logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zepsuty mechanizm blokujący w rurze teleskopowej Zelmer Cobra II Silent

piokrza 03 Kwi 2011 22:09 56367 14
REKLAMA
  • #1 9357333
    piokrza
    Poziom 27  
    Ocena: 189
    Mam od jakiegoś czasu problem z blokowaniem mechanizmu w teleskopie. Trzeba się nieźle namęczyć żeby go zablokować i żeby się rura sama nie składała. Dlatego cały czas przechowuję odkurzacz z rozciągniętą rurą...jest na to jakaś rada?
  • REKLAMA
  • #2 9357503
    Bronsky86
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Wydaje mi się, że nie ma na to rady. Ciężko byłoby to wszystko rozebrać, a jeszcze ciężej złożyć żeby zapadka, sprężyna i blaszki były na swoim miejscu i wszystko działało. Nawet gwarancja Zelmera nie obejmuje rury także jedyne rozwiązanie to wymiana na nową. Mówią też, że dla chcącego nic trudnego, ale czy sie opłaca? :P

Pozdrawiam
  • #3 9360153
    piokrza
    Poziom 27  
    Ocena: 189
    Dzięki za odp. ;) chyba jednak pozostanę przy stale rozłożonej rurze, bo wymiana na nową przy cenie 40zł (za odkurzacz dałem 250zł), nie wchodzi w grę.
  • #4 10308994
    gelob
    Poziom 11  
    Ocena: 81
    miałem ten sam problem znalazłem właśnie rozwiązanie!

Odsuń blokadę na max zgodnie ze strzałkami. Pojawi się mały otwór. Wciśnij tam krem do rąk i rozruszaj mechanizm. U mnie po 5 min rozruszania mechanizmu przestało się zacinać i blokada znów działa jak należy!
  • REKLAMA
  • #5 10309016
    AC230V
    Poziom 20  
    Ocena: 36
    Rura do wymiany, to jest tak zrobione, że ma się zepsuć, naprawić się tego nie da. Jak rozbierzesz to już nie poskładasz.
  • REKLAMA
  • #6 10309037
    gelob
    Poziom 11  
    wedytowałem moj post, znalazłem rozwiązanie tańsze niż wymiana rury odp. powyżej.
  • #7 10309043
    AC230V
    Poziom 20  
    Rozwiązanie krótkotrwałe, po kilku użyciach problem powróci.
  • #8 10309085
    gelob
    Poziom 11  
    Zepsuty mechanizm blokujący w rurze teleskopowej Zelmer Cobra II Silent

tu umieściłem krem, kwestia trwałości - zobaczymy obecnie działa, mechanizm zaczął głośniej działać (słychać ze prawidłowo blokuje). Jak dla mnie lepsze to niż nowa rura, skoro nie ma możliwości rozebrania i naprawienia. Kwestia dobrania odpowiedniej konsystencji środka smarującego :)
  • #9 10309103
    AC230V
    Poziom 20  
    Mam taką samą rurę, umordowałem się ale rozebrałem ją i naprawiłem, zajęło mi to 3 godziny, ale bez podstawowej wiedzy i dobrej pamięci gdzie co ma być nie radzę się za to zabierać.
  • REKLAMA
  • #10 10539800
    DaroMc
    Poziom 16  
    Ocena: 107
    Podzielę się swoimi spostrzeżeniami.

Gdy mechanizm blokujący rurę w moim odkurzaczu przestał blokować, zacząłem szukać sposobu naprawy w sieci. Przeraziło mnie przeczytanie tego wątku. (między innymi - wydatki na nową rurę). Nic nie tracąc zabrałem się za rozbiórkę.
    Mechanizm składa się z 6 części licząc wkrętem, jest bardzo prosty i ciężko coś źle złożyć. Naprawa łącznie z klejeniem uszkodzonej plastikowej tulei trwała 15 minut.
    Jeśli mechanizm nie nadaję się do naprawy, zawsze bardzo prosto można zablokować rurę na stałe.
    Nie wiem czemu ludzie bardzo często piszą, że "nie da się naprawić" albo naprawa jest bardzo czasochłonna. Potem okazuje się, że więcej czasu człowiek zmarnuje na szukanie rozwiązania w sieci niż trwa naprawa uszkodzonej części.
    Pozdrawiam.
  • #11 10595739
    p1313el
    Poziom 1  
    Ocena: 26
    Naprawa bardzo prosta. mnie zajeło to 10 min. Mechanizm bardzo prosty i nie trudno go złożyc ponownie. Nie należy rozbierać go na siłe tylko sposobem. Wszystko działa jak nowe.
  • #12 10795907
    maltoron
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Fajnie, że to łatwe. Moglibyście jeszcze opisać jak to po kolei zrobić. To było by rozwiązanie problemu.
  • #13 10796077
    DaroMc
    Poziom 16  
    Ocena: 107
    Oczywiście:)
    -na początek trzeba zdjąć przesuwkę (ten plastik który jest na zewnątrz) - np. podważyć z boku za pomocą wkrętaka.
    - po zdjęciu plastiku ukazuję się wkręt. Po jego wykręceniu, można wysunąć cały mechanizm.
    Gdy mamy wszystko na wierzchu, to możemy przystąpić do naprawy.
    Jej sposób zależy od uszkodzenia mechanizmu(w moim przypadku, trzeba było skleić pęknięty plastik).
    Składamy w odwrotnej kolejności.

to chyba było tyle :)
  • #14 17163244
    Drapiezca
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Hey
    Kluczem do wszystkiego jest podważenie tego plastiku z boku. Dodaje zdjęcia żeby wszysycy wiedzieli o co chodzi bo rozebranie jest banalne.
    Trzeba podważyć z boku na zdjęciach widać gdzie plastiki ma zapadki. Przy rozbieraniu trzeba uważać zęby nie zgubić metalowej rolki odpowiedzialnej za blokowanie.
    Pozdrawiam
    Sławek
    Zepsuty mechanizm blokujący w rurze teleskopowej Zelmer Cobra II SilentZepsuty mechanizm blokujący w rurze teleskopowej Zelmer Cobra II SilentZepsuty mechanizm blokujący w rurze teleskopowej Zelmer Cobra II SilentZepsuty mechanizm blokujący w rurze teleskopowej Zelmer Cobra II SilentZepsuty mechanizm blokujący w rurze teleskopowej Zelmer Cobra II Silent
  • #15 17868412
    Grendel
    Poziom 21  
    Ocena: 244
    Drapiezca napisał:
    rozebranie jest banalne

Ogólnie, może jest - podobnie jak i budowa tego mechanizmu.
    Niestety - w przypadku mojej rury ściągnięcie suwaka (mimo, że doskonale wiedziałem jak i w którym miejscu jest zaczepiony) graniczyło z cudem - przy okazji nadłamał się zaczep w tej jasno-szarej kostce ze sprężynką. Na szczęście niegroźnie.
    Gorzej, że (jak się później okazało) skruszony był również cieniutki ogranicznik po prawej stronie metalowego wałeczka (patrząc na trzecie zdjęcie), więc naprawa może okazać się nieskuteczna.
    Utrzymanie na tak lichej poprzeczce siły nacisku, która powstaje np. przy odkurzaniu dywanu, prędzej czy później (raczej prędzej) spowoduje jej rozsypanie się.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy forum omawiają problem z mechanizmem blokującym w teleskopowej rurze odkurzacza Zelmer Cobra II Silent. Wiele osób zgłasza trudności z blokowaniem rury, co zmusza do jej przechowywania w rozciągniętej pozycji. Niektórzy sugerują, że naprawa jest skomplikowana i wymaga wymiany rury, co jest kosztowne. Inni dzielą się skutecznymi metodami, takimi jak smarowanie mechanizmu kremem do rąk, co przynosi krótkotrwałą poprawę. Istnieją również użytkownicy, którzy z powodzeniem rozebrali mechanizm i dokonali naprawy, podkreślając prostotę konstrukcji. Wskazówki dotyczące demontażu i naprawy są również udostępniane, co może pomóc innym w rozwiązaniu problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA