Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PUNTO 75 ELX 96r. "szalejące"obroty biegu jalowego

Muniek77 29 Oct 2004 16:19 3261 7
    Muniek77
    Level 11  
    Podczas jazdy gdy zdjalem noge z gazu obroty nie spadly do 900 tylko wskoczyly na 2000-2500/min(sprzeglo wcisnięte) i zaswiecila sie kontrolka wtryskiwaczy.Po okolo 30-45 sekundach(baaaardzo dlugich)wszystko wrocilo do normy.Jednak ta sytuacja wystapila juz kilkukrotnie i nie mam pojecia co padlo!(lub zamierza pasc!)
    Prosze o pomoc Szanownych forumowiczow!

Punto 1250Mpi 75KM elx,96r. przebieg 100tys k
    Stanisław Chwalisz
    Level 34  
    Sprawdż dzialanie sondy lambda.
    Muniek77
    Level 11  
    Dziekuje za rade.Sprawdze silnik w "servisie"Fiata.Przy okazji wyjdzie co z sonda lambda.Dam odpowiedz co bylo tego przyczyna(jezeli Panowie z Fiata znajda).Pozdrawiam.
    Muniek77
    Level 11  
    jeszcze musze dodac,ze wymieniona w poscie sytuacja zdarza sie najczesciej w korku ulicznym,podzczas jazdy za jakims autem.Nie wiem czy silnik lapie jakies lewe powietrze(i przy okazji spaliny auta poprzedzajacego)i przez to obroty "szaleja"do 2000/min.Prosze o wiecej sugestii.
    Chewie
    Level 11  
    Ja mam punto 1.1. U mnie dzialo sie podobnie lecz w obie strony, znaczy obroty byly albo za niskie albo za wysokie. Dzialo sie to z rozna czestotliwoscia. U mnie wina byla po stronie silniczka krokowego, bo on odpowiada za obroty na biegu jałowym. Lecz u mnie nie swiecila sie kontrolka od wtryskiwaczy, wiec chyba dobrym pomyslem bylaby wizyta w warsztacie. Tylko jest pytanie czy ta kontrolka zaswiecila ci sie tylko raz, czy tez swiecila sie za kazdym razem jak obroty wariowaly. Jesli za kazdym to chyba faktycznie wtrysk, jesli tylko raz to po prosty "moglo sie tak przydarzyc". Jak tak to polecalbym popatrzec na silniczek krokowy, u mnie to pomoglo. Nie wiem tylko ile cos takiego kosztuje bo ja zalatwilem od kumpla za 50 zl( ale pewnie duzo wiecej :(). Jesli uszkodzony bylby wtryskiwacz to kontrolka swiecilaby ci sie zawsze a nie tylko raz za czas.
    Raczej zwroc uwage na silniczek.
    immo
    Level 14  
    Sprawdz czujnik temp. wody na 99% walnięty,częsty objaw w tym modelu,miałem kilka takich przepadków,obserwując temp. wody na kompie widać jak skacze temp. ostatnio na ciepłym silniku temperatys "spadła do -30stopni"ciekawe co? a tym czasie komp załącza ssania o obroty w góre.
    Muniek77
    Level 11  
    Dziekuje wszystkim za sugestie,a w szczegolnosci podziekowania dla Immo.Poprawnie zdiagnozowal usterke.Po wymianie czujnika temperatury wszystkie dziwne zachowania ustapily.Pozdrawiam!