Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    aded
    Level 2  
    Cześć wszystkim!
    Mam problem z Seatem IBIZA 1.3 94r. Zdażyło sie już kilka razy że odmawia posłuszeństwa i nie chce zapalić.Nie ma znaczenia czy jest ciepły lub zimny.Wymieniłem ju moduł przy cewce zapłonowej bo było podejrzenie ze jest popsuty.Jednak dalej zdarza się ze odmawia posłuszeństwa.Czy przyczyną może być czujnik HALLA?
    Nie używaj w tytule dużych liter - REGULAMIN.[h]
    hefid
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    To rzeczywiście może być wina tego czujnika.
    aded
    Level 2  
    Jest jeszcze jeden mały szczegół który może wszystko wyjaśni
    ,w chwili kiedy występuje problem z uruchomieniem wystarczy dosłownie na sekundę zdiąć kostke z modułu i wpiąć z powrotem po czym bez problemu odpala
    mkaminski100
    Level 18  
    Mam pytanie właściwie może nie dotyczące Ibizy, a czujnika. Co to właściwie za czujnik? Mogę kupić Fiata Tipo ale nie ma czujnika Halla. W serwisie Fiata powiedziano mi ze mam "to" przenieść lub pokazac gdzie "to" jest w silniku, a ja silnika nie widziałem :( No cóż serwis się nie popisał, a ja nie wiem gdzie mogę kupictaki czujnik i za co on ospowiada.
    Dzięki wielkie za pomoc :)
    Anonymous
    Anonymous  
    cba
    Level 19  
    Fiat Tipo na gażniku ma aparat elektroniczny.W aparacie jest czujnik indukcyjny a moduł zapłonowy na zewnatrz aparatu.Jestem właścicielem rocznika 1991.
    mkaminski100
    Level 18  
    Teraz już wiem ale dziwię sie że serwis Fiata nic o tym nie wie. Słyszałem kiedyś o takim czujniku i jak mnie pamięc nie myli to miał coś wspólnego z włączaniem zapłonu. Teraz się zgadza.
    No to jutro wizyta w serwisie i pytanie o koszt częsci.
    No a teraz pytanko do TIPO maniaków. Drugie TIPO do sprowadzenia z Niemiec ma uszkodzoną skrzynie biegów. Drugi bieg wyskakuje jak się puszcza sprzęgło. Podobno serwis powiedział że to synchronizator 2 biegu.
    I co Wy na to? Nie wiem ile moge max zabulic za naprawę i co maksylalnie może być uszkodzone; synchro, 2 bieg a moze tez zębatka.
    Jak uważacie? Jak się doczytałem do synchro odpowiada za 1 i 2 bieg więc tych dwóch nie powinno być...nic już nie wiem
    "Pomożecie?"- zażartował..., "Pomożemy"- zażartowali
    szymtro
    Level 30  
    Co do wyskakującej "dwójki" to albo dokładna regulacja linek, albo wymiana "krzyżaka" pod drążkiem zmiany biegów, albo jest uszkodzona zębatka włączająca "dwójkę" albo jeszcze co innego - może za duży luz wzdłużny na wąłku głównym. Ile to auto ma przejachane? 500tyś?
    mkaminski100
    Level 18  
    Właśnie wg właściciela autko ma tylko 60.000km, co z uwagi na wiek (93) jest strasznie małym przebiegiem. Auto jest z rąk prywatnych jednak z właścicielem nie mogłem się jeszcze bezpośrednio skontaktować. Wtedy bym będę wiedział więcej.
    W opisie podane jest że warsztat stwierdził uszkodzenie sychronizatora 2 biegu.Tyle na razie wiem...
    No i ile może max kosztować naprawa (wg najgorszego scenariusza)?
    Pozdro
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    mkaminski100
    Level 18  
    Dzięki za pomoc.
    Jeśli chodzi o zakup to sprzedawca jest nieuchwytny od piątku...
    Jeśli kupię to TIPO to będę potrzebował synchronizatora lub czujnika więc kontakt do dziura.arek mam. Dzięki wielkie.
    A tak poza tym to jak oceniacie to auto? Wiem o rdzy, ale to bolączka wielu aut z tych lat no i kwestia niedopilnowania. A jak sprawuje się silnik, spalanie, zawieszenie, elektronika...itp.
    Jak Wy patrzycie na to, bo szczerze mówiąc w tych cenach nie kupi się auta z pełną elektryką (lustra i szyby), wspomaganiem, centralnym zamkiem, komputerem i innymi bajerami. Czy tu siedzi jakis kruczek czy może to tylko kwestia małej popularności autka?
    Anonymous
    Anonymous  
    ger56
    Level 18  
    w Polsce autko malo popularne,wada rzeczywiscie rdza i elementy gumowe potwierdzam, ale w sumie chyba niezle i warte zainteresowania