logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polonez - nierówna praca na wolnych obrotach i szarpanie przy przyspieszaniu

boniu 03 Lis 2004 17:46 2358 19
REKLAMA
  • #1 958247
    boniu
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    na wolnych obrotach nie[ ]równo pracuje a przyprzyspieszaniu po zmianie biegów cz[ ]sami szarpie tak jakby silnik nie palił na w[zs]ystkie cylindry,a nieraz przy jeżdzie szarpnie prosze pomóżcie
    [h]
  • REKLAMA
  • #2 958300
    picu
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    podaj więcej szczegółów ,jaki silnik ,wtrysk czy gaźnik ,czy na gazie
  • #3 958813
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Więcej danych, benzyna, gaz, pojemność, rocznik itd.

Zacząłbym od sprawdzenia przewodów WN, świec i rozdzielacza
  • REKLAMA
  • #4 958925
    ger56
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    podaj typ, sprawdz przewody WN na obu koncach,kiedy i co bylo wym-przegl km
  • REKLAMA
  • #5 958938
    Jazdaaaa
    Poziom 18  
    stwaialbym na przewody wysokiego napiecia mialem podobnie najlepiej sprawdz w nocy czy nie maja przebicia
  • #6 960108
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    Sprawdź też czy nie łapie fałszywego powietrza
  • #7 960980
    artur1767
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Prawdopodobnie któraś ze świec nie pracuje tak jak powinna,przy tradycyjnym rozwiązaniu tzn, kopułka i palec rozdzielacza radziłbym zwrócić w pierwszym rzędzie uwagę na te dwie rzeczy ,a przy module zapłonowym tj, takie małe pudełko wykonane z aluminium i zbudowane jak radiator zwróc uwagę na przewód łączący moduł z aparatem zapłonowym. przyczyn może być wiele proszę więcej szczegółów
  • #8 962310
    boniu
    Poziom 12  
    to jest polonez 1600,z jednopunktowym wtryskiem, wymieniali mi na serwisie pompe paliwa bo podobno dawała male ciśnienie ale to nic nier dało(dranie wzieli kase za nic). przed awarią modułu zapłonowego wszystko było ok ale moduł nawalił i wymieniłem na nowy i od tego momentu tak szarpie czy ten nowy moduł może być zepsuty
  • #9 962319
    boniu
    Poziom 12  
    To jest 1996r,benzyna, swiece też wymieniałem, a jak złozyli w serwisie nowe kable WN to wcale sie nie dało jechać
  • REKLAMA
  • #10 962323
    boniu
    Poziom 12  
    urządzenie wtryskowe czyściłem,silnik krokowy także
  • #11 962365
    leinadzs
    Poziom 27  
    Spróbuj odłączyć na chwile kleme i odpal go pozostawiając na wolnych obrotach do momentu aż osiągnie temp. ok.80-90st. Przed tym sprawdź wszystkie połączenia czy są OK (elektryczne i przewody gumowe)
  • #12 963291
    andi34
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Raczej klemy to niewolno odłączać podczas pracy silnika. Może to drogo kosztować. Mozna by sie było pokusić na reset komputera. Może pomoze. Przy wyłączonym zapłonie zdejmij klemę minusową na ok. 50 sek. Pozdrow.
  • #13 963916
    leinadzs
    Poziom 27  
    Wcale nie napisałem żeby odłączać podczas pracy silnika. Przeczytaj dokładniej post!!!
  • #14 971102
    boniu
    Poziom 12  
    Odłączylem minus odczekałem i odpaliłem wydawało sie jakby pomogło ale jutro rano jak wyjade to zobacze efekt , dzieki za porady
    AA czy ktoś ma schemat kabla do połączenia koputerowego ,żeby sprawdzić programem elektronike
    pozdrowionka dla wszystkich
  • #15 971148
    ger56
    Poziom 18  
    jezeli wywala ci bledy to zewzyj sobie a i b w zlaczu diagnostycznym i sam zobaczysz jakie to sa , program diagnostyczny niewiele wiecej moze, czsem zeby zresetowac komp trzeba odlaczyc minus akum na kilka minut wez to pod uwage,pozdrawiam
  • #16 971645
    sewik
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Może poprostu wystarczy przeregulowac zawory. Albo kupiłeś kiszasty moduł zapłonowy. Bo takie się zdarzaja, a zwłaszcza w tym typie wtrysku. Jesli zmieniali Ci go w serwisie to dobrze bo zawsze mozesz zarządac wymiany na inny ale jesli podmieniałeś go sam to gorzej bo pewnie nie uznają ci usterki.
    A przy resecie kompa pamiętaj ze odpinasz kleme na zimnym silniku potem odpalasz i na wolnych obrotach bez gazowania czekasz az zagrzeje sie na tyle ze włączy sie wentylator na chłodnicy wtedy gasisz auto i odpalasz jeszcze raz. Wprzeciwnym razie istnieje duże prawdopodobieństwo ze poldzio stanie sie strasznie paliwożerny.
  • #17 972233
    boniu
    Poziom 12  
    elektronika mi nie pokazuje żadnych błędów,ale chciałbym mieć taki kabelek bo mam program diagnostyczny tylko nie mam kabelka łączącego kompa z autek,pozdrawiam wszystkich i wielkie dzieki za zainteresowanie
  • #18 986418
    boniu
    Poziom 12  
    przy jeździe już nie szarpie ale na wolnych pracuje nierówno dalej już nie wiem co zrobić, może to ten moduł musze go wymienić i spróbować .
    za wszelką pomoć wszystkim bardzo dziękuje
  • #19 1058483
    mirko17
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    nie dawno miałem ten sam problem w poldku z 92 roku i okazało się że ciężarki w aparacie zapłonowm miały za duże luzy na spreżynkach. wymieniłem spreżynki i ciężarki i jest ok. nie wiem czy jeszcze wysępują te ciężarki w nowszych poldkach
  • #20 1119204
    Thenatoorat
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Mam pytanie czy wskazówka obrotomierza skaka czy faluje. Jeśli skaka (oroty skaczą) to modół ja miałem nowy i też się rozleciał, natomiast jeśli falują to alebo zapłon albo coś z mechaniką. Na benzynie dzieje się tak samo ?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy Poloneza 1600 z 1996 roku, wyposażonego w jednopunktowy wtrysk paliwa, który na wolnych obrotach pracuje nierówno, a podczas przyspieszania po zmianie biegów występują szarpania, sugerujące brak zapłonu na wszystkich cylindrach. Wymieniono pompę paliwa z powodu niskiego ciśnienia, moduł zapłonowy został niedawno wymieniony na nowy, jednak problem się utrzymuje. Wymieniono także świece i przewody wysokiego napięcia, które przy nowym komplecie pogarszały jazdę. Czyszczono urządzenie wtryskowe oraz silnik krokowy. Zalecane jest sprawdzenie przewodów WN pod kątem przebicia, kopułki i palca rozdzielacza, szczelności układu podciśnieniowego (fałszywe powietrze), a także regulacja zaworów. Możliwe, że nowy moduł zapłonowy jest uszkodzony lub kupiony wadliwy. Proponowano reset komputera poprzez odłączenie klemy akumulatora na zimnym silniku, a także diagnostykę błędów przez zewrzenie pinów A i B w złączu diagnostycznym. Jeden z użytkowników zasugerował, że w starszych modelach Poloneza problemem mogą być luzy w ciężarkach aparatu zapłonowego. Wskazówka obrotomierza może pomóc w diagnozie – skaczące obroty wskazują na uszkodzony moduł zapłonowy, falujące mogą sugerować problemy z zapłonem lub mechaniką. Elektronika nie wykazuje błędów, co utrudnia diagnozę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA