logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzupełnić tusz w Brother DCP-J125 z zamiennikiem Active Jet?

pawelse 19 Mar 2011 19:45 26623 9
REKLAMA
  • #1 9297021
    pawelse
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Witam. Potrzebuję uzupełnić tusz w drukarce. Wszystkie kasety oryginalne LC985.
    Ponadto posiadam zamiennik czarny firmy Active Jet. Czy ktoś mógłby napisać mi jak to zrobić? Dodam, że szukałem poradnika i nigdzie nie znalazlem.

Z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 9297229
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    To znaczy co? Chcesz, żeby ktoś z nas przyjechał i dolał?
  • #3 9297495
    pawelse
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Chodzi mi jak napełnić. Szukałem poradnika i nie znalazłem nigdzie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10226323
    kylo40
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Mi wpadł taki pomysł do głowy, aby napełnić kartridże w DCP-J125.
    Po wyjęciu kartridża z drukarki w ten dolny otwór (za gumką) wpycham strzykawkę z tuszem ,a otwór odpowietrzający wciskam króciec (aby powietrze miało ujście).
    I tankuje do połowy wskaźnika poziomu tuszu ,ten między otworem odpowietrzającym, a otworem dozującym tusz do drukarki.
    Jak na razie było 2 "tankowania" i wszystko jest oki.
  • #5 10227516
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1522
    Tylko czy to warte zachodu, gdy na popularnym serwisie aukcyjnym komplet masz za 20zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #6 11314298
    Dental
    Poziom 13  
    kylo40 napisał:
    Mi wpadł taki pomysł do głowy, aby napełnić kartridże w DCP-J125.
    Po wyjęciu kartridża z drukarki w ten dolny otwór (za gumką) wpycham strzykawkę z tuszem ,a otwór odpowietrzający wciskam króciec (aby powietrze miało ujście).
    I tankuje do połowy wskaźnika poziomu tuszu ,ten między otworem odpowietrzającym, a otworem dozującym tusz do drukarki.
    Jak na razie było 2 "tankowania" i wszystko jest oki.

Fajnie jeśli Ci się to udało- mi nie. Uszkodziłem pojemnik ( bo jest on wewnątrz) pokryty folią po obu stronach i upaprałem się po pas. Dolny otrorek posiada zaworek zwrotny i napełnienie nim mi nie wyszło. Nie dałem jednak za wygraną. Zdiąłem ( po wielu trudach) obudowę z kolejnego pojemnika. Popatrzyłem i przeanalizowałem budowę. Teraz mam swój sposób. dotyczy on oryginalnych pojemników dostarczonych z drukarką. Potrzebne są dwie strzykawki 5ml. Jedną pozbawiam tłoczka a na wejściu (szyjce) zrobiłem nacięcie w celu dobrego przepływu powietrza.
    Odwracam pojemnik do góry nogami. W miejsce gdzie wydostaje się tusz wciskam omawianą strzykawkę. Cofam ruchomą część, w gniazdo odpowietrznika wciskam strzykawkę z tuszem i powoli przetłaczam zawartość. W sumie przetłaczam 10 ml tuszu. W strzykawce odpowietrzającej pokazuje mi się piana z tuszu którą przelewam do pojemnika zbiorczego. Po wysunięciu strzykawek , pojemnik jest nieco zanieczyszczony w gniazdach i aby tego nie wkładać do drukarki , spłukuję wodą. Wycieram do sucha i jest OK. Powodzenia
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 11379137
    Dental
    Poziom 13  
    Zrobiłem tak jak na foto.
    Działa Jak uzupełnić tusz w Brother DCP-J125 z zamiennikiem Active Jet?

Dodano po 9 [minuty]:

Czy to się opłaca ?
    Oryginalny wkład w sklepie Nie (dla idiotów ) 84 zł x 4 szt = 336 zł ( pojemność 10 ml
    4 x 1L tuszu =260 zł
    Jeśli duzo drukujesz to się bardzo opłaca. Jeden raz sobie ręce upaprasz tuszem a potem to już tylko dolewka i druk. I łapki czyste.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 12013027
    djdavemix
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Odświeżę. Co prawda mam DCP-J315W ale tusze te same, czyli LC985.
    Choć z drukarką obcuję jakiś niedługi czas to zdążyłem przetestować już wieczne kardridże wersja krótka, długa i podłączone pod CISS. Jak dla mnie szkoda kasy na takiej jakości zamienniki. Osłony gumowe są nie do końca szczelne - przy CISS puszczają trochę tuszu. Jak się nie zapowietrza wieczny kartridż to inne cuda się dzieją. Mam 3 zestawy tych napełnialnych zamienników i już więcej się nie skuszę.

Oryginalne LC985 do napełniania są najlepsze. Zamówiłem jednak nowy oryginalny komplet bo przy próbie "nauczenia się" demontażu uszkodziłem czarny i magenta.
    Do napełniania używam "kieszeni" z zepsutego Brothera. Wkładam kartridż i wężykiem uzupełniam tusz.
    Dodatkowo demontuję zaworek zwrotny celem wyczyszczenia odpowietrznika. Kilka minut zabawy ale jest pewność że absorber tuszu się właściwie nie pobrudzi.
    Brother DCP - J315 W ma kilka absorberów na tusz. Główny dość nieduży przy czyszczeniu z prawej strony. Z lewej chyba większy ale płaski (trudno dostępny) magazynuje tusz z czyszczenia podczas wydruku. Ostatni ważny to w komorze na tusze za odpowietrznikiem.

