logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z dyskiem - Samsung HM640JJ -Calibration Retry Count

milu86 28 Sty 2011 00:51 68263 68
Najlepsze odpowiedzi

Czy ostrzeżenie HD Tune dla parametru Calibration Retry Count w Samsung HM640JJ oznacza, że dysk jest uszkodzony, i jak można wyeliminować jego buczenie/wibracje?

Ostrzeżenie HD Tune przy Calibration Retry Count nie musi samo w sobie oznaczać awarii, bo SMART ma te same wartości w różnych programach, a różni się głównie interpretacja i kolor ostrzeżenia; warto pokazać pełny SMART i sprawdzić dysk narzędziem Samsunga ES Tool, a jeśli licznik dalej rośnie albo pojawiają się objawy, zrobić kopię i reklamować dysk [#9067754][#9113392][#14314551] U części osób ten atrybut rósł przy problemach z zasilaniem/startem dysku, a w laptopach Della wzrost zatrzymywał się po odinstalowaniu czujnika/sterownika akcelerometru, który przekazywał do dysku informacje o ruchu [#9068095][#9540835][#9624242] Jeśli dysk zaczyna gubić pliki, nie стартuje albo pojawiają się inne błędy, to jest to już podstawa do RMA, nawet jeśli sam SMART nie jest jedynym kryterium gwarancji [#9076397][#14314551] Buczenie to najpewniej wibracje obudowy; spróbuj poluzować śrubki, minimalnie przesunąć dysk w kieszeni i dokręcić albo dać gumowe podkładki, żeby zmienić rezonans [#9067754]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #61 11689189
    maxslawek
    Poziom 10  

Najnowszy raport HD Tune - jak widzicie działo się sporo xd w przeciągu kilku miesięcy wzrost o ponad 600 Calibration Retry Count ^^ Od ~2/3 dni zauważyłem, że czasem dioda dysku miga mi w dość regularnych odstępach czasu, wiecie może o co z tym chodzi?
  • REKLAMA
  • #62 11689252
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 450
    Jeśli masz gwarancję to nie czekaj tylko reklamuj.
    Mój nowy Samsung HM640JJ wylądował w zewnętrznej obudowie z eSATA.
    Na dzień dzisiejszy w laptopie siedzi WD Scorpio Black :D
  • #63 11689831
    maxslawek
    Poziom 10  
    Jestem w trakcie pisania pracy inż. i nie bardzo mogę rozstać się ze sprzętem. I tak lada moment kupuję dysk ssd, więc problemu nie będzie teraz. Co do gwarancji muszę jeszcze się z nią zapoznać ,bo kupowałem lapka w euro rtv agd i rozszerzyłem gwarancję do 3 lat .
  • REKLAMA
  • #64 11834403
    wpmike
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mały update z mojej strony. Odnalazłem dysk z identyczną elektroniką. Kosztowało mnie to ponad 100 funtów. Niestety po przełożeniu elektroniki dysk się odpala, ale nie jest widziany przez BIOS. Wysłałem dysk z uszkodzoną elektroniką do magika w Polsce (9 funtów). Posprawdzał, przetestował i stwierdził, że nie wie co jest nie tak, i żeby dosłać drugi dysk (9 funtów - a jakże). Po otrzymaniu dysku i przeprogramowaniu pamięci okazało się, że szlak trafił mapę głowic na oryginalnej elektronice. I tu pojawia się problem, ponieważ nie jest łatwo znaleźć identyczną mapę głowic. Zatem - koszty do tej pory: 120 funtów (c.a. 650 zeta), + szukam elektroniki z identyczną mapą głowic + koszty magika (powiedział 800-1500).

Gdyby ktoś wiedział jak wykonać mapę głowic........
  • #65 11835735
    AxelNext
    Poziom 38  
    Nie lepiej było kupić nowy dysk :?: :D
  • #66 11839244
    wpmike
    Poziom 10  
    Już dawno bym to zrobił. Kwestia odzyskania danych, które są dużo więcej warte :/
  • REKLAMA
  • #67 13303694
    SuperGod
    Poziom 1  
    Witam.

To i ja dopiszę się do listy, to będzie już 4 dysk 2.5" na mojej liście z takimi objawami.
    Dodam, że na co dzień pracuję przy laptopach, kompach, etc.
    Problemy jak ten to dla mnie chleb powszedni. :)

Jakiś czas temu dostałem za free nówkę HM320II 2.5"
    Tak sobie pomyślałem, ok, ciekawe ile ty pożyjesz.

Dysk był cacy do momentu kiedy popatrzyłem na wartości SMART, po paru dniach wyskoczyło Calibration Retry Count "2"

Jako, że dysk dostałem za free i używam go do bardzo mało ważnych celów to się tym zbytnio nie przejąłem.
    Klika dni później wartość ta wzrosła do "25"

W przeciągu 5 miesięcy sukcesywnie się powiększała i w tej chwili jest to "3054"
    Parę dni temu usłyszałem podczas włączania 3 razy TEN znajomy dźwięk: poszukajcie na youtube: "new samsung hard drive beeping"

Inne wartości smart stoją w miejscu, dysk można skanować na wszelkie sposoby i nic nie znajdziecie.
    Dziś rano dysk już praktycznie miał bardzo duże problemy ze startem, widać, że umiera, po minucie męczenia zakręcił i skopiowałem z niego.

Ja od samego początku wiedziałem, że ten dysk kiedyś strzeli, no i się stało.
    Dla mnie to była zabawa, dla innych niech to będzie przestroga.
    Krótko mówiąc nigdy nie lekceważcie tych wartości.

Zwiększająca się wartość Calibration Retry Count w tych dyskach to nic dobrego.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #68 14313368
    Paradine
    Poziom 2  
    witam,

Ja również słyszę dziwne cykanie a od paru dni coraz to częstsze. SMART mojego dysku poniżej.
  • #69 14314551
    AxelNext
    Poziom 38  
    (0B) Calibration Retry Count
    Wskazuje liczbę żądań rekalibracji i oznacza problem z podsystemem mechanicznym dysku.

(C5) Current Pending Sector Count
    Wskazuje ilość niestabilnych sektorów oczekujących na remapowanie.

Jeśli dysk jest po gwarancji to reklamuj, jeśli po gwarancji to sugeruję zerowanie i remap dysku co nie zmienia faktu że dysk prawdopodobnie pada jak wszystkie z tej serii.
    http://forum.hotfix.pl/sprzet-komputerowy/zer...p-bad-sektorow-dysku-programem-mhdd-t665.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dysku Samsung HM640JJ zgłaszają problemy związane z parametrem "Calibration Retry Count", który wskazuje na liczbę prób kalibracji dysku. Wiele osób zauważyło, że wartość ta rośnie, co generuje ostrzeżenia w programach diagnostycznych, takich jak HD Tune Pro, mimo że inne aplikacje, jak CrystalDiskInfo, nie wskazują na problemy. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, że wzrost tego parametru może być związany z problemami z zasilaniem lub mechanicznymi uszkodzeniami dysku. Wiele osób sugeruje, aby nie ignorować ostrzeżeń SMART, ponieważ mogą one wskazywać na potencjalne awarie dysku. W przypadku wzrostu wartości "Calibration Retry Count" do niepokojących poziomów, zaleca się wykonanie kopii zapasowej danych i rozważenie reklamacji dysku, zwłaszcza że Samsung nie obejmuje gwarancją statusu SMART. Użytkownicy wymieniają również inne modele dysków Samsung, które mogą mieć podobne problemy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA