logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podkrecic wysokie obroty jumper 1.9d pompa lucas...

mariuszpoplawski 03 Lut 2011 16:18 3368 6
REKLAMA
  • #1 9097491
    mariuszpoplawski
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Jak podkrecic wysokie obroty jumper 1.9d pompa lucas...

Witam wszystkich. mam mały a zarazem duży problem z citroenem jumper 1.9D. przed wymiana rozrządu mój bus rozwijał maksymalna prędkość 120km/h. a po wymianie jedynie 95km/h. teraz nie wiem jaka to przyczyna rozrządu inaczej nie można założyć. jest to proste. zablokować koła zamachowe,tak samo wkręcić śrubę w głowice, no i na pompie dwie śruby. tak tez właśnie zrobiłem. nie wiem może przy napinaniu paska przestawiła się pompa na mocowaniu przy silniku jest to możliwe??? proszę o pomoc z góry dzięki...
  • REKLAMA
  • #2 9098079
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1602
    przestawienie sie pompy nie jest mozliwe. Jezeli problem pojawil sie zaraz po wymianie rozrzadu to musiales cos sknocic. Jestes na 200% pewien ze wszystko dobrze poskladales?? ze podczas wymiany paska nie przestawiles czegos o 1 zab?? kreciles silnikiem po zlozeniu wszystkiego?? i na pewno wszystkie kola byly dokladnie w tym samym miejscu?? moze za slabo napiales i pasek sam przeskoczyl
  • REKLAMA
  • #3 9098810
    mariuszpoplawski
    Poziom 10  
    no właśnie podczas skręceniu silnika nie patrzyłem na wszystkie znaki, kręciłem tylko silnikiem po to by sprawdzić czy nic nic nie blokuje,więc jutro to sprawdzę bo prawdopodobnie tak moze byc, a czy można podkręcić obroty na pompie zęby jeszcze szybciej sie bujał??? dzięki za podsuniecie pomysłu.
  • REKLAMA
  • #4 9099100
    saron22
    dobrze ze kreciles by zobaczyc czy nic nie blokuje ale jak nic nie blokuje to trzeba jeszcze sprawdzic czy znaki sie pokrywaja. Gdy pasek przeskoczy o 1-2 zeby to czesto jest tak ze nic nie blokuje a silnik nie chodzi jak powinien. Powodzenia
  • #5 9102047
    mariuszpoplawski
    Poziom 10  
    ustawiłem rozrząd od nowa,nawet pasek był bardzo luźny, teraz jest lepiej ma wyższe obroty, ale mam jeszcze jeden mały problem. od czau kiedy wymieniłem czujnik poziomu paliwa jumper nie chce wchodzić dobrze na wysokie obroty. Jak pod pompuje go na ręcznej pompce to jest ok ale tylko na chwile. po prostu muli go na całym gazie. przeczyściłem filtr paliwa i nadal to samo ten czujnik tez nie jest zapchany. myślę ze gdzieś może ciągnie powietrze i do pompy idzie powietrze z paliwem ? nie wiem jest to możliwe proszę cie tym razem o pomoc. za tamto wielkie dzięki.
  • REKLAMA
  • #6 9102115
    saron22
    na pewno gdzies ciagnie powietrze. Moze sam smok jest uszkodzony i od niego sie zaczyna. Zrob prosty test: wlej do banki paliwo, odlacz przewod zasilajacy i powrotny od pompy i wloz je w banke. Banke schowaj pod maska i jazda probna. Pelny gaz i jak wszystko jest ok to znaczy ze gdzies po drodze musi byc jakas nieszczelnosc. Jesli silnik chodzi poprawnie to robisz to samo przed samym smokiem. I znow jazda probna. Jesli jest ok to wiesz ze masz smok uszkodzony a jesli nie jest to szukaj w przewodach. Jesli natomiast okaze sie ze za kazdym razem jest to samo to musisz szukac przyczyny w silniku. Powodzenia!!
  • #7 9102147
    mariuszpoplawski
    Poziom 10  
    ok. dzięki za rade... sprawdzę wszystko....

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z Citroenem Jumper 1.9D, który po wymianie rozrządu stracił na prędkości, osiągając maksymalnie 95 km/h zamiast 120 km/h. Po sprawdzeniu ustawienia rozrządu i ponownym jego ustawieniu, obroty silnika poprawiły się, ale pojawił się nowy problem z osiąganiem wysokich obrotów, co może być spowodowane nieszczelnością w układzie paliwowym. Użytkownik rozważa możliwość ciągnięcia powietrza do pompy paliwowej i planuje przeprowadzenie testów, aby zlokalizować źródło problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA