logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Omega 2000r 3.0 V6 - falujące obroty po wymianie przewodów WN, gaśnięcie silnika

migelus 04 Mar 2011 15:34 1991 8
REKLAMA
  • #1 9234102
    migelus
    Poziom 10  
    Czesc, moze ktos bylby w stanie cos mi podpowiedzieć.

Ost szarpal mi silnik więc wymieniłem przewody WN, telepotanie i szarpanie zniknelo, ale żeby nie było za pięknie, pojawił się nowy problem...

Silnik po wymiane WN, czasami szarpał, a czasami nie, spojrzalem jescze raz i okazalo się,że jedna fajka do końca nie weszła, docisnalem, przejechalem się, stwierdzilem, że wszystko jest ok

Dostęp jest marny więc zdejmowalem podszybie i mech wycieraczek aby dsotac sie do cewki.

i tu pytanie, czy coś mogłem gdzieś uszkodzić, bo kiedy silnik zejdzie ze ssania (dlatego nie zauwazylem tego po pierwszej dzisiejszej trasie) spadaja obroty, które prowadza do wył silnika.

Nie falują non stop, potrafi np 5 sekund rowniotko chodzić i nagle wskazowka w dol, czasem powstanie czasem od razu gasnie

jesli noge na gazie trzymam tak okolo 850obrotow to rowno pracuje.

dodam, że przed wymianą przewodów wn z obrotami nie było problemów...

- krokowy sprawdzilem dobrze siedzi
    -kable maja dobra kolejnosc
    -podcisnienien zadnych nie urwalem

macie jakies pomysly??

filmik nagrałem jeśli coś pomoze

• REKLAMA
  • #2 9234113
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 9234218
    migelus
    Poziom 10  
    Motronic napisał:
    Co dobrze siedzi?

chodziło mi o to, że silniczek krokowy, jest równo włożony w kolektor ssący
    nie odstaje żadna gumka, nie ma szpar itp :)
  • REKLAMA
  • #4 9234325
    SkylineR91
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Możesz opisać dokładnie jak wymieniałeś przewody?Czy na pewno kolejność przewodów przy module jest właściwa?Sprawdziłeś przy okazji w jakim stanie znajduje się nastawnik biegu jałowego(silniczek krokowy)? czy nie jest brudny? czy przepustnice są czyste?To ty pisałeś o swoim problemie na peb-ie?
  • #5 9235309
    migelus
    Poziom 10  
    SkylineR91 napisał:
    Możesz opisać dokładnie jak wymieniałeś przewody?Czy na pewno kolejność przewodów przy module jest właściwa?Sprawdziłeś przy okazji w jakim stanie znajduje się nastawnik biegu jałowego(silniczek krokowy)? czy nie jest brudny? czy przepustnice są czyste?To ty pisałeś o swoim problemie na peb-ie?

W temacie opcoma to ja :)

wymienialem pojedyńczo, stary out nowy in.
    kolejnosc jest na bank dobra bo rowno chodzi, zreszta, jak zamieniłem na probbe kolejnosc, wtedy dopiero zaczal chodzic nierowno a opcom wywalil bledy (6 blędow o napieciu cewki bodajze)

teraz sa skasowane i nie ma zadnych.

Do silniczka tak pobieznie zagladalem (nie rozbieralem, tylko przez otwor co idzie do kol ssacego) w kazdym razie wyglada na czysty,

zreszta dziwny zbieg okolicznosci by byl, że "nagle po wymianie", stąd dopatruje się jakiegoś mojego błędu... :>

Dodano po 27 [minuty]:

migelus napisał:
    SkylineR91 napisał:

W temacie opcoma to ja :)

wymienialem pojedyńczo, stary out nowy in.
    kolejnosc jest na bank dobra bo rowno chodzi, zreszta, jak zamieniłem na próbe kolejnosc, wtedy dopiero zaczal chodzic nierowno a opcom wywalil bledy (6 blędow o napieciu cewki bodajze)

teraz sa skasowane i nie ma zadnych.

Do silniczka tak pobieznie zagladalem (nie rozbieralem, tylko przez otwor co idzie do kol ssacego) w kazdym razie wyglada na czysty,

zreszta dziwny zbieg okolicznosci by byl, że "nagle po wymianie", stąd dopatruje się jakiegoś mojego błędu... :>
  • #6 9237849
    SkylineR91
    Poziom 15  
    Przychodzi mi jeszcze coś do głowy-czy kabel czujnika wału nie jest za blisko któregoś przewodu zapłonowego?Zazwyczaj silnik nie chce w ogóle pracować w takim przypadku, ale czasem taka bliskość może zakłócać jego pracę.Jeżeli nie ruszałeś kolektora dolotowego, stawiałbym jednak na nastawnik.
  • REKLAMA
  • #7 9238240
    migelus
    Poziom 10  
    SkylineR91 napisał:
    Przychodzi mi jeszcze coś do głowy-czy kabel czujnika wału nie jest za blisko któregoś przewodu zapłonowego?Zazwyczaj silnik nie chce w ogóle pracować w takim przypadku, ale czasem taka bliskość może zakłócać jego pracę.Jeżeli nie ruszałeś kolektora dolotowego, stawiałbym jednak na nastawnik.

nastawnik, w sensie silniczek krokowy?

jutro rozkrece podszybie i zobacze gdzie ten kablek od czujnika poł wału się znajduje.

a co do silniczka krokowego, to czy zazwyczaj nie jest tak, że jakies problemy pojwaiaja sie tylko na zimnym silniku?? (u mnie i na zimnym i na goracym faluje)
  • #8 9238313
    SkylineR91
    Poziom 15  
    Cytat:
    a co do silniczka krokowego, to czy zazwyczaj nie jest tak, że jakies problemy pojwaiaja sie tylko na zimnym silniku?? (u mnie i na zimnym i na goracym faluje)

Na ciepłym też.
  • #9 9240997
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2496
    Post był raportowany.

Regulamin p. 8.1
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Kosz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z falującymi obrotami silnika w Omedze 2000r 3.0 V6 po wymianie przewodów WN. Po wymianie, silnik czasami szarpie, a obroty spadają, co prowadzi do gaśnięcia silnika. Użytkownik sprawdził, że silniczek krokowy jest prawidłowo zamontowany, a przewody WN zostały wymienione pojedynczo, co potwierdza ich poprawną kolejność. Pojawiły się sugestie dotyczące sprawdzenia stanu nastawnika biegu jałowego oraz ewentualnego zakłócenia pracy silnika przez kabel czujnika wału. Użytkownik planuje dalsze sprawdzenie okablowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA