logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa B 1.4 - wysokie obroty na biegu jałowym, brak błędów w diagnostyce

Lewand 28 Paź 2004 21:24 3142 7
REKLAMA
  • #1 944741
    Lewand
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Mam Opla Corse B z gazem zwykłym na jednopunktowym wtrysku, cały czas ma ok 2500 obr/min sprawdzałem potencjometr przepustnicy, silniczek krokowy, czujnik temperatury, sonde, komputer nie łapie błędów nie zapala się lampka od diagnostyki, wszystko jak najbardziej dobre. Obroty są jednakowe na gazie i na paliwie co robić.
  • REKLAMA
  • #2 945538
    kk.2000
    Poziom 26  
    Ocena: 90
    A może miałeś drobny wystrzał w kolektor ssący? i może jest teraz wykrzywiona przepustnica?

W każdym razie gdzieś ssa się fałszywe powietrze i obroty nie spadną.
  • REKLAMA
  • #3 947708
    Lewand
    Poziom 15  
    Ok wszystko działa ale nie było to przez fałszywe powietrze porostu silniczek krokowy był zatarty i nie wysówał więc wszyscy którzy macie taki problem zaczynajciie od dokładnego sprawdzenia silniczka krokowego. Komputer w Corsie B nie łapie błędu z niego nawet po odłączeniu testowałem na trzech egzemplarzach więc mylne jest stwierdzenie że jak lampka diagnostyczna nie świeci to wszystko jest ok. Po wytmianie silniczka auto chodzi jak nowe i na bęzynie i na gazie dzięki za rady pozdrawiam
  • #4 947751
    kk.2000
    Poziom 26  
    No bo silnik krokowy nie ma funkcji testowania, czy chodzi czy nie! Trudno więc żeby komputer wiedział, że silnik jest walnięty.
  • #5 967591
    Lewand
    Poziom 15  
    więc po co piszesz o jakiś lewych powietrzach zresztą żeby takie ciągnął to musiałoby rozwalić kolektor ssący pod przepustnicą chyba że w życiu nie widziałeś jak to jest w takiej Corsie zrobione
  • REKLAMA
  • #6 968900
    kk.2000
    Poziom 26  
    Tak, widziałem, mój teściu ma Corsę 1.2... przepustnicę wykrzywioną też widziałem nie raz...
    a silnik krokowy nie powodował czasem fałszywego powietrza (czyli takiego, które nie jest pożądane)?
  • REKLAMA
  • #7 969648
    panjabi-mc
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Kolego lewand , bardzo dobrze ci zaczal kolega doradzac z powietrzem 90 % problemow z praca to zle lewe itp powietrze i u ciebie bylo dokladnie to zle dozowane powitrze . Silniczek krokowy to tez powietrze dozowane wlasie tym silniczkiem podczas biegu jalowego a skoro jestes taki blyskotliwy w ramach dolotu powietrza odrazu pownienes dokapowac sie i ten element tez sprawdzic a nie miec pretesje do garbatego ze ma dzieci proste . Pozdrawiam i prosze wiecej pokory najwazniejsze ze problem rozwiazany
  • #8 1021203
    Lewand
    Poziom 15  
    Sorry ale jak czytałem te wiadomości to byłem troche nie w sosie. Dzięki za porady i jeszcze raz przepraszam że się unisosłem. Pozdrawiam Dziękuje

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Opel Corsa B 1.4 z instalacją gazową na jednopunktowym wtrysku ma problem z wysokimi obrotami biegu jałowego około 2500 obr/min, które utrzymują się zarówno na gazie, jak i na benzynie. Diagnostyka komputerowa nie wykazuje błędów, a lampka kontrolna nie zapala się. Sprawdzono potencjometr przepustnicy, silniczek krokowy, czujnik temperatury i sondę lambda. Przyczyną problemu okazał się zatarty silniczek krokowy, który nie wysuwał się prawidłowo, co nie jest wykrywane przez komputer Corsy B, gdyż silnik krokowy nie posiada funkcji autodiagnostyki. Wymiana silniczka krokowego rozwiązała problem i obroty ustabilizowały się na prawidłowym poziomie. Dyskusja poruszała także kwestię możliwego nieszczelnego dolotu powietrza (fałszywego powietrza) oraz wykrzywionej przepustnicy jako potencjalnych przyczyn wysokich obrotów, jednak ostatecznie problemem był silniczek krokowy. Wskazano, że silniczek krokowy reguluje dopływ powietrza podczas biegu jałowego, a jego uszkodzenie może powodować nieprawidłowe obroty mimo braku błędów w diagnostyce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA