logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Compaq d530 SFF - miga zielona dioda, brak reakcji na włącznik

robsson1988 05 Kwi 2011 19:33 4218 9
REKLAMA
  • #1 9364314
    robsson1988
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam, pewnego dnia komputer był jak zwykle włączony, wyszedłem na kilka chwil z pokoju a po powrocie komputer niestety już nie działał i nie chce się włączyć, wcześniej działał bezproblemowo. Miga natomiast na płycie głównej, po podłączeniu do zasilania, zielono dioda, średnio co 1 sek. Wyjąłem zasilacz z drugiego kompa i podłączyłem do tego, ale nadal to samo, tylko dioda miga, wciskanie power nic nie daje, wentylatory nawet się nie obrócą. Wyjąłem procesor, wygląda dobrze, chociaż to P4 2,8 GHz z metalową obudową więc ciężko stwierdzić czy spalony... poza tą migającą diodą to zero oznak życia.... może ktoś się już zetknął z czymś podobnym ?

Pomóżcie !
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9365262
    robsson1988
    Poziom 12  
    możesz zrobić uploada na jakiś serwer ( np speedyshare ), bo z sieci akademickiej nie wejde

z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #4 9365276
    scrabypl
    Poziom 25  
    Ocena: 14
    W załączniku instrukcja.
    Załączniki:
    • c00067072.pdf (37.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 9365289
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 925
    scrabypl mnie uprzedził.
    Ja bym sprawdził jak wyglądają kondensatory na płycie głównej.
  • #6 9365363
    robsson1988
    Poziom 12  
    właśnie kondensatory sprawdziłem, wszystkie są idealne, nie ma napuchnięć, co do tego manuala ( dzięki scrabypl ), to nie zabardzo opis odpowiada stanowi faktycznemu, bo niby nic nie piszczy, miga tylko dioda, ale to nie jest zwykłe zawieszenie, i problem raczej nie tkwi w zasilaczu, spróbuje jeszcze wymienić ram ale wątpię żeby pomogło

no i lipa, a co ciekawe, dioda miga na zielono z częstotliwością 1 Hz :!: a tego nie ma w instrukcji
    :cry:
  • #7 9705297
    ansej788
    Poziom 10  
    Proszę wybaczyć, że jeszcze raz, ale właśnie zdałem sobie sprawę że nie uaktualniłem swojego adresu mailowego.
    Witam, mam dokładnie ten sam problem z komputerem (migająca dioda, zero innych reakcji). Czy poradziłeś już sobie z tym problemem? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
  • #8 10488316
    sumar1
    Poziom 10  
    Witam
    Pozwoliłem sobie odświeżyć wątek. Zdarzenie identyczne co u kolegi robsson1988. Może ktoś wie jak rozwiązać ten problem?
  • #10 10636344
    sumar1
    Poziom 10  
    piotrku napisał:
    Jeśli szukałbyś płyty do D530 to mogę pomóc

Dzięki, ale mam już na oku nowy zestaw. Teraz zbieram kasę na i5.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem HP Compaq d530 SFF, który przestał działać po krótkiej nieobecności. Po podłączeniu do zasilania miga zielona dioda na płycie głównej z częstotliwością 1 Hz, a komputer nie reaguje na włącznik, wentylatory nie działają. Użytkownik sprawdził zasilacz, kondensatory oraz procesor, ale nie znalazł widocznych uszkodzeń. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w uszkodzonej płycie głównej. Pojawiają się również pytania o możliwe rozwiązania oraz prośby o pomoc w znalezieniu nowej płyty.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA