logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oświetlenie placu 50x25 m – jakie lampy LED wybrać dla niskiego zużycia energii?

mmw 06 Mar 2011 02:46 4125 13
  • #1 9240767
    mmw
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Jaką metodą najskuteczniej i jednocześnie najtaniej, w sensie zużycia energii, dobrze oświetlić plac o wymiarach 50m x 25 m?
  • #2 9240789
    Jerzy Bartnicki
    Poziom 23  
    Ocena: 106
    Witam
    Uważam że najlepsze będą lampy typu HPS 400W.
    Jerzy

Dodano po 1 [minuty]:

Są również dostępne lampy HPS 125W
  • #3 9244071
    mobydex
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Witam z charakterystyki samego światła najlepsze jest jednak oświetlenie sodowe, co do opraw to kwestia gustu i technicznych możliwości. Należy jednak dodać że nie wiadomo do jakich celów, jak do ogólnych to w/w rada jest ok. Pozdrowienia
  • #4 9244260
    Pro-Mar
    Poziom 12  
    Jeżeli kolego masz zamiar szukać tam igły to oprawy o mocy 400W będą odpowiednie. Jeżeli zaś potrzebujesz jedynie oświetlenie do poruszania się pieszego, bądź pojazdem wystarczające do orientacji i oświetlenia maszyn i urządzeń w celu np. dozoru obiektu, to możesz zastosować oprawy sodowe 70W. Można również wykorzystać oprawy metalohalogenowe 70W. Wysokość montażu około 5 do 6 m z powodzeniem powinna zdać egzamin.
  • #5 9244295
    mmw
    Poziom 10  
    To będzie komis samochodowy, więc oświetlenie wystarczy średnie. Po prostu ma być cały teraz widoczny, żeby ewentualny intruz był dostrzegalny bez problemów lub w okresie zimowym żeby można było spokojnie obejrzeć samochody.

A czy przy takim dwóch małych latarniach 70W albo 125W muszą być jakieś specjalne kable itd? Czy wystarczy po prostu doprowadzić normalnie kabel z budynku?

Część postu skierowaną do mnie usunąłem- następnym razem należy zastanowić się dlaczego posty znikają i sprawdzić historię swoich postów lub sprawdzając na stronie głównej w zakładce Zobacz działania moderatorów!
    [Akrzy]
  • #6 9244305
    mobydex
    Poziom 16  
    Witam W twoim zamyśl jest jeden minus, To że część jest oświetlona to nie powinno mieć znaczenia. Dobrym sposobem jest takie rozmieszczenie opraw aby mimo że masz światło z opraw ulicznych twoje światło pokrywało się z światłem z ulicy. A jak wyłączą oświetlenie uliczne co w tedy? Pomyśl nad tym. Oblicz też oświetlenie do ewentualnego monitoringu.
  • #7 9244332
    mmw
    Poziom 10  
    No fakt, nie pomyślałem o tym.

Po prostu nie wiem jak silne dają światło poszczególne lampy sodowe. Tak jak pisałem. Plac ma wymiary około 50 m x 25 m. Żeby był w miarę oświetlony to ile i jakie lampy muszę zastosować?
  • #8 9244372
    mobydex
    Poziom 16  
    Witam Poszukaj programu do obliczania oświetlenia i z niego pobierz dane wyjściowe. Zazwyczaj można "podmienić" typ oprawy na taką co ma podobne parametry niż podane przez firmę od programu.
    Przewody w zależności od wymagań: czy to ma być na stałe, jak tak to dobrze byłoby zakopać w ziemię (może razem z przewodami od kamer). Jak na chwilę górą poza zasięgiem możliwego "strącenia". lecz niezależnie od wszystkiego osobne obwody, na chociaż część (co którąś) w razie czego świeci część. Zapłon sodówek i metalohalogenu trwa.
  • #9 9244568
    mmw
    Poziom 10  
    Dziękuję za informacje. Kable będą zakopane w ziemi. Użyję programu i wszystko będzie jasne.
  • #10 9456030
    steplixx
    Poziom 10  
    Dodam tylko, że najlepsze jest oświetlenie sodowe + redukcja mocy. Można w ten sposób zaoszczędzić do 40% na zużyciu energii elektrycznej.

T.
  • #11 9456155
    mmw
    Poziom 10  
    A co masz na myśli pisząc o redukcji mocy?

Zastosowałem jedną lampę sodową 250W w oprawie ELGO STRADA OUS-250 na słupie wysokości około 6,5 metra i wystarczyło do bardzo dobrego oświetlenia całego placu.
  • #12 9456172
    edekk
    Poziom 26  
    Ocena: 115
    Możesz zamiast zwykłej sodówki wkręcić lampę metalohalogenową i światło będzie białe ,a nie pomarańczowe.
  • #13 9456916
    steplixx
    Poziom 10  
    redukcja mocy, czyli oprawa sodowa z układem dwu-uzwojeniowym tzn. przekaźnik we wnątrz oprawy zmienia jej moc, np w godzinach późno nocnych. Jest to rozwiązanie delikatnie droższe przy zakupie oprawy, ale oszczędność na zużyciu mocy jest w granicy 40%. Przy redukcji owszem świeci trochę ciemniej, ale oko ludzkie szybko się do tego przyzwyczaja. Jeśli oprawy są już kupione, zainstalowane można zastosować centralny reduktor mocy. ile jest tych opraw?

T.

Zdanie zaczyna się od wielkiej litery. Proszę poprawić pisownię postu. [retrofood]
  • #14 9456939
    mmw
    Poziom 10  
    Oprawa jest jedna, ale niestety musi świecić całą mocą, bo potrzebna jest jak największa ilość światła w celach bezpieczeństwa, bo wiadomo, że czym mniej światła tym mniej widać potencjalnych chętnych do buszowania po placu, szczególnie, że ta jedna oprawa bardzo mocno oświetla centralną część placu, a już trochę słabiej obrzeża. Mam zamontowany czujnik zmierzchowy, więc myślę, że te 250W nie będzie aż tak odczuwalne w kosztach.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące efektywnego i ekonomicznego oświetlenia placu o wymiarach 50m x 25m, z naciskiem na zastosowanie lamp sodowych (HPS) oraz metalohalogenowych. Użytkownicy sugerowali lampy o mocy 70W, 125W oraz 250W, zwracając uwagę na ich odpowiednie rozmieszczenie oraz możliwość redukcji mocy dla oszczędności energii. Podkreślono znaczenie dobrego oświetlenia dla bezpieczeństwa, zwłaszcza w kontekście monitoringu i widoczności w nocy. Wskazano również na konieczność użycia odpowiednich kabli oraz ich zakopania w ziemi dla ochrony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA