logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers WRP 250-5KB - problem z zapychaniem się nagrzewnicy

arturo13 26 Lut 2011 13:41 5480 7
REKLAMA
  • #1 9206562
    arturo13
    Poziom 15  
    Ocena: 103
    Witam

Problem polega na zapychaniu się sadzą nagrzewnicy. Jak zauważę że słabo zaczyna grzać to w ciągu paru dni ogrzewanie spada gwałtownie, praktycznie na pełnej mocy przy małym przepływie woda jest zaledwie ciepła.
    Pierwsze czyszczenie robiłem jakieś 2 lata temu (po około 8 latach), następne jakieś 3 miesiące temu i teraz znów przestaje grzać.
    W chwili kiedy grzanie słabnie, płomień robi się żółto czerwony (normalnie niebieskawy) i znacznie większy. Po przeczyszczeniu płomień wraca do niebieskiego i małego, także myślę że to się dzieje przez zmniejszenie przepływu powietrza.

Pytania:
    Czy zapychanie się termy może być powodem złego wyregulowania spalania ?
    Jeśli tak to czy regulację zlecić fachowcowi ? Czy fachowiec powinien mieć jakiś sprzęt urządzenie do sprawdzenia spalania ?
    Może jakieś inne sugestie ?
  • REKLAMA
  • #2 9206799
    Bobbo
    Poziom 22  
    Ocena: 291
    Można sprawdzić ciśnienie na wejściu do urządzenia i na palniku i wyregulować,
  • REKLAMA
  • #3 9208478
    zybie
    Poziom 30  
    Ocena: 754
    Sprwdż dopływ powietrza do pomieszczenia w którym jest piec, prawdopodobnie brakuję mu tlenu w procesie spalania.
  • Pomocny post
    #4 9210708
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1448
    Zła regulacja również ma wpływ na spalanie. Ciśnienie gazu powinno się mieścić w granicach podanych w tablicy ciś. dla konkretnego modelu. Do regulacji używa się U-rurki albo mikromanometru. Oprócz tego należy dokładnie wymyć palnik i nagrzewnicę. Po konserwacji wymienić uszczelkę po palnikiem, sprawdzić szczelność detektorem i skuteczność odprowadzenia spalin....
  • REKLAMA
  • #5 9343357
    arturo13
    Poziom 15  
    Wyczyściłem nagrzewnicę, i przestawiłem śrubę regulacji spalanie w pozycję która była kiedyś ustawiona. Niestety nie mam sprzętu do regulacji ale jeśli znowu się szybko zapcha będę przynajmniej wiedział czy fachowiec jest dobry :) .
    Dzięki serwisszulborski.pl za dokładne informacje.
  • REKLAMA
  • #6 9343821
    ogi4
    Poziom 16  
    Ocena: 60
    Wyczyść dokładnie palnik przy dyszach. Żadna regulacja ci nie pomoże poniważ skład miesznki gazu i powietrza jest ustawony fabrycznie bez możliwości regulacji.
    Ilość powietrza jest zawsze stała, a zbrudzenie palnika w miejscu gdzie"wchodzi" gaz do palnika powoduje zmniejszenie ilości powietrza i zły skład mieszanki co właśnie powoduje zatykanie sadzą wymiennika.
  • #7 9347926
    omnixwp
    Poziom 18  
    Ocena: 138
    Zamiast myć palnik, lepiej użyć przenośnej sprężarki z różnymi końcówkami. W ten prosty sposób unikam problemów z wysuszeniem. Chociaż są zwolennicy jednej i drugiej metody czyszczenia, to jednak Ja używam sprężarki i innym też ten sposób polecam.
  • #8 9580949
    arturo13
    Poziom 15  
    Faktycznie trzeba też wyczyścić palniki , zbiera tam się dużo brudu, po wyczyszczeniu zupełnie inaczej grzeje i płomień ma inny kolor. Mam jeszcze nadzieje że zapychać się nie będzie tak często.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z zapychaniem się nagrzewnicy w urządzeniu Junkers WRP 250-5KB, co prowadzi do spadku efektywności grzania. Po czyszczeniu nagrzewnicy i palnika, zauważa poprawę, jednak problem powraca. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ciśnienia gazu, dopływu powietrza oraz dokładne czyszczenie palnika, co może wpłynąć na skład mieszanki gazu i powietrza. Wskazują również na konieczność regulacji spalania, co powinno być wykonane przez fachowca z odpowiednim sprzętem. Użytkownik planuje skorzystać z usług specjalisty, jeśli problem się powtórzy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA