Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Opel Astra 1.7TD 82KM 1994

xcolcio 02 Lis 2004 21:46 3195 5
  • #1 02 Lis 2004 21:46
    xcolcio
    Poziom 2  

    Nie dziala mi wentylator chlodnicy na wolniejszym biegu. Jak jest rozwiazana regulacja obrotow silnika? Czy silnik ma 2 uzwojenia, czy idzie przez rezystor? Jezeli rezystor to gdzie on jest i jaki?
    Sprawdzany byl czujnik temperatury i dziala (podgrzewany zapalniczka). Zalaczanie go przez kabelek dowiodlo ze wentylator dziala na drugim biegu, a na pierwszym slychac zalaczanie stykow przekaznika, ale wentylator stoi. Dziekuje za pomoc.Pozdr

    0 5
  • Sklep HeluKabel
  • #2 04 Lis 2004 02:47
    bambo1
    Poziom 15  

    Silnik wentylatora zasilany jest przewodem czarnym od strony +12V natomiast po drugiej przewodem brązowo-białym bieg bezposredni lub przewodem brązowo-żółtym przez rezystor szeregowy bieg wolny.
    Oba przewody wchodzą do czujnika temperatury cieczy chłodzacej.
    Nie pamietam gdzie leży rezystor ale nie zaszkodzi poszukać go na fartuchu, podłuznicy lub na wsporniku wentylatora.
    Przewody mają przekrój 4 mm2 więc bez trudu je wymacasz.
    Powodzenia.

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #3 30 Kwi 2005 10:39
    jarasf
    Poziom 10  

    Witam.
    Czy rozwiązałeś ten problem ?

    Ja mam takie same objawy z tym, że dodatkowo nie załącza mi się wogóle wentylator.

    Silnik jest dobry, odłączając wtyczkę od czujnika i zwierając dwa przewody , działa ale tylko na max obrotów. Jeżeli podłączam na wolniejsze obroty słychać tylko przekażnik jak styka.

    Jeżeli się orientujesz : czy w puszce z przekaźnikami, która znajduje się pod maską przy ścianie grodziowej, powinny być włożone wszystkie przekaźniki czy zostaje jakieś wolne miejsce ? Nie mam tam jednego przekaźnika i nie wiem czy czasem to nie jest powodem.

    0
  • #4 30 Kwi 2005 14:08
    Janek Bień
    Poziom 17  

    rezystor szeregowy jest umieszczony w poblizu atrapy wlotu powietrza do chlodnicy nalezy ja zdemontowac aby uzyskac dostep do tego rezystora rezystor to ok 1.5 om /20W
    tez mialem ten objaw a powodem byl wlasnie ten rezystor

    0
  • #5 30 Kwi 2005 15:22
    jarasf
    Poziom 10  

    Czy to jest takie coś białego w kształcie prostokąta , do którego wchodzą dwa przewody ( z jednej strony czarny, a z drugiej czerwony ) ?

    Jeżeli tak, gdzie mogę to dostać lub jak to sprawdzić ?

    I jeszcze sprawa z tymi przekażnikami. Jak to u Ciebie wygląda ? Czy w tej puszcze masz wszystkie przekaźniki czy jest jakieś wolne miejsce ?

    U mnie jest tak ( patrząc od przodu na puszkę ).
    Pierwszy z lewej to przekażnik, który styka jak załączam wentylator na max obrotów ( jak podłączam na wolniejsze, to on także styka ale wentylator nie chodzi ).
    Obok mam wtyczkę do przekaźnika, która jest wolna ( i właśnie o ten element mi chodzi ).
    Następnie jest miejsce na bezpiecznik .
    Kolejny jest przekażnik i zaraz obok ( już ostatni z prawj ) też taki sam przekażnik.

    Zastanawia mnie te wolne miejsce, ponieważ : od czujnika odchodzą trzy przewody ( brązowy, brązowo-biały, brązowo-zółty ). W miejscu gdzie powinien być przekaźnik tak samo wchodzą przewody tych samych kolorów i dodatkowo czarny. Są to dokładnie przewody od czujnika temperatury w chłodnicy. W związku z czym jeżeli nie mam tego przekaźnika, to chyba coś nie będzie działać.

    0
  • #6 29 Kwi 2006 18:25
    szysiu
    Poziom 14  

    Witam,
    Poradziliście sobie z tym problemem?? Poniewaz mam to samo- rezystor do wymiany, chciałbym sie dowiedzieć gdzie mozna go kupic lub jego parametry (rezystancje i moc). Z góry dziekuje

    1