logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Miernik mzc-200, czy on mierzy rezystancję uziemienia?

Algorytm 04 Kwi 2011 12:57 8067 16
REKLAMA
  • #1 9358682
    Algorytm
    Poziom 10  
    Witam
    Kto z kolegów mi podpowie, czy ten miernik (mzc-200) potrafi zmierzyć rezystancję uziemienia? W opisie jest tylko pomiar pętli zwarcia, ale wiem, że jego rzekomo poprzednik (mzc-2) na 100% mierzył rezystancję uziemienia. To pytanie do osób z praktyką, bo konsultant z sonela nawet niepotrafił na to odpowiedzieć...
    Pozdrawiam i dziękuję.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9359265
    Algorytm
    Poziom 10  
    Ja już czytałem ta instrukcję i nic mi to niemówi, tym bardziej, że jego poprzednik (mzc-2) napewno mierzył rezystancję uziemienia. Więc pytanie do kolegów praktykantów, czy ktoś używa mzc-200 i czy on potrafi zmierzyć rezystancję uziemienia?
    Pozdrawiam.
  • #4 9359308
    remik_l
    Poziom 29  
    Ocena: 324
    Można nim zmierzyć orientacyjną wartość rezystancji uziemienia, która jest obarczona błędem dodatnim.
    Przeczytaj jeszcze raz instrukcję a w szczególności str.19-20.
  • REKLAMA
  • #5 9359350
    Algorytm
    Poziom 10  
    Rozumiem. Remik pewnie chodzi ci o ten wątek: "Wynik pomiaru jest sumą rezystancji mierzonego uziomu, uziemienia roboczego, źródła i przewodu fazowego, jest więc obarczony błędem dodatnim. Jeżeli jednak nie przekracza on wartości dopuszczalnej dla badanego uziemienia, to można uznać, że uziemienie wykonane jest prawidłowo i nie ma potrzeby stosowania dokładniejszych metod pomiarowych.
    Jednak niemoge zrozumieć tego zdania: "Jeżeli jednak nie przekracza on wartości dopuszczalnej dla badanego uziemienia, to można uznać, że uziemienie wykonane
    jest prawidłowo.....
  • REKLAMA
  • #6 9360028
    remik_l
    Poziom 29  
    Algorytm napisał:

Jednak niemoge zrozumieć tego zdania: "Jeżeli jednak nie przekracza on wartości dopuszczalnej dla badanego uziemienia, to można uznać, że uziemienie wykonane
    jest prawidłowo.....

Jeżeli rezystancja uziomu wychodzi np.20Ω to idąc za tym stwierdzeniem...

Algorytm napisał:
    "Wynik pomiaru jest sumą rezystancji mierzonego uziomu, uziemienia roboczego, źródła i przewodu fazowego, jest więc obarczony błędem dodatnim.

... faktyczna wartość rezystancji mierzonego uziomu jest mniejsza ponieważ zawyżają ją pozostałe wartości.
  • #7 9360092
    Algorytm
    Poziom 10  
    Hm. to dośc trudne zagadnienie. No dobrze, a jak wyjdzie w wyniku 10 Ohm, to jaka będzie faktyczna wartość?
  • #8 9360189
    remik_l
    Poziom 29  
    Jest mniejsza niż 10Ω ale nie wiadomo jaka, ponieważ nie znasz pozostałych wartości. Jednak jest to nie istotne jeśli pomiar jest mniejszy lub równy niż wartość wymagana.
  • #9 9360312
    Algorytm
    Poziom 10  
    "jest mniejsza niz 10", czyli 11 i wyżej, czy jednak 9 i nizej, bo troche to zawiłe.
  • #10 9360455
    remik_l
    Poziom 29  
    Jeżeli miernik pokaże 10Ω to faktyczna rezystancja badanego uziomu jest mniejsza od 10Ω czyli 8, 7 Ω itd.
  • #12 9360907
    sabcio_2
    Poziom 13  
    Ocena: 36
    Aha, rozumiem.
    Jakiś czas temu obiło mi się o uszy na elektrodzie (a raczej o oczy), że ta rodzina mierników (szczególnie mzc-2) zawyżają wyniki. To znaczy zawyża mając np. na wyświetlaczu 10 ohm. to tak naprawdę wynik faktyczny oscyluje 11, 12....ohm.
    Ktoś pisał, że "fajnie by było gdyby zaniżał, ale niestety zawyża". Sam już niewiem w którą stronę miernik przekłamuje:-)
  • #13 9360962
    michalekk1
    Poziom 24  
    Ocena: 105
    sabcio_2 napisał:
    Aha, rozumiem.
    Jakiś czas temu obiło mi się o uszy na elektrodzie (a raczej o oczy), że ta rodzina mierników (szczególnie mzc-2) zawyżają wyniki. To znaczy zawyża mając np. na wyświetlaczu 10 ohm. to tak naprawdę wynik faktyczny oscyluje 11, 12....ohm.
    Ktoś pisał, że "fajnie by było gdyby zaniżał, ale niestety zawyża". Sam już niewiem w którą stronę miernik przekłamuje:-)

Tutaj pytanie, co znaczy zawyża? Jeden z kolegów twierdzi, że zawyżanie to jest podawanie za dużych odczytów, drugi, że za "dobrych" odczytów. Ja jestem za zbyt dużymi wartościami. Szczególnie w połączeniu z tym:
    Cytat:
    "Wynik pomiaru jest sumą rezystancji mierzonego uziomu, uziemienia roboczego, źródła i przewodu fazowego, jest więc obarczony błędem dodatnim.
  • #14 9361076
    remik_l
    Poziom 29  
    kkas12 napisał:
    Witam!

A jeśli pokaże np. 0,5Ω to co wtedy?

To może być różnie w zależności gdzie mierzymy i jak mierzymy np.:
    1. Mierzymy uziom zaraz przy stacji SN/nN
    2. Mierzymy rezystancje pętli zwarcia (nie odkręciliśmy przewodów uziemiających od szyn PE/PEN)
    3. Mierzymy rezystancję uziemienia zwodów pionowych odgromówki i nie odkręciliśmy wszystkich złącz kontrolnych.
    4. Miernik uszkodzony :D
  • #15 9361130
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3509
    Witam.

Punkt 3 raczej odpada, Kolego remik_l
  • #16 9361216
    remik_l
    Poziom 29  
    ele_pp napisał:
    Witam.

Punkt 3 raczej odpada, Kolego remik_l

Wykonywałem pomiary gdzie było bardzo dużo uziomów i przewody uziemiające były spawane do marek słupów betonowych (konstrukcji hali) bez złącz kontrolnych. Pod posadzką siatka z bednarki o boku kwadratu 6m. Z górnej marki bednarka wychodziła na dach do odgromówki oraz były łapane belki stalowe (konstrukcja dachu). Wszystkie połączenia bednarki spawane. Inspektor z kierownikiem ze mną chodzili ponieważ nie wierzyli że takie pomiary wychodzą ( ok. 0,7Ω). Jak pomiary zostały odebrane to nie wiem do tej pory.
  • #17 9362150
    GBW
    Poziom 31  
    Ocena: 292
    remik_l napisał:

2. Mierzymy rezystancje pętli zwarcia (nie odkręciliśmy przewodów uziemiających od szyn PE/PEN)

Wystarczy jedno urządzenie o obudowie metalowej przykręcone do konstrukcji hali aby przewód PE/PEN został połączony z uziomem.
    W tym wypadku mierzysz pętle zwarcia a nie uziemienie.

Podsumowanie tematu

✨ Miernik MZC-200, według dyskusji, może mierzyć orientacyjną wartość rezystancji uziemienia, jednak wyniki są obarczone błędem dodatnim. Użytkownicy zauważają, że pomiar może być zawyżony, co oznacza, że rzeczywista rezystancja jest niższa niż wskazana. W przypadku pomiarów, takich jak 10 Ω, rzeczywista wartość może wynosić mniej niż 10 Ω, ale nie można określić jej dokładnie bez znajomości innych wartości. Wskazano również, że pomiar rezystancji uziemienia może być zafałszowany przez różne czynniki, takie jak sposób pomiaru czy stan urządzenia. W kontekście pomiarów uziemienia, istotne jest, aby nie przekraczać wartości dopuszczalnych dla badanego uziemienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA