logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakup anteny do WiFi. Co będzie lepszym rozwiązaniem?

drastx 08 Mar 2011 11:59 1417 4
REKLAMA
  • #1 9250062
    drastx
    Poziom 2  
    Cześć,

Wpadałem czasami na to forum przekierowany z Google i zawsze jakoś udało mi się
    rozwiązać swój problem, no ale tym razem takiego tematu nie udało mi się znaleźć,
    więc się zarejestrowałem - witam :)

Od niedawna bawie się aircrackiem, ale karta wifi PCI ma tylko taki mały kikutek
    za antenkę, a to, że jestem na rogu budynku jeszcze zmniejsza moje pole
    manewru...

Także moje pytanie brzmi: czy warto kupować antene wifi? Żebym np ją umieścił
    na balkonie (widziałem na Allegro za 30zł taką z przyssawkami do szyby np). Czy
    może lepiej kupić kawałek kabla z końcówką RP-SMA i zamontować tą co mam na
    balkonie?

Czy różnica będzie mała czy bardzo znaczna? :)

Na co zwracać uwage przy ewentualnym kupnie? Lepsza będzie kierunkowa,
    dookólna czy może jeszcze bardziej inna? :)

Za wszelkie odpowiedzi dziękuje i pozdrawiam gorąco,
    Marcin
  • REKLAMA
  • #2 9251824
    Sokrat58
    Poziom 19  
    Ocena: 65
    Tak! Kawałek kabla z końcówką, a ten "kikutek" wstaw do jakiegoś odbłyśnika reflektora ( w ognisku - tam gdzie normalnie jest żarówka). Chyba, że sam potrafisz wyprofilować parabolę.
  • REKLAMA
  • #3 9251847
    drastx
    Poziom 2  
    Sokrat58 napisał:
    Tak! Kawałek kabla z końcówką, a ten "kikutek" wstaw do jakiegoś odbłyśnika reflektora ( w ognisku - tam gdzie normalnie jest żarówka). Chyba, że sam potrafisz wyprofilować parabolę.

Ale to "Tak" to odpowiedź na które pytanie/a? :D
    Chodzi mi bardziej o to, żeby zwiększyć jej zasię w każdą stronę, nie w jedną konkretną.
  • REKLAMA
  • #4 9252197
    Sokrat58
    Poziom 19  
    Ocena: 65
    Miało być:
    Tak, tzn. kupić kawałek kabla z końcówką ...itd. Były tu opisy anten dookólnych, jeżeli takiej potrzebujesz, także do wykonania samemu. Poszukaj dobrze bo nie pamiętam, chyba po angielsku, może u wujka G.
  • #5 9252945
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    W każdą stronę zasięgu zwiększyć się nie da - zawsze dzieje się to kosztem obcięcia którejś płaszczyzny promieniowania - stąd anteny 12dB dookólne za 5zł z allegro są z definicji "uszkodzone", sprzedawcy deklarują tam nieziemskie kąty promieniowania dla takich anten.

Z allegro to możesz kupić TL-ANT2405C bądź TL-ANT2408C(większy zysk) i to są w miarę dobre anteny, za przyzwoitą cenę i chyba na kabelku.

Chyba, że masz ochotę wydać 150zł na zabawy i kupić 1.5m antenę od Interline, która naprawdę ma 12dB
REKLAMA