logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

vw golf 2/91 1,6 ciśnienie w układzie chłodzenia

etomek 26 Paź 2004 20:56 14831 7
REKLAMA
  • #1 939746
    etomek
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Panowie może ktoś wie jakie powinno być ciśnienie w ukladzie chłodzenia?Problem polega na tym , że jak jest silnik ciepły to przewody od wody są twarde i wycieka płyn spod krućca z bloku silnika jak spadnie ciśnienie jest ok tzn jak się ostudzi a poza tym mam lpg a moż tak ma być ?w dislu jest na odwrut im cieplejszy tym przewody miększe
  • REKLAMA
  • #2 939810
    rafi999
    Poziom 16  
    Ocena: 48
    W układzie chłodzenia po rozgrzaniu silnika wytwarza się podciśnienie!
    Natomiast gdy robi się ciśnienie i twardnieją przewody tzn.że przedostaje się powietrze do układu chłodzenia .Przedostać się może z komory sprężania do kanału wodnego poprzez nieszczelnośc uszczelki pod głowicą lub mikropęknięcie płaszcza wodnego lub skrzywienie głowicy zazwyczaj po przegrzaniu silnika.

nara
  • REKLAMA
  • #3 939891
    pelek
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    za moich czasów na fizyce uczyli ,że woda/albo płyn/ jak wrze to robi ciśnienie no ale fizyka ciągle idzie do przodu to kto wie ? tylko zastanawiam się dlaczego czajnik mi jeszcze gwizda.
    najczęstszą przyczyną jest ...korek na zbiorniku wyrównawczym .są tam dwa zawory które czasami się zapychają albo padają sprężynki
  • REKLAMA
  • #4 940502
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 206
    Układ chłodzenia jest skonstruowany tak by temp. byla wmiare stala tzn. 90st. Jest ukladem ciśnieniowym więc ciecz może wrzeć przy 120st.
    Przy normalnej pracy przewody są gorace ale miękie.
    Obstawiam uszczelke pod glowicą do wymiany.
  • #5 942072
    am2310
    Poziom 18  
    Ocena: 167
    Zobacz czy przy odkręconym korku w zbiorniczku wyrównawczym nic nie bombluje tzn. czy podczas normalnej pracy na biegu jałowym nie widać pęcheży powietrza .Jesli tak to może to być uszczelka .Nie jest to może jakaś rewelacyjna metoda na sprawdzenie tej usterki ale może Ci wiele podpowiedzieć.
  • REKLAMA
  • #6 942200
    gulgot
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Dołączam się do pytania ale chodzi mi o konkretną wartość ciśnienia jakie powinno panować w układzie. Gdzies wyczytałem, że korek w escorcie ma ciśnienie otwarcia 1,2 - 1,4 bar. Ciekawe jak jest w VW. Ja u siebie mierzyłem manometrem podłączonym do zbiorniczka wyrównawczego i jest ok 0,5 bar.
  • #7 942374
    etomek
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    dzięki za pomoc ale zaczne najpierw od wymiany korka w zbirniku wyrównawczym a tak na marginesie to to tak ma mniej więcej być przewody mogą być twarde i ciepłe twarde znaczy że mmożna je ścisnąć
  • #8 942797
    Tsport
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Witam spotkałem się z podobnym przypadkiem w golfie III.
    Tylko,że tam jeszcze ubywał płyn z chłodnicy, powodem były wżery pod plastikowym króćcem na głowicy, oprócz tego sam króciec był mocno zdeformowany, a jego powierzchnia styku z głowicą niepłaska. Przy małym ciśnieniu w układzie nic nie ciekło, jak złapał temperatury to leciało.

Podsumowanie tematu

✨ W układzie chłodzenia VW Golf 2/91 z silnikiem 1,6 po rozgrzaniu silnika powinno występować podciśnienie, a przewody wodne powinny być gorące, lecz miękkie. Twardnienie przewodów i wyciek płynu spod króćca na bloku silnika wskazuje na obecność powietrza w układzie, co może być spowodowane nieszczelnością uszczelki pod głowicą, mikropęknięciem płaszcza wodnego lub skrzywieniem głowicy po przegrzaniu. Układ chłodzenia jest ciśnieniowy, co podnosi temperaturę wrzenia cieczy do około 120°C, a ciśnienie w układzie powinno wynosić około 1,2–1,4 bara, podobnie jak w korkach zbiorników wyrównawczych innych marek. Sprawdzanie obecności pęcherzy powietrza przy odkręconym korku zbiornika wyrównawczego może pomóc w diagnozie uszczelki. W przypadku problemów z ciśnieniem i wyciekami zaleca się wymianę korka zbiornika wyrównawczego oraz uszczelki pod głowicą. Podobne objawy występowały w Golfie III, gdzie deformacja i wżery króćca na głowicy powodowały wycieki przy wysokim ciśnieniu i temperaturze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA