logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers WRP 250 - duża ilość sadzy na nagrzewnicy

marwalxx 24 Lip 2011 19:17 12323 12
REKLAMA
  • #1 9753919
    marwalxx
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Mam piec junkers WRP 250 -5 KB.
    Ostatnio zauważyłem, że tworzy się duża ilość sadzy.
    Musze go czyścic co 2-3 miesiące.
    Ciąg kominowy sprawdzany.
    Kominiarz stwierdził, że jest dobry i trzeba piec wyregulować.
    Dzwoniłem do fachowca od piecyków stwierdził, że nie ma co regulować, to wina kiepskiego ciągu kominowego.
    A ilość sadzy jest taka, że woda jest letnia mimo max.mocy.
    I co teraz?
    Mam wyciągać nagrzewnicę co 3 miesiące?
  • REKLAMA
  • #2 9754425
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1445
    Nie zwlekaj bo : możesz się podtruć, możesz zniszczyć urządzenie, możesz podwójnie przepłacić za gaz i spowodować zapalenie się sadzy w termie bądź w kominie...Terma do konserwacji, jeżeli ktoś nie wie dlaczego tworzy się sadza, to niech lepiej się za to nie zabiera. Czyszczenie nagrzewnicy to półśrodek, można tak czyścić co 2-3 miesiące....
  • REKLAMA
  • #3 9754476
    gayetan
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    Zmień "fachowca od piecyków". Nie mówi ci całej prawdy :D albo jej nie zna.
    Generalnie patrz post powyżej. Ryzykujesz znacznie więcej niż tylko czyszczenie co trzy tygodnie!
  • REKLAMA
  • #4 9754479
    marwalxx
    Poziom 10  
    "nie zwlekaj" to znaczy co mam zrobić?
    sadze się tworzą jak jest za mało powietrza do spalania tak wg mnie ,mylę się?
  • #5 9754487
    gayetan
    Poziom 18  
    marwalxx napisał:
    "nie zwlekaj" to znaczy co mam zrobić?
    sadze się tworzą jak jest za mało powietrza do spalania tak wg mnie ,mylę się?

Zawezwij dobrego fachowca. On będzie wiedział co ma zrobić. Jak jest "za mało powietrza" to oznacza tylko, że jest zła proporcja mieszanki spalinowej. To oznacza też - że jest zbyt dużo gazu!
    Dobry fachowiec i kominiarz i sprawa załatwiona.
  • #6 9754566
    marwalxx
    Poziom 10  
    Zawezwij dobrego fachowca.
    Dobry fachowiec i kominiarz i sprawa załatwiona.[/quote]

takich porad "dobrego fachowca" to i ja mogę udzielać
    najpierw to trzeba go znaleźć.Bo nie da się sprawdzić czy dobrze zrobił,to będzie wiadomo za 3 miesiące..
    a jakoś nie mam szczęścia do fachowców.
  • #7 9754642
    gayetan
    Poziom 18  
    To nie jest głupia porada ponieważ aby się dotykać do pieca gazowego potrzebne są uprawnienia gazowe. Trzeba sprawdzić ciśnienie gazu przed i za palnikiem. Nie wystarczy 'pokręcić' - trzeba sprawdzić czy się potem gaz nie ulatnia czujnikiem gazu.
    Cóż z tego, że ci ktoś poda schemat schemat i powie, że trzeba ustawić odpowiedni skład mieszanki gazowej za pomocą śruby 46 na rysunku 2 - musisz mieć manometr lub u-rurke ..itp itd..
  • REKLAMA
  • #8 9754790
    marwalxx
    Poziom 10  
    gayetan napisał:
    To nie jest głupia porada ponieważ aby się dotykać do pieca gazowego potrzebne są uprawnienia gazowe. Trzeba sprawdzić ciśnienie gazu przed i za palnikiem. Nie wystarczy 'pokręcić' - trzeba sprawdzić czy się potem gaz nie ulatnia czujnikiem gazu.
    Cóż z tego, że ci ktoś poda schemat schemat i powie, że trzeba ustawić odpowiedni skład mieszanki gazowej za pomocą śruby 46 na rysunku 2 - musisz mieć manometr lub u-rurke ..itp itd..

to teraz juz wiem co ma mieć fachowiec i co ma robić.
    ja nie mam zamiaru " kręcić"czyszczenie nagrzewnicy i elektrody to daje rade,a mam trochę pojęcia ze nie wszystko sie da zrobić na "oko"
  • #9 9755093
    -west
    Ocena: 521
    Sadza = smierc lub pozar.
    1. Przeglad. Serwis wie jak wyczyscic palnik i co jest powodem powstawania sadzy
    2. Regulacja i nastawy gazowe
    3. Aktualna opinia kominiarska na temat przewodow wentylacyjno kominowych

przepraszam ze tak pisze agresywnie ale w zyciu juz bylem na wielu opiniach po zatruciu czadem. To najgorsze zlecenia w naszym fachu.
  • #10 9755429
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1258
    Konkludując, dla własnego bezpieczeństwa zaproś serwisanta i zleć mu przegląd. Można wtedy spać spokojnie... Właśnie w miniony piątek byłem przy podobnym kotle. Szesnastoletnia dziewczyna straciła przytomność w wannie. Na szczęście udało się ją uratować. Jej ojciec też sam wszystko naprawiał...
  • #11 9756534
    wawrzeczko_t
    Ocena: 1031
    marwalxx napisał:
    ...Bo nie da się sprawdzić czy dobrze zrobił,to będzie wiadomo za 3 miesiące.. a jakoś nie mam szczęścia do fachowców.

Czy Ów fachman przy czynnościach serwisowych zdemontował i przepłukał w wodzie palnik główny ?
  • #12 9757614
    zybie
    Poziom 30  
    Ocena: 753
    A może wina leży w braku dopływu świeżego powietrza do spalania [brak kratki nawiewu, szczelne okna]
  • #13 9758967
    marwalxx
    Poziom 10  
    [/quote]

Czy Ów fachman przy czynnościach serwisowych zdemontował i przepłukał w wodzie palnik główny ?[/quote]
    nie.
    ale dzis inny tak.jak zobaczylem palnik,to sie zastanawiałem ze to jeszcze działało...zapchany..no to wszystko wyczyszczone.działa,wode grzeje,a za kilka miesiecy sprawdze jak sie ma to czyszczenie do ilosci sadzy.obym sie nie zawiódł.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piecem Junkers WRP 250, który generuje dużą ilość sadzy, co wymusza jego czyszczenie co 2-3 miesiące. Kominiarz ocenił ciąg kominowy jako dobry, sugerując, że problem może leżeć w regulacji pieca. Inni uczestnicy dyskusji podkreślają, że sadza może być wynikiem niewłaściwej proporcji mieszanki spalinowej, co może prowadzić do niebezpieczeństwa zatrucia czadem. Zaleca się wezwanie wykwalifikowanego serwisanta, który sprawdzi ciśnienie gazu oraz przeprowadzi odpowiednie regulacje. Użytkownik zauważył, że po czyszczeniu palnika piec działa lepiej, ale planuje monitorować sytuację w przyszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA