logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony ofiarą ataku hakerów

Mateusz120986 05 Kwi 2011 19:02 3607 11
REKLAMA
  • Sony ofiarą ataku hakerówOd momentu złamania konsoli PlayStation 3, Sony grozi każdemu, kto się do tego przyczynił. Działania Sony nie przypadły do gustu hakerom, a sprawa sądowa przeciwko George Hotz podgrzewa atmosferę. Poczynania Sony zostały uznane jako atak na wolność słowa, dlatego grupa Anonymous wypowiedziała wojnę. Wczoraj, 04.04.2011, rozpoczął się atak na strony Sony.com oraz PlayStation.com, czego efektem było odcięcie ich od sieci.

Z rozmowy przeprowadzonej na IRC-u dowiedziano się, że członkowie Anonymous wykorzystali atak DDoS. DDoS (Distributed Denial of Service) uniemożliwia działanie systemu komputerowego lub usługi poprzez zajęcie wszystkich wolnych zasobów. Atak przeprowadzany jest równocześnie z wielu komputerów. Zaatakowane strony są już dostępne, jednak ich działanie może być spowolnione.

Członkowie Anonymous jeszcze nie zakończyli ofensywy. Wciąż namawiają innych hakerów, by przyłączyli się do akcji oraz wyznaczają nowe cele, m.in. sonypictures.co.uk i sony-europe.com.

Źródło: http://playstationlifestyle.net/2011/04/04/so...m-brought-down-by-anon-attack-more-to-follow/

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Mateusz120986
    Poziom 22  
    Specjalizuje się w: mikrokontrolery
    Mateusz120986 napisał 647 postów o ocenie 38, pomógł 5 razy. Mieszka w mieście Gdynia. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #2 9365815
    w@mpir
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Nie popieram łamania prawa (na myśli mam DDoS na strony SONY), ale sami są sobie winni, ich zabezpieczenie konsoli okazało się dziurawe i teraz atakują niewinnego człowieka, który wskazał błąd.
  • REKLAMA
  • #3 9366013
    michal-michalik
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    Tu nawet nie chodzi, że niewinnego. Kupił konsolę za własne pieniądze i nie może z nią zrobić co mu się podoba :!: To jest przerażające czyli nie korzystamy z urządzeń tylko użytkujemy :(
    To tak jak byśmy sobie kupili telewizor nie nie mogli podpiąć pod to co nie jest wymienione w instrukcji, albo samochód którym nie można przewozić wiaderka z farbą, bo w instrukcji zabronione :!:
    Przerażające dokąd zmierzamy...

Nie wiem czy można linkować do blogów na forum, ale jeden z trafniejszych komentarzy w sprawie:Blog Gwiazdowski
  • #4 9366147
    mobor
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    Tobie sie chyba cos pomyliło
    Mozesz z konsolą zrobić co ci sie podoba ale problem w tym ze ten hack słuzy do okradania SONY

To hackerom mozesz podziekowac za to ze na PS3 nie odpalisz już LINUXA!

Sony wg mnie ma najlepszą politykę cenową jesli chodzi o gry. Duzo promocji, syzbkie obniżki cen.
    Głupie Nintendo sprzedaje konsolę 3DS z przestarzałą elektroniką w cenie PS3. Nawet kilkuletnie gry na 7 letniego DS'a są droższe od hitów na PS3
  • #5 9366318
    mtaton
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Heh teraz wiem czemu PSN świrowało i konsola się wpisać nie mogła.
  • REKLAMA
  • #6 9366363
    grzem
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    [quote="mobor"]Tobie sie chyba cos pomyliło
    Mozesz z konsolą zrobić co ci sie podoba ale problem w tym ze ten hack słuzy do okradania SONY

Tzn. zakaz wożenia farby jeast OK, jesli producent ma w ofercie specjalny pojazd do wożenia farby?
  • REKLAMA
  • #7 9366450
    Urgon
    Poziom 38  
    Ocena: 2630
    AVE...

Funkcja OtherOS była używana do odpalania programu omijającego zabezpieczenia konsoli. Ale teraz to nie ma znaczenia, bo GeoHot wydobył dane potrzebne do podpisywania aplikacji i gier. Jest to metoda prostsza, niż funkcja OtherOS. Obecnie nie ma sensu jej blokowanie - konsola jest złamana i nic, oprócz zmian sprzętowych tego nie naprawi. Ale zmiany sprzętowe sprawią, że konsola nie będzie kompatybilna z wydanymi już grami...

Nie podoba mi się wogóle polityka producentów gier, którzy starają się zrobić wszystko, by swoje dochody podnieść kosztem uczciwych graczy. Mówi się, że winni są piraci. To prawda, ale przykład gry Spore pokazał, że firmy same sobie grabią. Ta gra była najbardziej piraconą grą roku nie dlatego, że była świetna, lecz dlatego, iż zabezpieczenie DRM uderzało w uczciwego gracza, zaś piraci i tak je obeszli. Narzucanie limitu instalacji, przywiązywanie gry do konfiguracji sprzętowej, czy stosowanie specjalnych kodów uniemożliwiających odsprzedanie gry, gdy się znudzi to praktyki uderzające tylko w uczciwego gracza. A gracz uczciwy stanie się piratem, gdy walka z zabezpieczeniami go wnerwi dostatecznie mocno. Kilka firm próbuje też ukrócić rynek wtórny gier, bo nie mogą czerpać z tego zysku. Specjalne kody do gry sieciowej przypisane do osoby na stałe to jeden z przykładów. Nabywca "używki" musi w takiej sytuacji zapłacić nawet połowę ceny gry by kod otrzymać. Obecnie te indywidualne kody obejmują nawet tryb Single Player, co moim zdaniem jest cholernie nieuczciwe. Gdyby przemysł samochodowy tak działał, to każdy nabywca używanego samochodu musiałby zapłacić połowę jego wartości za kod pozwalający mu odpalić silnik - nie wkurzyłoby to was?

A dobra gra sprzeda się i przyniesie zyski niezależnie od poziomu piractwa...
  • #8 9366456
    sokoleokoo2
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Witam

Wiecie co wcale się nie dziwie że PS3 przegrywa z X360 może i ma lepsze bebechy ale całe reszta odstrasza tok mocno że MS przy nich to dobra wróżka.

W takim tempie to nie będzie można skorzystać z porysowanej płyty bo przypadkiem źle działający mechanizm korekcji źle odczytać dane bajty i w ten sposób uszkodzić konsole.........

A już miałem ochotę za nabyć ją w Playu :!:
  • #10 9367962
    MasterMatan
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    jeżeli kupię sobie nóż, to mogę nim posmarować coś, ukroić coś ale i się pociąć lub wykorzystać jako śrubokręt, jeżeli coś kupuję to używam jak mi się tego zapragnie na własną odpowiedzialność a producent jak już to może mnie uprzedzić jak nie powinno się używać i na tym się ingerencja producenta powinna zakończyć. Tak samo jest z konsolami, mam kilkanaście konsol, wszystkie pozwalają uruchamiać kopie zapasowe jak i nie licencjonowane przez producenta aplikacje (homebrew). Ja płacę za produkt a producent jest zobowiązany utrzymywać to co mi zapewniał na samym początku. Sony że tak powiem wydymało wszystkich, zapewniali że będzie zawsze wsparcie dla Linuksa, to się skończyło a jak to się zawsze zdarza, kto daje i odbiera ten się w piekle poniewiera. Ludzie chcący przywrócić Lin na konsolkę (znam osoby które zanim wycofano wsparcie dla Lin normalnie miały na nim postawione jakieś dystrybucje i owe PS3 były używane do normalnej pracy a dla rozrywki po prostu przełączane na tryb konsoli do grania). Sony przegięło, robią z tego batalię "o śmierć dla hakerów" a sami są na przegranej pozycji, ludzie mogą umierać ale idea jest nieśmiertelna, teraz Sony ma na pieńku z graczami, developerami niezależnymi i hakerami, już słychować gdzie nie gdzie o akcji na Xperia Play (by złamać blokadę i umożliwić odpalanie gier z Xperii na byle jakim sprzęcie z Androidem co od razu zniszczy platformę Sony). Przykład Sony powinno wzionąć z Apple, tam gdy jailbreak wreszcie powstał zaczęto łatać system a nie pozywać ludzi, był to impuls motywacyjny alby utrzymać reputację i dochody z urządzenia. Sony robi co innego, chce zniszczyć graczy, zniszczyć ludzi, to się nie uda a odbije się w wynikach sprzedaży które spadną w dół z powodu dużego niezaufania wobec marki.
  • #11 9370093
    Siles
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Dziwne podejście. To czemu chwalić wogóle lub budować elektrownie atomowe ? skoro fundamenty tej technologi były zbudowane na tak wielu ofiarach zrzutu bomby atomowej od której to się zaczęło ?

Dlatego też czemu winić hakerów skoro to nie ich wina a wina światowej polityki.
    Czy jeżeli każdy godnie by zarabiał i miał pracę, bo tutaj współczynnik prawdopodobieństwa jest różny nie wolał zapłacić producentowi za jego produkt ?
    Wiadomo, że to kradzież i tutaj nie ma się co kłócić jeżeli ktoś łamie prawo.
    Ale usiłowanie zwalić winy na problem który możliwe, że jest spowodowany przez warunki jaki są w danej chwili nie są rozwiązaniem odpowiedzi.
    A hakerom można zawdzięczać wiele dobrych rzeczy.
    Produkt zakupiony ! pokreślę to zakupiony jest twoją własnością i firma/korporacja czy ktokolwiek nie ma prawa ingerencji i zmiany/modyfikacji tego produktu.
    A tobie wolno jak kolega wyżej wspomniał jawnie robić co ci się chce z nim.
    To równie dobrze firma np. VW powinna oskarżyć w sądzie swoich klientów za to, że zmienili standardowy odtwarzać CD na CD/MP3, który firma oferuje za dopłatą przy zakupie auta + xxxx zł, bo patrząc na to logicznie i przez pryzmat ekonomi firmy jest on stratna. Tak samo jeżeli w aucie zostało zamontowane GPS rozszerzające auto z podstawowym wyposażeniem do zestawu np. ExTremeRoad, który obecnie wacha się przy zakupie auta dodatkowym kosztem xxxx zł.

Dlatego i w tej kwestii SONY nie dość, że dostał może po kieszeni to na pewno była to tylko wymówka, bo nie uwierzę w to, że IBM nie przyłożył do tego ręki nakłaniając SONY po tym jak rozeszło się, że ich super komputery kosztujące xxxxx $ niestety spadły ze sprzedażą bo np. USA AIR FORCE wolał kupić podobną wydajność czy większą za 30,50,70% tych kosztów, które musiał by ponieść w przypadku firmy IBM.

Pozdrawiam
  • #12 9444302
    antyhakerPS3
    Poziom 1  
    Drodzy koledzy zapytam się o jedno , czy cieszy was gra multiplayer z hakerami i chiterami bo mnie jako użytkownika PS3 doprowadza to do szalu jak widzę kogoś takiego , jest to pokaz jakim jest się słabym w grze ze potrzebujemy do tego chitow wiec nie dziwie się Sony ze ściga hakerów za coś takiego bo chce aby wszyscy gracze mieli równe szanse , fakt to czy ktoś sobie przerobi konsole czy nie to już jego prywatna sprawa i Sony nie powinno się do tego przyczepiać , ja jako użytkownik od PS1 do PS3 nie przerobiłem żadnej konsoli i jestem z tego dumny ze sam doszedłem do pewnych poziomów w grach bez użycia jakichkolwiek chitow czy hakowania konsoli , i nie porównywajcie Sony do VW, to tyle z mojej strony proponuje zastanowić się nad tym czy macie zamiar chitowac na konsoli czy nie jak tak to zostańcie sobie przy kompach tam możecie to robić do woli :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ataku hakerskiego na Sony, który został zainicjowany przez grupę Anonymous w odpowiedzi na działania firmy przeciwko hakerom, w tym George'owi Hotzowi. Użytkownicy wyrażają różne opinie na temat legalności i etyki łamania zabezpieczeń konsoli PlayStation 3, podkreślając, że posiadacze konsol powinni mieć prawo do ich modyfikacji. Wiele osób krytykuje politykę Sony, która ogranicza funkcjonalność konsoli, w tym usunięcie wsparcia dla systemu Linux. W dyskusji pojawiają się również obawy dotyczące wpływu hakerów na doświadczenia graczy w trybie multiplayer oraz na bezpieczeństwo systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA