logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polo 6N2 1.4 60KM 2001r. Wskazówka temp. opada. Termostat czy czujnik temp.?

boby66 10 Kwi 2011 20:42 3664 4
REKLAMA
  • #1 9384781
    boby66
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Ostatnio zauważyłem,że po rozgrzaniu silnika wskazówka temp.spadła na zero, aby po chwili wrócić na 90st. i znów opaść.Dolny wąż jest raczej zimny, a górny ciepły.Ogrzewanie dmucha ciepłym i gorącym powietrzem.Proszę o radę co może być przyczyną usterki: termostat czy może czujnik temp. płynu chłodzącego.:D
  • REKLAMA
  • #2 9384860
    marekniko
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Witam! Najprawdopodobnie będzie to wina czujnika. Odłączyć od instalacji, wykręcić, podłączyć omomierz i sprawdzić podgrzewając. Pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 9385092
    boby66
    Poziom 9  
    Dziękuję za szybką radę.Postaram się to jutro sprawdzić.Użytkuję mój wozik od 5lat i prócz filtrów, oleju i tarcz z klockami nic z poważnych części jeszcze nie wymieniałem.Jestem z niego zadowolony,choć czasem przydałoby się więcej "koników" pod maską.Pozdrawiam : )
  • REKLAMA
  • #4 9385230
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6562
    Prędzej niż wina czujnika będzie to przerwany przewód lub bąbel powietrza w układzie chłodzenia.
    Tak na marginesie, to jeśli od 5 lat nie robiłeś nic z tym autem to zrób porządny przegląd zawieszenia, bo nie jest ono wieczne a sam się przekonałem, że mimo znacznego zużycia nie daje ono o sobie znać "akustycznie" w tym aucie.
  • #5 9385315
    boby66
    Poziom 9  
    Cześć! Przypomniałem sobie,że wymieniłem jeszcze cały wydech od kolektora poprzez katalizator aż do samego tyłu, no i zakonserwowałem go włanoręcznie.Czy termostat jest w moim przypadku poza podejrzeniem o awarię?
REKLAMA