Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
flexghzflexghz
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Uniden 520 - brak odbioru... czy tylko one tak się psują?

26 Lut 2011 13:08 4123 17
  • Poziom 13  
    Witam. Siedzę już kilka godzin nad tym nieszczęsnym radiem i już ręce opadają... o co chodzi? Radio działało jakieś kilka dni po czym straciło odbiór, tzn. gdy ja nadaję wskaźnik RF działa (diody zapalają się), jest nośna jest modulacja (słychać mnie u innych użytkowników). Z radia "wychodzi" pełne 4W (pomiar ze sztucznym obciążeniem). Inni mi odpowiadają ( jest to pewne-próba na innym radiu w samochodzie stojącym obok), a na moim radiu nic nie słychać, na wskaźniku RF zero reakcji, nawet jedna zielona dioda nie zaświeca się. Przy rozkręconym Vol. i RF Gain na 100% i SQ na 0% bez załączonego filtra ANL w głośniku słychać delikatny cichutki szum. Podłączenie zewnętrznego głośnika nic nie zmienia, wymiana mikrofonu na inny, dobry, właściwy nic nie daje. Po podłączeniu głośnika do do PA słyszę siebie bez problemu. Dodaję, że radio przestrojone "stoi" idealnie w częstotliwościach, antena OK sprawdzane na kilku o prawidłowym SWR. Dodam jeszcze, a myślę, że to jest ważne, że szumów nie przybywa ani trochę gdy dołączam antenę do gniazda. Dodaję, że radio to jest w wersji SMD, z układem LA4446 i oczywiście słychać "brumienie" na dotyk palca. Myślę, że można wykluczyć większość z "typowych" usterek... więc w czym rzecz. Z góry wielkie dzięki za wszelkie sugestie.

    Poprawiłem. /Olek II/
  • flexghzflexghz
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Filtr na 2 p.cz. do wymiany.
    Michał
  • R.I.P. Zasłużony dla elektroda
    Witam.
    mysia79 napisał:
    Siedzę już kilka godzin nad tym nieszczęsnym radio i już ręce opadają... o co chodzi.

    Jak SP5IT napisał.
    Dlatego w 90% tak często się psują odbiorniki (nie tylko w 520), ponieważ filtry ceramiczne na 455kHz dostają jakiegoś mechanicznego zwarcia dla DC i rozregulowują stany napięć na wzmacniaczu II p.cz. .

    Sprawdź na 1-szym tranzystorze w II p.cz. (na jego Bazie) czy jest napięcie +1V.


    Pozdrawiam.
  • Poziom 13  
    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. W tej wersji jest filtr 450kHz, takiego akurat nie mam. Czy można go jakoś sprawdzić w układzie czy to na pewno on? Pytam bo on z przesyłką nie tak tanio wychodzi?

    Dodano po 8 [minuty]:

    mam jeszcze prośbę, czy Koledzy możecie pomóc w identyfikacji kondensatorów SMD wskazanych na zdjęciu strzałkami, chodzi mi o ich parametry.

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=4383833#4383833

    Dodano po 3 [godziny] 14 [minuty]:

    Czy mogę jeszcze liczyć na pomoc w zidentyfikowaniu zaznaczonych na zdjęciu kondensatorów?
  • Pomocny post
    Poziom 31  
    Tak z automatu tam są po 47 u 100 nF. Zanim zakupisz filtr II p.cz sprawdź D1 i D2 na wejściu odbiornika. Filtr możesz sprawdzić wylutowywując go i zastępując kondensatorem kilka nF.
  • flexghzflexghz
  • Poziom 13  
    ..."...tak z automatu"... a tak faktycznie to jaką mają pojemność, możesz jakoś Kolego sprawdzić... bo ja nie mam takiego drugiego radia, a schematu też nie można znaleźć.

    Poprawiłem, słowo radio odmienia się. /Olek II/
  • Poziom 40  
    mysia79 napisał:
    W tej wersji jest filtr 450kHz, takiego akurat nie mam. Czy można go jakoś sprawdzić w układzie czy to na pewno on? Pytam bo on z przesyłką nie tak tanio wychodzi?


    Psują się filtry 455kHz. 450 były w starszych wersjach Unidenów i Presidentów
    i nie przypominam sobie awarii takiego 450.
    Natomiast te 455 dostają upływności na wyjściu ok 100 OHM więc sprawdzisz to zwykłym miernikiem.

    Możliwe też że klękł jakiś kondensator ceramiczny w torze p.cz. - był temat taki na forum.
  • Poziom 25  
    :arrow: sq6ade 450 KHz też padają w unidenach i to dość często ...

    Do autora możesz spróbować delikatnie wyjąć kondensator zaznaczony żółtą strzałka i sprawdzić radio jeśli nadal będzie brak odbioru to tak jak koledzy podpowiadają 450 do wymiany .

    Filtr może mieć w Twoim mieście firma TelTad
  • Poziom 13  
    ...dlatego proszę o identyfikacje wskazanego kondensatora gdyż podczas próby po prostu gdzieś pofrunął i już go pewnie nie znajdę... czy może ktoś zmierzyć w podobnym radiu i podać wielkości tych kondensatorów?
    (błędy zostały poprawione zgodnie z zaleceniami)
  • Pomocny post
    R.I.P. Zasłużony dla elektroda
    Witam.
    mysia79 napisał:
    ... prosze o identyfikację kondensatorów SMD

    Zaznaczenie :
    czerwoną strzałką = 220pF
    żółtą strzałką = 10nF (możesz wstawić od 1nF do 22nF)


    Pozdrawiam.
  • Poziom 13  
    Bardzo dziękuję za szybką i konkretną odpowiedź. Jeszcze jedno czy one mogą być na 50V czy na 16 lub 25V?
  • Poziom 13  
    Po wymianie filtra 450HT i wskazanych dwóch kondensatorów (tylko że są one na 50V-tylko takie były pod ręką) nadal nie jest dobrze, tzn. słyszę tylko osoby nadające z odległości kilkudziesięciu metrów i wtedy na wskaźniku RF zapalają się najwyżej 1 lub 2 zielone diody. Jak ktoś nadaje z dalsza tj. kilkuset metrów ledwo co go słychać i wskażnik RF wogóle nic nie pokazuje. Nadal przy SQ na 0% i RF Gain na 100% brak jest szumów. Już ręce opadają!
  • Pomocny post
    R.I.P. Zasłużony dla elektroda
    Witam.

    To zostaje tylko :
    - generator sygnałowy, aby sprawdzić poszczególne "człony" odbiornika
    - oddać radio do serwisu

    Spróbuj jeszcze sprawdzić :
    - pierwszy obwód odbiornika L1
    - diody 1N4148 na wejściu (przed L1) i jakie jest tam napięcie w czasie odbioru
    - zmierz napięcia na ARW
    - zmierz napięcia na EBC tranzystora (wzmacniacz w.cz. RX-a)


    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    Poziom 33  
    Możesz rozwinąć tę myśł ?
    mysia79 napisał:
    Radio działało jakieś kilka dni po czym straciło odbiór
    W takiej sytuacji każdy na moim miejscu zadałby teraz pytanie:
    - co jest na diodach tunelowych, o których pisał gregorio27 ???

    Czegoś tu nie kumam filtr i kondensatory były uszkodzone, a jednak nie były uszkodzone ?
    Dlaczego nie weźmiesz drugiego radia chłopie weź się w garść przeciągnij pośrednią 10,7MHz z jednego radia do drugiego i na odwrót i zaraz stanie się jasność !!!
    (pomiary anj są jak najbardziej na miejscu, ale pytanie czy jesteś w stanie to zrobic)
  • Poziom 13  
    "co jest na diodach tunelowych, o których pisał gregorio27 ??? "
    podczas odbioru na diodach tych jest:
    D1-0,19V
    D2-0,52V
  • Poziom 31  
    Cytat:
    tzn. słyszę tylko osoby nadające z odległości kilkudziesięciu metrów i wtedy na wskaźniku RF zapalają się najwyżej 1 lub 2 zielone diody
    Trza było tak od razu. Do wymiany C1, C2, C3 ze wskazaniem na C2,≈C3. Po kolei 18 pF, 1nF i 4,7nF
  • Poziom 13  
    gregorio27 napisał:
    Cytat:
    tzn. słyszę tylko osoby nadające z odległości kilkudziesięciu metrów i wtedy na wskaźniku RF zapalają się najwyżej 1 lub 2 zielone diody
    Trza było tak od razu. Do wymiany C1, C2, C3 ze wskazaniem na C2,≈C3. Po kolei 18 pF, 1nF i 4,7nF


    ...no tak ale gdzie są te kondensatory? Kolega posługuje się chyba schematem starego Unidena, a ja mam tego nowego na LA4446 i tam nie ma żadnych oznaczeń kondensatorów. Można coś bliżej?

    ... i już się wszystko wyjaśniło zwarcie na diodzie D9( 1N4148),po wymianie radio ruszyło. Dziękuję wszystkim za POMOC! Pozdrawiam i myślę, że temat można zamknąć.