niestety przy tej nazwie nie było żadnych dodatkowych oznaczeń, w innych miejscach było natomiast napisane: 6100 K8MB REV: 1.0 oraz ITE IT8712F-S. No i ma ona najwyraźniej zintegrowaną kartę graficzną, menadżer urządzeń pokazuje taką nazwę: NVIDA C51G.

Przy tym nowym komputerze jest również 448mb ramu, więc czy mogę dołożyć jedną kość 1GB? Chodzi mi o to, czy ta płyta bez własnego wentylatora "udźwignie" to wszystko razem?

Mam też do wyboru dwa zasilacze, który więc byłby lepszy: Q-TEC 350 W ATX 2.0, czy ten MODE COM MC - 350ATX 2.0 PFC 350 W?
  • Pomocny post
    #17 9382337
    Kasek21
    Poziom 43  
    Możesz podłączyć.

Lepszym zasilaczem jest MC-350.
  • #18 9382692
    lorakk
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję!
    Jeszcze jedno pytanie - wszystko ładnie działa, gdy są dwa dyski, dwie kości RAM, ale gdy podłączam tą kartę grafiki, to owszem, system się ładuje, ale po kilkudziesięciu sekundach następuje samoczynny restart. Czy to wina np. braku zainstalowanych sterowników, czy ta płyta główna jest za słaba by to wszystko razem chodziło?
  • #19 9382863
    Kasek21
    Poziom 43  
    Na tych dwóch zasilaczach taki objaw?

System na dysku jest z konfiguracji ze starą płytą?

Karta także mogła zostać uszkodzona!
  • #20 9382902
    lorakk
    Poziom 10  
    Tego Q-Teca w ogóle już nie podłączałem, więc taki objaw tylko przy MC. Ale gdy tą kartę odłączam to na tym zasilaczu MC wszystko dobrze chodzi.

Jeśli chodzi o systemy, to gdy próbowałem włączyć pod tym z konfiguracją na starą płytę, to właśnie system się ładował i restart po kilkudziesięciu sekundach.
    Natomiast gdy jako główny dysk ustawiałem ten ze sterownikami na nową płytę (WINFAST), to z tą kartą 7300 gt system w ogóle się nie załadowywał - dochodziło do sprawdzania dwóch partycji (z pięciu) i po sprawdzeniu wszystko stało w miejscu.
  • #21 9383036
    Kasek21
    Poziom 43  
    lorakk napisał:

Jeśli chodzi o systemy, to gdy próbowałem włączyć pod tym z konfiguracją na starą płytę, to właśnie system się ładował i restart po kilkudziesięciu sekundach.

Najlepiej byłoby zainstalować system od nowa.

lorakk napisał:

Natomiast gdy jako główny dysk ustawiałem ten ze sterownikami na nową płytę (WINFAST), to z tą kartą 7300 gt system w ogóle się nie załadowywał - dochodziło do sprawdzania dwóch partycji (z pięciu) i po sprawdzeniu wszystko stało w miejscu.

Bez podpinania 7300GT działa?
  • #22 9383055
    lorakk
    Poziom 10  
    Tak, działa (ostatnich kilka postów napisałem już z tego kompa). Z dysku ze sterownikami do starej płyty też działa, gdy 7300 gt jest odłączona, tyle że oczywiście jest mnóstwo komunikatów o niezainstalowanym sprzęcie - ale przynajmniej nie wyłącza się po kilkudziesięciu sekundach.
  • #23 9383075
    Kasek21
    Poziom 43  
    Jak podpinasz tego GF7300 to wyłącz w biosie kartę zintegrowaną.

Sprawdź na tym Q-Tec'u.
    Jeżeli masz miernik to pomierz napięcia temu MC.

Na tym starym dysku zainstalowałbym system na nowo i sprawdził jak będzie się zachowywał (z zamontowaną 7300GT).
  • #24 9383089
    lorakk
    Poziom 10  
    Ok, tak zrobię, ale to już nie dziś.
    Jeszcze okazuje się, że z tą kartą zintegrowaną były jakieś problemy w przeszłości i teraz też ich doświadczyłem - ekran się rozmazał, ale po przewinięciu scrollem było ok; kursor myszki znika i dopiero po ponownym uruchomieniu wraca.

EDIT
    Odinstalowałem tą zintegrowaną kartę przez menedżera urządzeń i system załadował się bez problemu z podłączoną 7300GT. Zainstalowałem do niej sterowniki i po ponownym uruchomieniu już problem - znowu po kilkudziesięciu sekundach od załadowania systemu komputer sam się restartuje.
  • REKLAMA
  • #25 9383303
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Podłącz sprawny i dobry zasilacz.Do uruchomienia płyty odsyłam cie do instrukcji producenta płyty głównej, tam znajdziesz wskazania.
  • #26 9383379
    lorakk
    Poziom 10  
    adamadi33 napisał:
    Podłącz sprawny i dobry zasilacz.

ten Q-TEC 350 W ATX 2.0
    lub ten MODE COM MC - 350ATX 2.0 PFC 350 W
    są za mało dobre?

Cytat:

Do uruchomienia płyty odsyłam cie do instrukcji producenta płyty głównej, tam znajdziesz wskazania.

O co chodzi z tym uruchomieniem płyty głównej?
  • #27 9383395
    Kasek21
    Poziom 43  
    Nie wiemy czy te zasilacze są sprawne.

Na tym Q-Tec'u sprawdzałeś?

Może karta jest uszkodzona?!
    Może ta płyta jest uszkodzona?! - bo piszesz o jakiś błędach z wyświetlaniem obrazu.

Spróbuj zainstalować system od nowa na jednym z dysków.

Trzeba eliminować poszczególne możliwości bo tak to możemy tylko zgadywać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który po nagłym zamarznięciu ekranu przestał się uruchamiać, a po restarcie pojawił się czarny ekran. Zasilacz MODE COM MC - 350ATX 2.0 PFC oraz płyta główna ABIT NV 8 były używane. Po próbach resetowania BIOS-u, odłączania komponentów i podłączenia różnych zasilaczy, użytkownik stwierdził, że najprawdopodobniej uszkodzona jest płyta główna. Po testach z innym komputerem potwierdzono, że płyta główna jest uszkodzona. Użytkownik rozważał podłączenie dodatkowych komponentów do nowej płyty głównej, w tym karty graficznej Galaxy 7300 GT oraz dysku SATA, a także wymianę procesora na Semprona 3000+. Problemy z systemem operacyjnym pojawiły się po podłączeniu karty graficznej, co sugeruje możliwość uszkodzenia karty lub zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA