logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić szerokość pola component w szablonie ja_purity Joomla 1.5.22?

duczka 19 Lut 2011 18:33 2631 10
REKLAMA
  • #1 9174278
    duczka

Poziom 25  
    Ocena: 66
    Witam.
    Mam problem ze zmianą szerokości pola COMPONENT, szablon to "ja_purity"
    Zmieniłem szerokość lewej kolumny na 17% oraz prawej na 17% i teraz zostało mi wolne miejsce zaznaczone na czerwono. Chcę zarazem rozszerzyć środkowa kolumnę. Nie mam pojęcia gdzie to zmienić, bo przejrzałem całość template.css i nie widzę tam nigdzie wiersza odnośnie " width %" dla component. Aha szablon mam ustawiony na auto - ustawiona w procentach.
    Pozdrawiam.

Konto firmowe:
    Archi-TECH
    ul. Jerzego Rogowskiego 1, Dęblin, 08-530 | Strona WWW: archi-tech.com.pl
  • REKLAMA
  • #2 9176636
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2654
    Odjąłeś na szerokości lewego i prawego kontenerka, a szerokości środkowego nie zwiększyłeś. Oglądałeś plik index.php ? Być może autor jawnie tam coś zdefiniował w tym temacie ?
  • REKLAMA
  • #3 9176810
    duczka

Poziom 25  
    Tak oglądałem już index.php, component.php, według mnie to na bank siedzi gdzieś w katalogu CSS są tam cztery pliki css, template.css, template_rtl.css, menu.css oraz ja-sosdmmenu.css. Według mnie najbardziej prawdopodobny jest template.css ale już mi brak pomysłów, na forach joomli tez szukałem.
    Konto firmowe:
    Archi-TECH
  • #4 9177881
    Doktorsky
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    W pliku templates.css jest coś w stylu "ja-main" lub "ja-mainbody" - i w nich wstawiasz odpowiednią wertość
  • #5 9178817
    duczka

Poziom 25  
    tam jest kilka kilka linijek z "ja-main" i wartościami "width" już sie powoli gubię

Kod: CSS
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    Konto firmowe:
    Archi-TECH
  • #6 9179252
    Doktorsky
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Poszukaj w stosie - ja-main: 75% i zwiększ do 80% np.
    Ewentualnie tak jak kolega pisał może jest coś jeszcze w pliku index.php ?

Kod: text
  • REKLAMA
  • #7 9181082
    duczka

Poziom 25  
    Powyższych wpisów nie odnalazłem, w załączniku template.css oraz index.php
    Załączniki:
    • ja_purity.rar (7.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    Archi-TECH
  • #8 9183079
    yogi009
    Poziom 43  
    No, Kolego, trochę teraz dałeś do wiwatu, zamiast załączyć jeden plik zip wklejasz trzy hektary kodu... i jeszcze jedno, tu podpowiadamy, co można spróbować zrobić, a jakoś odnoszę wrażenie, że czekasz, aż ktoś zrobi to za Ciebie, odrobinkę inwencji własnej. Takie rzeczy najlepiej się robi eksperymentując on-line.
  • #9 9183167
    duczka

Poziom 25  
    kolego yogi009 swoją wypowiedzią to za wiele mi nie pomogłeś, najłatwiej to odpowiedzieć na temat który w ogóle nie dotyczy założonego tematu.
    Konto firmowe:
    Archi-TECH
  • REKLAMA
  • #10 9185507
    yogi009
    Poziom 43  
    Nie bierz tego osobiście, sam od czasu do czasu oglądam jakiś element joomli i wiem, że najlepszą metodą na rozpracowanie czyjegoś kodu (choćby css) jest eksperymentowanie i oglądanie wyników na bieżąco. Zazwyczaj zabiera to odrobinę czasu. Nie dziw się więc, że nikt się nie garnie do rozpracowania jednej z tysięcy templatek za Ciebie. Możemy podpowiadać w oparciu o swoje doświadczenia, a zawodowi koderzy nawet i tego nie robią przyjmując, że to ich chleb, że się musieli kiedyś tego nauczyć, a teraz z tego żyją. W pliku index.php zazwyczaj masz główną definicję szablonu, w css parametry. Czasem zdarza się bardziej złożony projekt, gdzie autorzy postarali się o właściwy poziom złożoności, tak żeby byle user im tego nie przerabiał.

Z ciekawości: wiesz ile kosztuje kurs tworzenia własnych szablonów ? Pozdrawiam i życzę osiąganie dobrych efektów.
  • #11 9185612
    duczka

Poziom 25  
    Już mam, za przesunięcie tekstu odpowiada:

Kod: CSS

to już doszedłem, tylko teraz dalej nie mogę go przesunąć ponieważ koniec wielkości zdefiniowanego bloku ja-contentwarp 12 w WebDevrloper (sporo ułatwia pracę). Teraz jakoś muszę blok zwiększyć procentowo. Tak aby zaczynała się jak to zaznaczyłem zielona linią na rysunku.

PS. Co do ceny kursu to się dobrze orientuje, bo przez przypadek tydzień temu widziałem jego cenę. ;D
    Konto firmowe:
    Archi-TECH

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z dostosowaniem szerokości pola COMPONENT w szablonie "ja_purity" dla Joomla 1.5.22. Po zmianie szerokości lewy i prawy kolumny na 17%, pozostało wolne miejsce, które chce wypełnić, zwiększając szerokość środkowej kolumny. Użytkownik przeszukał pliki CSS, w tym template.css, ale nie znalazł odpowiednich ustawień. Odpowiedzi sugerują sprawdzenie pliku index.php oraz modyfikację wartości szerokości w klasach CSS, takich jak "ja-main" i "ja-content". Użytkownik odkrył, że za przesunięcie tekstu odpowiada padding w "ja-content", ale nadal ma trudności z dalszym dostosowaniem szerokości bloku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA