logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie lampy energooszczędne do oświetlenia placu 5000m2?

uki4 07 Lis 2008 20:11 9403 11
REKLAMA
  • #1 5712743
    uki4
    Poziom 17  
    Ocena: 61
    Witam serdecznie.

Panowie, potrzebuje oświetlić plac przemysłowy i zastanawiam się nad wyborem odpowiednich lamp wraz z nośnikami światła.

Istotne jest to aby były energooszczędne będą świecić w nocy przez całe miesiące.

Nie jestem w tym temacie dobry.

Jaka zastosować wysokość i oddalenie lamp od siebie?

Plac jest wielkości 5000m2

Myślę, że zdążę przed śniegami.

Pozdrawiam
    Grzegorz
  • REKLAMA
  • #2 5712761
    Dido230
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    Nikt nie wymyslił nić prostszego od lampy sodowej 400W lub 250W na słupie i oprawie typowej ulicznej lub placowej ozdobnej z np kulowym kloszem.
  • #3 5712786
    Brauniack
    Poziom 27  
    Ocena: 48
    U mnie w firmie są zastosowane lampy halogenowe, spróbuj zainteresować się nimi.
  • REKLAMA
  • #4 5712808
    uki4
    Poziom 17  
    Przeglądam allegro i znalazłem lampy metalohalogenowe... czy one są dobrym rozwiązaniem?

Odnośnie zwykłych halogenów nie mam do nich przekonania (może dlatego, że miałem styczność z tymi najtańszymi.
  • REKLAMA
  • #5 5712816
    Dido230
    Poziom 22  
    Z całym szacunkiem odradzam halogeny, mała trwałość i same kłopoty. Jeśli zalezy Ci na jakości oświetlenia zbliżonego do swiatła halogenowego to proponuje lampy wyładowcze (to cos podobnego jak lampy rteciowej) a zwie sie metalohalogen. Daje to światło zbliżone do naturalnego. Minusy to większa cena i jest bardziej stosowane na halach produkcyjn ych wysokich. Z doswiadczenia jednak słaba trwałość.
  • #6 5712852
    uki4
    Poziom 17  
    Czyli jak metalohalogen to nie kupować na Allegro i kupić te lepsze.

Rozważam metalohalogen lub sodowa.

Lampy uliczne jaką moc mają 500W?
  • REKLAMA
  • #7 5712890
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4286
    uki4 napisał:
    (...) Lampy uliczne jaką moc mają 500W?

Sodówki mogą mieć 50W jak również 400W a nawet i więcej. Najpopularniejsze "ulicznice" to 70, 150, 250 i 400. Wybór należy do Ciebie.
  • #8 5712902
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 484
    uki4 napisał:

Lampy uliczne jaką moc mają 500W?

heheh.... troszeczkę przesadziłeś, na ale to z niewiedzy :) Jeżeli chodzi o oprawy z żarówkami sodowymi ( bo takie obecnie się stosuje ) to moce zaczynają się już od 70W i dalej 150 ew. 250W i to jest max. Oczywiście nie jest to reguła bo za chwile ktoś inny napisze że widział założoną 400W-ową żarówkę.
  • #9 5712934
    uki4
    Poziom 17  
    Nigdy nie widziałem świecącej sodówki 70,150,250 i 400 jedynie te uliczne jeśli te uliczne mają 150W to oddawają mocne światło.

Myślę, że 3 szt x 150W wystarczą na odpowiednie oświetlenia placu.
  • #11 5712992
    Dido230
    Poziom 22  
    250W 400W to podstawa i takie są najbardziej popularne i dostępne. Po jakiego podrażać koszty inwestycji i montować więcej słupów i opraw a te też nieźle kosztują. Ile lamp to będzie zależało od warunków terenowych i interesującej nas intensywności oświetlenia.
  • #12 5712999
    uki4
    Poziom 17  
    Łukasz-O napisał:
    Kolego musiałeś widzieć.
    Z reguły na głównych drogach stosuje się 250 a nie 150.

Widzieć widziałem jak świecą ale nie widziałem świecących odpowiednich mocy.

Dodano po 8 [minuty]:

Dido230 napisał:
    250W 400W to podstawa i takie są najbardziej popularne i dostępne. Po jakiego podrażać koszty inwestycji i montować więcej słupów i opraw a te też nieźle kosztują. Ile lamp to będzie zależało od warunków terenowych i interesującej nas intensywności oświetlenia.

Masz racje.
    Jestem raczej zdecydowany na lampy sodowe.
    Musze jeszcze zobaczyć jak świecą lampy metalohalogenowe.

Wielkie dzięki za podpowiedzi.

Pozdrawiam

Dodano po 16 [minuty]:

Czytam w Wikipedii o lampach sodowych są niskoprężne i wysokoprężne które wybrać?

Ale pytania.... ale nie miałem nigdy do czynienia z takimi lampami.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru energooszczędnych lamp do oświetlenia placu przemysłowego o powierzchni 5000 m², z naciskiem na trwałość i efektywność świetlną przy długotrwałym użytkowaniu nocnym. Zalecane są lampy sodowe wysokoprężne o mocy od 150W do 400W, które są popularne i sprawdzone w oświetleniu ulicznym i placowym. Lampy metalohalogenowe również są rozważane ze względu na jakość światła zbliżoną do naturalnego, jednak mają wyższą cenę i mniejszą trwałość, co czyni je bardziej odpowiednimi do hal produkcyjnych o dużej wysokości. Halogeny są odradzane ze względu na niską trwałość i problemy eksploatacyjne. Wysokość montażu i rozstaw lamp zależy od wymagań dotyczących intensywności oświetlenia i warunków terenowych, jednak typowe oprawy uliczne mają moc 150W lub 250W. Wybór między lampami niskoprężnymi a wysokoprężnymi sodowymi wymaga dalszej analizy, przy czym wysokoprężne są częściej stosowane w oświetleniu zewnętrznym ze względu na lepszą efektywność świetlną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA