Czy można kilka takich nadajników i odbiorników połączyć szeregowo w celu uzyskania pętli ? Chce utworzyć alarm który składałby się z kilku takich czujników. Czy to jest możliwe ?
Ta bariera z projektu ma zasięg 3-3,5m. Dość mało. Bariery profesjonalne to większy wydatek. Prostszą alternatywą może być w zastosowaniach nieprofesjonalnych zakup barier stosowanych przy bramach automatycznych. Są tańsze, mają jedno wyjście stykowe. Brak wyjścia usterki.
Też nie wiem co kolega dokładnie chce zabezpieczyć i jak, ale zastanowił bym się najpierw nad możliwością wystąpienia fałszywych alarmów. Nie ma nic gorszego. Już lepiej nie mieć zabezpieczeń niż mają codziennie budzić sąsiadów którzy z pewnością nie zareagują gdy to będzie akurat potrzebne.
Chce zrobić alarm w którym po przekroczeniu czujnika sygnał załącza radio z żarówką. Potrzebuje 4 takich czujników dlatego nie wiem czy ten z linka można połączyć z kolejnym itd.
Tak możesz.
Dajesz wspólne zasilanie dla wszystkich .
Natomiast wyjścia układu ( styki przekaźnika) łączysz równolegle (wszystkie ST1 razem i ST2 razem). i traktujesz to jako jeden zestyk do sterowania Twojego układu alarmu.
Obojętnie która blokada zadziała - wywoła alarm.
Dlaczego zakładasz że intruz będzie wchodził po chodniku? Jeśli już chcesz coś chronić instalując zabezpieczenie na zewnątrz to powinna to być szczelna ochrona obwodowa, a te fotokomórki mają zbyt mały zasięg.
Może lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie czujek PIR. Ceny zaczynają się od około 30zł. Czujki w tej cenie nie są przewidziane do instalowania na zewnątrz ale powinny dać sobie radę. Za cenę trzech fotokomórek które zamierzasz zbudować będziesz miał 3 sztuki czujek PIR.
W numerze 8/95 pisma radioelektronik była centralka alarmu samochodowego. W sam raz na początek.
Czujki powinny wytrzymać niskie temperatury. Ja mam zamontowany w napędzie bramy odbiornik zdalnego sterowania. Zakres temperatur pracy nie przewidywał pracy na zewnątrz, odbiornik od 5 lat pracuje nawet w największe mrozy.
Pierwszy wyszukany Link pracuje od -10°C więc i przy -25 da radę. Prawdopodobnie producent nie badał ich przy niższych temperaturach bo nie przewidywał pracy na zewnątrz.
Zakładam że będzie wchodził alejką bo za każdym razem tamtędy idą (zostawiali ślady). Sygnał ma odstraszyć złodzieja. Gdy zobaczy że ktoś jest niby w altance to może ucieknie. Nie chciałem robić niczego na gotowych czujnikach tylko raczej coś z poprzerabianych kitów. Narazie widzę ciekawe pomysły ale widzę że muszę uzbroić się w elementy. Dzięki za Link. W jakimś stopniu się przyda. Jaki jest dobry program do symulacji układów analogowych ? Bo ja do cyfrówki używam głównie Circuit Maker i nic poza tym nie znam.
Tak możesz.
Dajesz wspólne zasilanie dla wszystkich .
Natomiast wyjścia układu ( styki przekaźnika) łączysz równolegle (wszystkie ST1 razem i ST2 razem). i traktujesz to jako jeden zestyk do sterowania Twojego układu alarmu.
Obojętnie która blokada zadziała - wywoła alarm.
Tak tylko nadal nie wiem jak to ma być połączone. Rozumiem że chcesz zrobić na stykach sumę logiczną gdzie przesłąnie sygnału z któregokolwiek przekaźnika spowoduje pojawienie się napięcia na stykach jednak nie wiem do czego mają być te styki podłączone.
Dodano po 2 [minuty]:
8126 napisał:
Bardzo prosty, może na początek wystarczy.
Link Na forum znajdziesz coś o tym.
Naprawdę da się zrobić w tym programie coś poważnego ?
Prościej się już nie da. Styki s1 i s2 pochodzą od odbiorników i są w układzie sumy, dalej mamy przekaźnik K, który załącza swój styk k1, który z kolei włącza alarm.
✨ Użytkownik pyta o możliwość szeregowego połączenia czujników podczerwieni w celu stworzenia alarmu. Odpowiedzi wskazują, że czujniki powinny być połączone równolegle, a nie szeregowo, aby umożliwić wyzwolenie alarmu z dowolnego czujnika. Sugerowane są również alternatywy, takie jak czujki PIR, które mogą być bardziej efektywne w zastosowaniach zewnętrznych. Użytkownik planuje użyć czterech czujników, które po aktywacji mają włączać radio i żarówkę. W dyskusji poruszono również kwestie fałszywych alarmów oraz potrzebę odpowiedniego zasilania i połączeń w układzie alarmowym. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.