Jak uzupełnić tusz w Brother DCP-J125 z zamiennikiem Active Jet? Jak uzupełnić tusz w Brother DCP-J125 z zamiennikiem Active Jet? Jak uzupełnić tusz w Brother DCP-J125 z zamiennikiem Active Jet? Jak uzupełnić tusz w Brother DCP-J125 z zamiennikiem Active Jet? Jak uzupełnić tusz w Brother DCP-J125 z zamiennikiem Active Jet? Jak uzupełnić tusz w Brother DCP-J125 z zamiennikiem Active Jet? Jak uzupełnić tusz w Brother DCP-J125 z zamiennikiem Active Jet? Jak uzupełnić tusz w Brother DCP-J125 z zamiennikiem Active Jet? Jak uzupełnić tusz w Brother DCP-J125 z zamiennikiem Active Jet? Jak uzupełnić tusz w Brother DCP-J125 z zamiennikiem Active Jet?

Ps.
    Foto w kolejności:
    - Kieszeń wersja portable :)
    - Demontaż osłony ze sprężynkami
    - Zamocowanie kartridża do kieszeni i odessanie starego tuszu - odpowietrznik wciśnięty = otwarty
    - Napełnienie tuszem - kolor ok. 11 ml i odessanie 1 ml aby nie było powietrza przy ujściu. Również dpowietrznik wciśnięty = otwarty
    - Demontaż odpowietrznika i jego przeczyszczenie - kartridż ustawiony zaworami w dół aby tusz spłynął z kanału odpowietrzającego
    - powtórny montaż całości
    Czas jaki należy poświęcić to ok. 10 minut.

Czynność można wykonać strzykawką z jakąś dłuższą naciętą nasadką.
    U mnie przy zastosowaniu samej strzykawki zwijała się uszczelka w dolnym zaworze i bez nacięcia dzióbka strzykawki nie będziemy raczej w stanie przepchać tuszu - z powodu braku szczeliny.
  • #9 12314193
    djdavemix
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Update:

Zmodernizowałem trochę kieszeń do uzupełniania tuszem.
    Zamówiłem jednocześnie kartridże firmy Modecom LC985. Budowa prawie jak oryginalne z tym że są o zwiększonej pojemności.
    Weżyki zapożyczyłem z pozostałych elementów po CISS, który się nie sprawdził.
    Wymagane 4 strzykawki, totez ja nie muszę myć zestawu po użyciu pojedynczego koloru. Kolorki zużywają się u mnie prawie równomiernie - kończy się jeden kolor a za chwilę kolejne.

Uzupełniając umiejętnie - czarny ok. 9,5ml i kolor ok. 8,5ml - nie jesteśmy zmuszani do rozbierania kartridża jak podałem w poście powyżej. Nic nie powinno uciekać przez odpowietrznik, jeśli już to znikome ilości tuszu z pęcherzykami powietrza.

Jak uzupełnić tusz w Brother DCP-J125 z zamiennikiem Active Jet? Jak uzupełnić tusz w Brother DCP-J125 z zamiennikiem Active Jet? Jak uzupełnić tusz w Brother DCP-J125 z zamiennikiem Active Jet?
  • #10 17780877
    ryber
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Myślę, że może się to komuś przydać, tak jak mnie. Musiałem na już wydrukować dokument a tu jak zwykle w takich przypadkach skończył się czarny tusz. Nigdy nie bawiłem się w napełnianie, nowy tusz to koszt kilku złotych, ale byłem w przymusie. Zajrzałem jak to robią inni i zwątpiłem. Pomyślałem< że to nie może być tak strasznie to skomplikowane. Rozebrałem stary kartridż ( potem jeszcze kilka) i okazało się że w każdym jest otwór do napełniania (w czerwonym kółku)zaślepiony koreczkiem silikonowym(niebieski kwadrat). Tak więc napełnienie było banalnie proste za pomocą strzykawki z igłą. Na zdjęciu są trzy tusze różnych firm (środkowy to oryginał). Myślę, że jedynie górny może sprawić, bo ma koreczek bardzo cienki. Natomiast oryginał Innobelli (ten środkowy jego napełniłem) nie ma dostępu do otworu trzeba się przebić przez zewnętrzną obudowę wiertłem lub szpikulcem, i napełnić wciskając górny zawór odpowietrzający.
    Załączniki:
    • Jak uzupełnić tusz w Brother DCP-J125 z zamiennikiem Active Jet? KartrBroDCP.jpg (597.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat napełniania tuszu w drukarce Brother DCP-J125, korzystając z zamiennika Active Jet. W odpowiedziach przedstawiono różne metody napełniania kartridży LC985, w tym użycie strzykawek do wprowadzenia tuszu przez otwory odpowietrzające. Niektórzy użytkownicy podzielili się swoimi doświadczeniami, wskazując na ryzyko uszkodzenia pojemników oraz zalety korzystania z oryginalnych kartridży. Wskazano również na opłacalność napełniania tuszem w porównaniu do zakupu nowych wkładów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA