Witam. Z całym szacunkiem, ale chciałbym wiedzieć i widzieć też gdzie faktycznie taka opcja się znajduje - bo ja swoim wzrokiem nie ogarniam... A na stronie tp-linka wręcz jest napisane przy ostatnim firmware - "Hide the function of PIN code authentication;". Co też jest bardzo ciekawe - i jednak coś w takim razie jest/było skoro pisze się że "hide". A ze swojej strony dorzucę tylko piękne podejście Orange. Otóż posiadam modem Anydata ADU-770 (CDMA i GSM/UMTS). Okazuje się sam Orange nie wie co ma z tym zrobić - "wojowałem" z tym długo i okazało się że najpierw zwodzili, że taką kartę trzeba wymienić (ponieważ jest to SIM/R-UIM - jakiś tam nowy rodzaj) na standardową, następnie inni że nie ma takiej konieczności, kolejni doradcy - że mogą to zrobić zdalnie. A już na sam koniec "bach"... dziś odp. z "BOK" że biedaczki nie mają możliwości technicznych na obecną chwilę żeby takiej operacji (wyłączenia PINu) dokonać.... Paranoja! Oczywiście w progamiku "Easy Wireless NetworK" do zestawiania połączenia z I-netem do tego modemu jest opcja "Wyłącz odpytywanie o PIN" - jednak mimo prób w nieskończoność nie daje rezultatu. Czyli można pstrykać i pstrykać - bez skutku, można nawet podać błędne PIN podczas prób wyłączenia.
Powiem szczerze - nie wiem co z tym zrobić. Mam jeszcze do testu Router Edimax 3g-6200n - który ma możliwość podawania PINu, ale z kolei chyba ten nie obsługuje tego modemu, a poza tym np. ma jedną antenkę, menu - jak na mój gust bardziej pokręcone. TP-Link trzeba przyznać chyba to jest tutaj prostsze i bardziej przejrzyste, design również. Mam nadzieję że znajdzie się jakieś rozwiązanie. Ktoś pisał również o gcom - ale nie za bardzo wiem co dalej...
Dodano po 1 [godziny] 26 [minuty]: No to teraz sam sobie (no i nie tylko) odpowiem. Zacząłem mocno "googlować" i faktycznie - znalazł się firmware który ma opcję weryfikacji PIN/UIM. Ale co ciekawe nie jest to najnowszy firmware i nie jest bezpośrednio teraz widoczny w download TP-Linka. Hasło w Google MR3420 PIN code w rezultacie daje link
http://prasaja.com/2011/free-download-firmware-tp-link-3g-router/ gdzie jest wyraźnie napisane że w wersji firmware 110112 jest "2.Add the function of PIN code identification." Natomiast żeby trafić w download i to polskiej wersji strony z tym firmwarem trzeba pokombinować (w każdym razie np. inna wersja językowa strony) lub link bezpośredni który jakoś gdzieś trafiłem jest taki
http://www.tplink.com/pl/support/download.asp?a=1&m=TL-MR3420&h=V1 Standardowy różni się końcówką tzn. nie posiada &h=V1. Po upgradzie jest możliwość wprowadzenia PINu. A mój modem o którym pisałem AnyData 770 (dwusystemowy CDMA i GSM/UMTS) działa, chociaż tylko w trybie GSM/UMTS (a akurat u mnie teraz HSPA) - ale działa! Co do CDMA??? Nie wiem, może też należałoby poprosić o firmware inny (Edimax posiada wybór CDMA GSM).
Wykrywanie modemu trochę trwa i chociaż jest rozpoznawany jako nazwa "29" ale ok. Trzeba tylko podać jeszcze DNSy. A tak a'propos te 29 pojawia się także w innym programie do obsługi modemów CDMA (program nosi nazwę coś od MSG... itd. - jest m.in. do ściągnięcia z ukraińskiej strony) i tam z kolei jest widoczny jako LG29 lub LG239.
Ciekawe co powie na to biedny Orange. A w TP-Linku przydałoby się żeby ta opcja była w tych najnowszych firmware'ach widoczna no i może jeszcze wybór systemu CDMA - GSM/UMTS.