logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy tak "okopcone" / "opalone" tranzystory są uszkodzone?

ultraboss 20 Mar 2011 21:59 1954 14
REKLAMA
  • #1 9301664
    ultraboss
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam.
    Stary wzmacniacz Unitry.
    Po podłączeniu świeci ale nie gra.
    Jestem w tym temacie laikiem i tu pytanie do was:
    czy takie tranzystory są na pewno uszkodzone?
    Proszę zwrócić uwagę na czarne nóżki :(
    Zdjęcia :
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Za błędy w pisowni i formie tematu z góry przepraszam.
  • REKLAMA
  • #2 9301726
    andy127
    Poziom 30  
    Ocena: 193
    Witam.
    One nie są opalone. To skutek działania wilgoci.
    Andrzej
  • REKLAMA
  • #3 9301782
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 9301820
    ultraboss
    Poziom 10  
    Wiem wiem ,
    najczęstsze uszkodzenie ktore występuje w tych wzmacniaczach to włąsnie brak tych zworek .. :p
    Ale połączone :)
  • #5 9301840
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 9301853
    ultraboss
    Poziom 10  
    aha , to co moze być uszkodzone ?
  • #7 9301855
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 9301879
    ultraboss
    Poziom 10  
    Pytając i prosząc o porady chyba własnie nie chce narobić szkód i usterek ?
    A może " Szanowni "Młodzi Zdolni Ignoranci" " mają ochote się czegoś nauczyć , bo często mają z tym doczynienia ? ,
    moze żal albo totalny brak kasy na fachowców ?
    może chciałbym się w tym temacie obeznać ?
  • #9 9301985
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 9302024
    ultraboss
    Poziom 10  
    Aby uniknąć tego niepokojącego zjawiska ... wole zadać pytanie i się dowiedziec ... , dowiedziałem się (za co bardzo dziękuję) ze nie są uszkodzone .. ok ... a niejeden laik który przemilczał by tą sprawę wymienił by je na nowe ... wkladając w to dziesiątki zł.
  • REKLAMA
  • #11 9302062
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 9302065
    pawel_aa
    Poziom 25  
    Ocena: 263
    A ja pozwolę sobie zadać kolegom pytanie: skąd koledzy wiedzą, że tranzystory nie są uszkodzone? Przykładanie końcówek miernika do matrycy LCD raczej odpada...

Czarny nalot oczywiście o niczym nie świadczy, ale twierdzenie że owe tranzystory są sprawne jest trochę pochopne.

(Autorowi tematu oczywiście doradzam zaniesienie sprzętu od serwisu)
  • #13 9302066
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 9309231
    LemuRR 11
    Poziom 26  
    Ocena: 447
    Dj-MatyAS, Całkowicie się z panem zgadzam, może też nie jestem elektronikiem (przynajmniej na papierze [: ) ale wiem co to znaczy zepsuć sprzęt. Ostatnio dostałem od kolegi radmora 5412, i nie wiem jak się za niego zabrać, w końcówce mocy wszystko było skopane, a tuner..... już od paru tygodni próbuje ożywić...
    Wracając do tematu, nawet nie wiemy jaki to konkretnie wzmacniacz (albo ja nie kapuję)
    Do Autora- jak się uczyłem elektroniki, to najpierw duuużo teorii, potem proste układy , następnie trudniejsze. Kupno oscyloskopu i generatora, nauka obsługi, i dopiero zabieranie się za takie rzeczy.

PS, przecież na zdjęciach wyraźnie widać, ułamany kondensator ceramiczny, brak elementów w okolicy radiatora, i teraz tylko się zastanawiać czemu nie działa...
  • #15 9310516
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Powyżej napisano już wszystko - potrzebna jest wiedza, nawet wyszukiwarka dużo może pomóc.Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - p.8.1, p.14, p.16.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z działaniem starego wzmacniacza Unitry, który po podłączeniu świeci, ale nie gra. Zwrócił uwagę na czarne nóżki tranzystorów, pytając, czy są one uszkodzone. Odpowiedzi wskazują, że czarny nalot na tranzystorach nie jest oznaką uszkodzenia, lecz skutkiem działania wilgoci. Użytkownicy podkreślają, że najczęstszym problemem w tych wzmacniaczach jest brak zworki na korektorze. W dyskusji pojawiają się również uwagi dotyczące braku podstawowej wiedzy wśród niektórych użytkowników, co może prowadzić do dalszych uszkodzeń sprzętu. Zaleca się, aby laik nie podejmował prób naprawy bez odpowiedniej wiedzy i narzędzi, takich jak miernik.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA