logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

opel astra f 1.4 16V 97r nie pali na jeden cylinder

gudik2 22 Lut 2011 14:09 7902 6
REKLAMA
  • #1 9187247
    gudik2
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Auto nie pali na jeden cylinder, iskra jest i to bardzo silna (niebieska) przemieniłem cewkę, świece, wtryski robiłem roszadę i w dalszym ciągu nie pali, na 1 ten sam cylinder. Ciśnienie też równe na wszystkich cylindrach i w granicach 13 bar. Mechanik powiedział że prawdopodobnie (komputer) sterownik silnika, ale do końca też nie był pewien. Nie mam dojścia do innego sterownika żeby zamienić, a nie chce się wdawać w kolejne koszta. Jak można sprawdzić czy to naprawdę komputer? Lub ewentualnie co może być przyczyną? Proszę pomóżcie z góry dziękuje. :|

Dodano po 4 [godziny] 24 [minuty]:

Szukam na tym forum podobnych przypadków i nikt nic nie pisze. Co mogę zrobić dalej? Czy jest ktoś kto może mi pomóc ?

Proszę natychmiast poprawić wielkie litery oraz znaki interpunkcyjne, nie kasować wpisów moderacyjnych.[P]
  • REKLAMA
  • #2 9189082
    glosny83
    Poziom 28  
    Ocena: 486
    Trzeba by sprawdzić kluczowanie na wtryskiwacz na tym cylindrze co nie chodzi.
  • REKLAMA
  • #3 9189360
    gudik2
    Poziom 10  
    Czy możesz wyjaśnić co oznacza kluczowanie?

Dodano po 23 [minuty]:

Czy sterownik silnika może nie być uszkodzony?

Dodano po 1 [godziny] 29 [minuty]:

Ok, już chyba wiem o co chodzi z kluczowaniem, mam sprawdzić zasilanie na tym wtryskiwaczu. Sprawdzę i porównam z innymi.
  • REKLAMA
  • #4 9202176
    gudik2
    Poziom 10  
    Nie robiłem jeszcze nic przy aucie bo za duży ziąb, ale zwróciłem uwagę że raz pali na wszystkie cylindry,a później znów traci moc, i na jeden nie pali.
    Co może być przyczyną takiego zachowania, czy to ten komputer ?
    Czy ktoś miał do czynienia z taką usterką ?
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #5 9202277
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2301
    Jesteś elektromechanikiem , probówka w rekę , zdejm wtyczkę z wtryskiwacza i będziesz widział, czy jest kluczowanie / będzie mrugać/.
    Inne uszkodzenie , to kabelki do tego wtryskiwacza , może być przerwa. Jeżeli się nie mylę , tam sterowanie wtryskami jest grupowe / po dwa/ , tak że małoprawdopodobne uszkodzenie ECU!
  • #6 9202509
    gudik2
    Poziom 10  
    Dziękuje za odpowiedź.

Dodano po 21 [sekundy]:

A jeśli dwa nie palą wtedy może być ECU? Z tym że dwa koło siebie, to znaczy jak ściągam fajkę z jednego jest malutki spadek mocy natomiast ten co nie pali całkowicie nie czuć że w ogóle fajkę zdejmuję. Dwa pozostałe jak zdejmę fajkę to silnik gaśnie.

Dodano po 6 [minuty]:

Przewody sprawdzałem ale tylko wzrokowo nic nie widać, natomiast gniazda na wtryski są w plastikowej listwie połączone razem, muszę wszystkie ściągnąć żeby do jednego się dostać. Będzie trzeba coś pokombinować.
  • #7 15387364
    gudik2
    Poziom 10  
    Witam wszystkich Elektrodo maniaków, po 5cio letnim ekspluatowaniu auta na 3 cylindrach znów podiełem próbę naprawiena problemu. Byłem u diagnosty, wykluczył błędy z sterowkikiem fachowiec powidział ze zacina się zawór Co Myślicie ?.Prosze o pomoc. Zgóry dziękuje

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z silnikiem Opla Astry F 1.4 16V z 1997 roku, który nie pali na jeden cylinder, mimo że iskra jest silna, a ciśnienie w cylindrach jest równe (około 13 bar). Wymieniono cewkę, świece i wtryskiwacze, jednak problem nadal występuje. Mechanik zasugerował, że może to być uszkodzenie sterownika silnika (ECU). Użytkownik pyta o metody weryfikacji ECU oraz inne możliwe przyczyny. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie kluczowania wtryskiwacza oraz zasilania, a także zwrócono uwagę na możliwość uszkodzenia przewodów. Pojawiły się również wątpliwości dotyczące działania zaworów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA