logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zelmer Aquawelt 919 - mechanizm blokowania rury teleskopowej nie działa

rokko 12 Paź 2021 13:09 2448 3
REKLAMA
  • #1 19651959
    rokko
    Poziom 12  
    Ocena: 42
    Dzień dobry. Tak, wiem, że jest podobny temat "Zepsuty mechanizm blokujący w rurze teleskopowej Zelmer Cobra II Silent" ale u mnie mechanizm teleskopowy ma inną konstrukcję, przynajmniej z tego co widać z zewnątrz.
    U mnie wygląda ona z zewnątrz jak w załączonym zdjęciu:
    Zelmer Aquawelt 919 - mechanizm blokowania rury teleskopowej nie działa
    Działanie sprawnej blokady jest takie, że przy przesunięciu z położenia spoczynku wzdłuż osi rury mamy możliwość ustawienia długości rury, a po puszczeniu mechanizm wraca do położenia spoczynkowego i się blokuje. Nie ma żadnych przycisków - z każdej strony mechanizm wygląda tak samo.
    Mechanizm psuł się stopniowo, tzn. najpierw nie łapał czasem. Teraz jak padł to na amen; żadne próby rozruszania czy smarowania nic nie polepszyły - teleskop się nie zatrzaskuje.
    Mechanizm składa się zewnętrznie z 2 części, jednak nigdzie nie widać miejsca (jest malutka szczelina ale nic co by mogło pomóc tam nie wejdzie - karta płatnicza jest sporo za gruba) by włożyć wkrętak w celu podważenia czy zaślepek w celu otwarcia i wykręcenia jakiejś śrubki. Próbowałem też odkręcać - ani drgnie.
    Czy jest jakiś sposób na rozebranie i naprawienie tego ustrojstwa?
    Czy tylko nowa rura teleskopowa?
  • REKLAMA
  • #2 19679536
    domis33
    Poziom 15  
    Ocena: 218
    Tylko nowa rura. Nie rozbierzesz bez uszkodzenia. Części zamiennych BRAK.
  • REKLAMA
  • #3 19765726
    rokko
    Poziom 12  
    Ocena: 42
    Kupiłem nową rurę, o innym wyglądzie zewnętrznym niż oryginalna. Temat zamykam.

Dodano po 1 [minuty]:

Kupiłem nową rurę, o wyglądzie innym niż oryginalna. Jak znajdę chwilę czasu to to spróbuję rozebrać ten mechanizm, zakładając demontaż demolacyjny.
  • #4 21897272
    uzi18
    Poziom 24  
    Ocena: 81
    W odpowiedzi na zamknięty temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3837568.html

W dobie drukarek 3D uszkadzona część dostępna jest pod linkiem https://www.thingiverse.com/thing:5385438
    Wystarczy wydrukować

Rurę da się rozebrać, niebawem dodam zdjecia z kluczowymi momentami.
REKLAMA