logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć szeregowo czujniki podczerwieni do alarmu?

przyjacielkuternogi 25 Lut 2011 19:38 2727 11
  • #1 9203569
    przyjacielkuternogi
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Czy można kilka takich nadajników i odbiorników połączyć szeregowo w celu uzyskania pętli ? Chce utworzyć alarm który składałby się z kilku takich czujników. Czy to jest możliwe ?

Link:
    http://jabel.com.pl/files/instrukcje/J-048.pdf
  • #2 9203647
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 9203805
    8126
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Ta bariera z projektu ma zasięg 3-3,5m. Dość mało. Bariery profesjonalne to większy wydatek. Prostszą alternatywą może być w zastosowaniach nieprofesjonalnych zakup barier stosowanych przy bramach automatycznych. Są tańsze, mają jedno wyjście stykowe. Brak wyjścia usterki.

Też nie wiem co kolega dokładnie chce zabezpieczyć i jak, ale zastanowił bym się najpierw nad możliwością wystąpienia fałszywych alarmów. Nie ma nic gorszego. Już lepiej nie mieć zabezpieczeń niż mają codziennie budzić sąsiadów którzy z pewnością nie zareagują gdy to będzie akurat potrzebne.
  • #5 9204300
    przyjacielkuternogi
    Poziom 13  
    Chce zrobić alarm w którym po przekroczeniu czujnika sygnał załącza radio z żarówką. Potrzebuje 4 takich czujników dlatego nie wiem czy ten z linka można połączyć z kolejnym itd.

Alarm ma chronić działkę, oto plan działki:

https://obrazki.elektroda.pl/13_1298132829.jpg

BTW: mój poziom zaawansownia nie jest zbyt duży dlatego nie wiem czy można się na takie coś rzucać
  • #6 9205609
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 9207090
    8126
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Dlaczego zakładasz że intruz będzie wchodził po chodniku? Jeśli już chcesz coś chronić instalując zabezpieczenie na zewnątrz to powinna to być szczelna ochrona obwodowa, a te fotokomórki mają zbyt mały zasięg.
    Może lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie czujek PIR. Ceny zaczynają się od około 30zł. Czujki w tej cenie nie są przewidziane do instalowania na zewnątrz ale powinny dać sobie radę. Za cenę trzech fotokomórek które zamierzasz zbudować będziesz miał 3 sztuki czujek PIR.
    W numerze 8/95 pisma radioelektronik była centralka alarmu samochodowego. W sam raz na początek.

Czujki powinny wytrzymać niskie temperatury. Ja mam zamontowany w napędzie bramy odbiornik zdalnego sterowania. Zakres temperatur pracy nie przewidywał pracy na zewnątrz, odbiornik od 5 lat pracuje nawet w największe mrozy.
    Pierwszy wyszukany Link pracuje od -10°C więc i przy -25 da radę. Prawdopodobnie producent nie badał ich przy niższych temperaturach bo nie przewidywał pracy na zewnątrz.

Poczytaj to Link
  • #8 9208578
    przyjacielkuternogi
    Poziom 13  
    Zakładam że będzie wchodził alejką bo za każdym razem tamtędy idą (zostawiali ślady). Sygnał ma odstraszyć złodzieja. Gdy zobaczy że ktoś jest niby w altance to może ucieknie. Nie chciałem robić niczego na gotowych czujnikach tylko raczej coś z poprzerabianych kitów. Narazie widzę ciekawe pomysły ale widzę że muszę uzbroić się w elementy. Dzięki za Link. W jakimś stopniu się przyda. Jaki jest dobry program do symulacji układów analogowych ? Bo ja do cyfrówki używam głównie Circuit Maker i nic poza tym nie znam.
  • #10 9208619
    przyjacielkuternogi
    Poziom 13  
    WoZaj napisał:
    Tak możesz.
    Dajesz wspólne zasilanie dla wszystkich .
    Natomiast wyjścia układu ( styki przekaźnika) łączysz równolegle (wszystkie ST1 razem i ST2 razem). i traktujesz to jako jeden zestyk do sterowania Twojego układu alarmu.
    Obojętnie która blokada zadziała - wywoła alarm.

Tak tylko nadal nie wiem jak to ma być połączone. Rozumiem że chcesz zrobić na stykach sumę logiczną gdzie przesłąnie sygnału z któregokolwiek przekaźnika spowoduje pojawienie się napięcia na stykach jednak nie wiem do czego mają być te styki podłączone.

Dodano po 2 [minuty]:

8126 napisał:
    Bardzo prosty, może na początek wystarczy.
    Link
    Na forum znajdziesz coś o tym.

Naprawdę da się zrobić w tym programie coś poważnego ? :D
  • #11 9208894
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 9210003
    przyjacielkuternogi
    Poziom 13  
    hmmm......a może to być zrealizowane w taki sposób ?

Jak połączyć szeregowo czujniki podczerwieni do alarmu?

S1 i S2 to czujniki podczerwieni. Przerzutnik RS po to aby układ pamiętał że ktoś przekroczył czujnik. Czy to da się praktycznie zrealizować ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość szeregowego połączenia czujników podczerwieni w celu stworzenia alarmu. Odpowiedzi wskazują, że czujniki powinny być połączone równolegle, a nie szeregowo, aby umożliwić wyzwolenie alarmu z dowolnego czujnika. Sugerowane są również alternatywy, takie jak czujki PIR, które mogą być bardziej efektywne w zastosowaniach zewnętrznych. Użytkownik planuje użyć czterech czujników, które po aktywacji mają włączać radio i żarówkę. W dyskusji poruszono również kwestie fałszywych alarmów oraz potrzebę odpowiedniego zasilania i połączeń w układzie alarmowym.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA