logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego płyta BE6-II widzi tylko 128MB z pamięci DIMM 256MB?

deliberabundus 08 Lut 2003 18:41 2078 11
REKLAMA
  • #1 96611
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Kupiłem dzisiaj do płyty BE6-II nową pamięć DIMM 256MB i :x - płyta "zobaczyła" 128.

Oczywiście mając na uwadze problemy starszych płyt dopłaciłem i kupiłem pamięć dwustronną składającą się z 16 kości (po 8 z każdej strony). Powiedziano mi, że ta pamięć pracuje poprawnie ze starszymi płytami. Mam więc pytanie: jak to jest, że z moją płytą (sprawdzałem też innej i podobnie), że te pamięci nie są wykrywane poprawnie, chociaż powinny?

Bo ja czegoś tu nie rozumiem. :oops:
  • REKLAMA
  • #2 96625
    Daniel Kociniewski
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    zobaczyła 128 ale chyba chodzi jak 256?? Na pewnej płycie głównej też tak miałem, nie pamiętam na jakiej... Inna sprawa była np. na ECS-ie gdzie 256-óstkę owszem widział, ale za żadne Chiny nie chciało nic działać, nawet Windows sie nie ładował...
  • REKLAMA
  • #3 96635
    joy
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    Spróbuj uaktualnić bios, i sprawdź czy pamięci innych producentów płyta też widzi przez połowę.
  • #4 96650
    ormin
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Spróbuj przełożyć pamięć do innego banku.
    Jaką wartość pamięci pokazuje Windows albo np: program diagnostyczny SiSoftware Sandra?
  • #5 96654
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Kiedyś sprawdzałem na innej (jednostronnej pamięci 256) i także widziałała połowę. Natomiast DIMM 128MB dwustronny widzi poprawnie. Upgrade biosu robiłem już wcześniej nie ma nowszej wersji. Natomiast zarówno linux jak i windows rejesteują jedynie 128MB.

Zapomniałem też napisać, że taki stan rzeczy nie zależy ani od banku w któym pamięć siedzi ani od obecności innych kości pamięci.

Normalnie to płyta taką pamięć powinna zauważyć w całości. Zupełnie straciłem wątek z tymi pamięciami.
  • REKLAMA
  • #6 96663
    zakrzesiu
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    witam
    sprwdź w opisie płyty na stronie producenta jaką wielkość pamięci obsługuje,jaka może być największa kość.ta płyta nie jest nowa!
    pozdrawiam
  • #7 96679
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Obsługuje 256MB kości w maksymalnej ilości 768MB. więc tak łatwo jej nie odpuszczę :D
  • #8 96813
    bugsy21
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    prawdopodobnie masz na płycie chip na bx z Bxmi były takie problemy
    weż od kogos pozycz dwie 128 i zobacz czy ci wykryje je

weż spróbój wymnienic sie z kims na chwielkę moze płyta nie widzi tych pamieci miałem taki problem sam ze płyta widział pamiec jako 64 mb a było 128
    wsadzone wymieniłem sie z kumplem na innego producena pamiec i wszystko było ok
  • REKLAMA
  • #9 96851
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6439
    Niektóre pamięci dwustronne są przeznaczone (podobno) do płyt na VIA i BX widzi właśnie połowę tych pamięci. Zdaje się, że chodiło o możliwość naprzemiemmego (równoległego) adresowania banków przy zainstalowanym tylko jednym module - miałem taki moduł i rzeczywiście płyta na VIA widziała 256MB a BX 128MB więc coś w tym musi być...
  • #10 96988
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Na pocieszenie powiem, że mam qmpla któremu 256 na takim abicie chodzi i to bez upgradu biosu :D . Pozostaje ci jedynie kombinowanie z pamięciami do czasu aż w sklepie sie wqrzą i odmówią dalszej współpracy :? . Spróbuj pokombinować z pamięciami spaceteca, infineona, a może kingstone ? :D

:arrow: Tzok: Faktycznie, są pamięci przeznaczone tylko dla VIA, ale np w action są one w cenniku opisane "tylko VIA", oczywiście są deko tańsze, i obowiązkiem sprzedawcy w sklepie jest poinformowanie klienta przed zakupem, że to jest taka a nie inna pamięć. Osobiście nie polecam takich pamięci, ale jak ktoś chce to równie dobrze może kupić "komputer" w supermarkecie :wink:
  • #11 97253
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Poddałem się. Wymieniłrm na Nec'a (ponieważ pamięć działa nie wymienią mi jej :x ). Mam zatem do wymiany pamięć DIMM Nec 256 PC133 na taką którą BX wykryje. Dodam, że pamięć ma jeszcze pełny rok gwarancji.

Upgrade biosu nie ma nic do rzeczy ponieważ kontroler pamięci "siedzi" właśnie w chipsecie. A szkoda.
  • #12 97644
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Czasem jak pamiec zle siedzi, to wykrywa jej polowę. Moze przeczysc styki.

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna BE6-II wykrywa tylko 128MB z zainstalowanej pamięci DIMM 256MB dwustronnej (16 kości), mimo że powinna obsługiwać moduły 256MB do 768MB łącznie. Problem nie zależy od banku pamięci ani obecności innych modułów. Aktualizacja BIOS-u nie pomaga, ponieważ kontroler pamięci jest zintegrowany z chipsetem BX. Niektóre dwustronne pamięci są przeznaczone głównie dla płyt z chipsetem VIA i mogą być wykrywane tylko w połowie na płytach z chipsetem BX. Wymiana pamięci na moduły innych producentów lub o innej specyfikacji (np. jednostronne lub inne marki) może rozwiązać problem. Zalecane jest sprawdzenie kompatybilności pamięci z chipsetem oraz ewentualne testy z innymi modułami 128MB. Czasem problem może wynikać z niepełnego styku pamięci w banku, więc warto przeczyszczać styki i zmieniać banki pamięci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA