logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

smart fan control CPU - brak automatycznej regulacji obrotów przez płytę główną

Tomeksup 05 Kwi 2011 19:43 15696 16
REKLAMA
  • #1 9364368
    Tomeksup
    Poziom 16  
    Ocena: 65
    Posiadam płytę eg41mft-us2h, strona producenta to: http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-eg41mft-us2h_10.html

Aktualizowałem biosa do najnowszej wersji ze strony producenta.
    procesor: Intel Celeron 356

opis problemu:

Pomimo włączonej funkcji cpu smart fan control w biosie (opcja enabled) komputer nie reguluje obrotów wentylatora. Dodam, że testowałem prędkość wentylatora w różnych temperaturach obciążając procesor orthosem.

Zdjęcia przedstawiają prędkość wentylatorów przy danej temperaturze w normalnych warunkach i po obciążeniu procesora (fan1 i temp 2)

Normalna praca procesora:

Prędkość wentylatora po obciążeniu procesora:

Dodam, że podobny temat był już poruszany na tym forum. Jednak nie znalazłem tam odpowiedzi. Ten temat to https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic482308.html

Pytanie: Co jest przyczyną braku automatycznej regulacji obrotów wentylatora CPU?
  • REKLAMA
  • #2 9364514
    p3st
    Poziom 24  
    Ocena: 66
    Jesteś pewien, że oprogramowania pokazuje prawidłowe dane? Napięcie 12V jest dosyć "dziwne", a jeśli chodzi o temperatury: Temp2 (czyli procesor) wzrost o 16 stopni, a core tylko o 1?

Masz możliwość sprawdzenia innego wentylatora pod tym złączem lub ten używany wentylator pod inną płytą? Chodzi o sprawdzenie czy to nie jest wina wiatraka.
  • #3 9364553
    Tomeksup
    Poziom 16  
    Ten wentylator chodził bez zarzutu pod płyta 945gzm-s2. Wszystko było w porządku. Zastanawiam się nad ilością pinów i podłączeniem kabelków do pinów.
    W nowej płycie (eg41 mft ) jest tak.

1 -gnd
    2- +12v/ speed control
    3- sense
    4 -speed control

mam podłączoną wtyczkę do pierwszych trzech , kolory kabelków to
    1 - czarny
    2 - czerwony
    3 - żółty
    4 - nie używany

Napięcia 12v są podane z błędem , w biosie komputer pokazuje prawidłowo. Nie wiem co to jest core. Temp 2 jest odpowiednia do tej temperatury procesora podanej w biosie. Sprawdzałem też temperaturę w easy tune 6.
  • #4 9365022
    p3st
    Poziom 24  
    Czarny - masa
    Czerwony - 12V
    Żółty - "licznik" obrotów
    Niebieski - PWM (czyli regulacja obrotów)

Jeśli masz wtyczkę przy wentylatorze 4 PIN to musisz ją podłączyć całą aby działało to prawidłowo, brak podłączenia PWM = brak regulacji obrotów.
  • #5 9365107
    Tomeksup
    Poziom 16  
    To brzmi sensownie, lecz mam kilka uwag:

1) Na poprzednie płycie głównej działało bez niebieskiego kabla. Mam markowy wentylator i wątpię, że producent nie pomyślał o czwartym pinie. W poprzedniej płycie głównej działało na 3 pinach.

2) rozumiem, że podanie w instrukcji sformułowania 12v/speed control oznacza czerwony lub niebieski ?

3) systemowy wentylator jest podłączony identycznie do płyty głównej (takie samo gniazdo i układ kabli), Dodatkowo podłączony jest do "sys fan" manualny" regulator obrotów. Obroty reguluję od 2500 rpm do 3600. Tu jest coś dziwnego, bo na starej płycie głównej ten zakres był regulowany w zakresie 2500 - 5000 rpm. Nie wiem dlaczego zmieniło się to.

4) Jeśli podłącze cpu fan do manualnego regulatora obrotów to mogę regulować prędkość obrotów, lecz ręcznie. Maksymalna prędkość jest niezbyt duża. Wnioskuje to po głośności pracy wentylatora. Do windowsa nie wchodzę, bo spalę procesor - nie znam maksymalnego rpm.
  • REKLAMA
  • #6 9365432
    p3st
    Poziom 24  
    1. To, że na jednej płycie było tak, to nie oznacza, że na wszystkich innych będzie identycznie.
    2. Żadne "lub", kabelki nie działają zamiennie, każdy odpowiada za swoje. Zauważ, że prędkość zmienia się poprzez zmianę napięcia zasilającego.
    Ma być wszystko podpięte i koniec, przerwanie któregoś kabla (niebieski, żółty) to "wyłączenie" danej funkcji.
    Być może gdyby wentylator miał wtyczkę 3PIN (bez PWM) to płyta potraktował by go inaczej. W ostatnim zdaniu teoretyzuję, bo czegoś takiego nie sprawdzałem.
  • REKLAMA
  • #7 9368412
    Tomeksup
    Poziom 16  
    Wyjaśnię pewne rzeczy:

1) gniazdo na płycie głównej ma 4 piny
    2) wtyczka od wentylatora ma 3 piny

Sterowanie (jak sądzę) odbywa się poprzez zmianę napięcia na żółtym kabelku, czyli zmiana napięcia tam, gdzie jest 12 V.
  • #8 9368469
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3516
    Cpu Smart Fan Control w Bios'ie włączone?

Regulacja napięcia chyba na czerwonym bo na zółtym jest pomiar obrotów.

Nie wiem czy nie musisz mieć wentylatora z PWM (4pin)
  • #9 9368627
    Tomeksup
    Poziom 16  
    Też sądzę, że regulacja odbywa się tam gdzie jest żółty (12v), bo tam jest napięcie, które jest regulowane. W biosie jest włączona ta opcja. W opisie tej opcji jest napisane "not fix". Sprawdzę, to dokładniej.
  • #10 9368655
    p3st
    Poziom 24  
    Na żółtym jest tylko "licznik". Napięcie jest na czerwonym.
    Jeśli wentylator nie jest PWM, a płyta jest, to sterowania nie będzie. Wymień chłodzenie (a przynajmniej wiatrak) jeśli chcesz korzystać z PWM.
  • #11 9368998
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Zdecydowanie na twoim wentylatorze nie będzie możliwości regulacji obrotów skoro wtyczka jest 3 pinowa. Wiatrak do wymiany,jeśli chcesz korzystać z tej opcji.
  • REKLAMA
  • #12 9369050
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Ocena: 148
    Wszystko to zależy od rodzaju sterowania.

W SpeedFanie w opcjach wejdź na zakładkę Advanced i wybierz czip odpowiedzialny za sterowanie wentylatorami. Daj screen tego co tam się pokaże.

Domyślnie gniazdo 4-pin jest sterowane przez PWM, czyli napięcie między czerwonym a czarnym wynosi stale +12V a zmienia się wypełnienie sygnału na niebieski przewodzie. Żółty to tylko licznik impulsów.

Zależnie od zastosowanego czipa, możliwe lub nie jest przestawienie sterowania z PWM na napięciowe dla gniazda 4-pin, wtedy niebieski przewód nie pełni żadnej roli a zmieniane jest napięcie na czerwonym.

Jeżeli układ za to odpowiedzialny udostępnia taką opcję (musi być sprzętowo do tego skonfigurowany po prostu, wtedy załączany jest układ DAC przetwarzający sygnał PWM na napięcie dla wentylatora) to SpeedFan też taką opcję powinien pokazać, dlatego proszę o zrzut ekranu.

Również w BIOSie taka opcja może figurować.
  • #13 9372333
    Tomeksup
    Poziom 16  
    Po wejściu w zakładkę advanced mam do wyboru:
    -geforce video card
    -IT8718F
    -IT8718F
    -HD0
    -nvidia video card

przypuszczam, że to ten chip

obraz IT8718F
  • #14 9373438
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Co masz do wyboru po kliknięciu na Value przy PWM 1 mode?
  • #15 9375742
    Tomeksup
    Poziom 16  
    Mam do wyboru:
    -on/off
    -software controlled
    -smart guardian
    -on/off

on/off jest dwa razy
  • #16 9375758
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Czyli program nie daje możliwości zmiany obsługi złącza 4-pin.
    Spróbuj zmienić na "Software controlled" i zobacz, czy możesz ręcznie zmienić jego prędkość.

Jeśli nie znajdziesz opcji w BIOSie, coś jak "PWM Mode: [PWM | Voltage]" to nie ma takiej możliwości i musisz zmienić wentylator na 4-pinowy.
  • #17 9375915
    Tomeksup
    Poziom 16  
    Po zmianie na software controlled i wciśnięciu remember it oraz ok nie ma żadnej zmiany. Nie widzę pola do zmiany ustawień prędkości.

Co oznacza "fan mult" ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem automatycznej regulacji obrotów wentylatora CPU na płycie głównej Gigabyte GA-EG41MFT-US2H, mimo włączonej opcji CPU Smart Fan Control w BIOSie. Po aktualizacji BIOSu i testach obciążeniowych procesora Intel Celeron 356, wentylator nie zmienia prędkości. Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z nieprawidłowego podłączenia wentylatora (3-pinowy zamiast 4-pinowego), co uniemożliwia regulację obrotów. Wskazują również na konieczność podłączenia wszystkich pinów, w tym pinu PWM, aby uzyskać pełną funkcjonalność. Użytkownik sprawdza różne ustawienia w BIOSie oraz programie SpeedFan, ale nie znajduje opcji zmiany trybu sterowania wentylatorem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA