logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Combo 1.7D 2003 - Auto gaśnie, kontrolka z kluczem, jak zdiagnozować?

chmielu102030 08 Mar 2011 13:01 7957 7
REKLAMA
  • #1 9250228
    chmielu102030
    Poziom 2  
    Witam! Mam pewien problem z oplem combo. Mianowicie pewnego dnia po przejeździe do pracy auto zgasło i nie chciało zapalić. Po 4 godzinach postoju udało się je uruchomić jednak że po przejechaniu kilkunastu kilometrów najpierw przerwało po czym zgasło na dobre. Czasami po przekręceniu zapłonu nie gaśnie kontrolka przedstawiająca samochód z kluczem. Świecił sie również napis INSP jednak to udal mi sie zlikwidować po czym auto odpaliło, jednak nie na długo, po ok5 minutach zgasło i juz odpalić nie zamierza. Od czego zacząć?
    Zaznaczę ze nie mam możliwości dostarczenia auta do mechanika w najbliższym czasie na diagnozę. Dziękuję z góry za podpowiedź co to może być.
  • REKLAMA
  • #2 9250256
    macvir
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 262
    kluczyk to moze IMMO, choc nie zgaslby podczas jazdy
    albo pompa wtryskowa albo sterowanie pompy
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 9250337
    chmielu102030
    Poziom 2  
    macvir napisał:
    kluczyk to moze IMMO, choc nie zgaslby podczas jazdy
    albo pompa wtryskowa albo sterowanie pompy
    pozdrawiam

Tak zgasł podczas jazdy a kontrolka ma ksztalt klucza warsztatowego nie kluczyka. Po odlaczeniu kostki od immo przy stacyjce ta sama kontrolka daje o sobie znac, jednak wtedy nie swieci bez przerwy tylko miga wiec to raczej nie jest wina immo.
  • REKLAMA
  • #4 9252148
    kajaba autoserwis
    Poziom 30  
    Ocena: 667
    To nie jest przypadkiem 1.7dti?
  • #5 9252817
    bodzio012
    Poziom 33  
    Ocena: 779
    Raczej sterownik, ale napisałbyś czy silnik oplowski czy isuzu
  • #6 9254013
    chmielu102030
    Poziom 2  
    Silnik szczerze mowiac to nie mam pojecia jaki jest. W papierach ma napisane 1.7DI 2000 / COMBO-C-VAN. Dodaje fotke silnika moze ktos wie co to za motor. To jest moje auto sluzbowe wiec nie wiele na jego temat wiem.
    Po podlaczeniu akumulatora po naladowaniu, prawidlowo zgasly wszystkie kontrolki ale auto krecilo krecilo.... i nie odpalilo i zapalila sie na powrot ta kontrolka od elektronicznego układu silnika, elektronicznego układu skrzyni biegów, immobilisera, i filtra paliwa(samochod z kluczem)
    W załącznikach wstawilem fotke silnika a w drugiej jest fota dowodu rejestracyjnego z danymi auta.
    Załączniki:
    • 20110309039.jpg (1.36 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 20110309036.jpg (846.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 9255955
    bodzio012
    Poziom 33  
    Ocena: 779
    Było ustawić jeszcze więcej punktów za pobranie
  • REKLAMA
  • #8 9256431
    chmielu102030
    Poziom 2  
    Jestem na tym forum pierwszy raz i nie bardzo wiem o co chodzi z punktami i dodawaniem załączników wiec wybaczcie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Oplem Combo 1.7D z 2003 roku, który zgasł podczas jazdy i nie chce ponownie zapalić. Po dłuższym postoju udało się uruchomić silnik, ale po przejechaniu kilku kilometrów auto ponownie zgasło. Użytkownik zauważył świecącą kontrolkę w kształcie klucza oraz komunikat INSP, który udało się usunąć. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące możliwych przyczyn problemu, takich jak awaria pompy wtryskowej, sterownika silnika lub problem z immobilizerem. Użytkownik nie jest pewien, jaki silnik znajduje się w pojeździe, co utrudnia diagnozę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA