logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ZE może wymusić wymianę przewodów WLZ i tablicy licznikowej?

leckry 14 Kwi 2011 21:04 5548 8
  • #1 9401381
    leckry
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam! Nie znalazłem tematu, który byłby pokrewny mojemu, więc postanowiłem założyć nowy i poradzić się w tej sprawie. Otóż 13/04/2011 dostałem pismo z ZE, w którym stwierdzono po kontroli i wymianie licznika (wymiana+kontrola 07/04/2011), zły stan przewodów przed licznikiem, czyli tych od pionu i nakazano wymianę ich wraz z tablicą licznikową na koszt własny, w terminie do 2 tygodni, pod groźbą odłączenia posesji od sieci!? Przyczepiono sie prawdopodobnie do tego, że gdy przy wymianie licznika, odkręcono ten stary i pod nim zauważono brak 1cm izolacji (sam sprawdziłem te przewody) oraz to, że tablica nie była solidnie przymocowana. Stąd moje pytanie do Was szanownych ekspertów: Czy ZE może nakazać mi wymianę tychże przewodów? I czy naprawdę muszę wzywać do tego kogoś ze specjalnymi uprawnieniami, który po wykonaniu tych czynności wystawi mi zaświadczenie? Dla mnie to jakaś totalna bzdura, ale wolałbym się poradzić... Może ktoś już miał podobną sytuację?
  • Pomocny post
    #2 9401596
    pavulon
    Poziom 21  
    Ocena: 73
    Dlaczego nie ma 1cm izolacji na przewodzie ??
  • Pomocny post
    #3 9401599
    fanatic93
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Nie jestem pewien, ale według "filozofii" ZE to co do licznika jest od nich a to co poza licznikiem od odbiorcy, więc chyba wina leży po ich stronie.
  • #4 9401631
    leckry
    Poziom 9  
    Prawdobopobnie tak została ta instalacja wykonana. Nigdy nie zaglądałem pod licznik. Nie chodzi o to, że izolacja przewodu jest w pewnym miejscu przerwana, tyle że sam koniec przewodu dochodzącego do tablicy od pionu jest odsłonięty (czyli ok. 1cm)

Dodano po 3 [minuty]:

fanatic93 > "na chłoski rozum" to biorąc, też mi się tak wydaje...
  • Pomocny post
    #5 9401763
    feni1
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    To źle się panom wydaje.
    granica stron najczęściej jest na bezpiecznikach przedlicznikowych, lub na zaciskach na szczycie budynku (jeżeli jest to zasilanie z linii napowietrznej).
    W umowie z ZE jest podane miejsce podziału własności wystarczy przeczytać.
    Jednak nie znam przypadku aby WLZ należało do ZE.
    ZE ma prawo do wystawienia zaleceń jeżeli instalacja zasilająca jest w złym stanie technicznym i mają prawo do odłączenia budynku jeżeli zalecenia nie zostaną wykonane.
  • #6 9401964
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4785
    leckry napisał:
    Czy ZE może nakazać mi wymianę tychże przewodów? I czy naprawdę muszę wzywać do tego kogoś ze specjalnymi uprawnieniami, który po wykonaniu tych czynności wystawi mi zaświadczenie?

1. Tak.
    2. Tak.
    Brak izolacji końcówki przewodu może być również efektem grzania się jego podłączenia pod zacisk poprzedniego licznika. Izolacja po prostu uległa szybszemu zużyciu się pod wpływem wyższej temperatury.

Czyli jak narazie to wszystko wygląda normalnie.
    W realności mogę Cię pocieszyć, że termin dwa tygodnie nie będzie tak dokładnie przestrzegany i w zasadzie bez problemów można go przedłużyć w rozsądnych granicach.
  • Pomocny post
    #7 9402085
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3512
    Witam.
    retrofood napisał:
    Brak izolacji końcówki przewodu może być również efektem grzania się jego podłączenia pod zacisk poprzedniego licznika.
    Tylko należy pamiętać, że poprzedni licznik również montował i podłączał pracownik Enionu.
  • Pomocny post
    #8 9402119
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4785
    ele_pp napisał:
    Witam.
    retrofood napisał:
    Brak izolacji końcówki przewodu może być również efektem grzania się jego podłączenia pod zacisk poprzedniego licznika.
    Tylko należy pamiętać, że poprzedni licznik również montował i podłączał pracownik Enionu.

Różnie z tym bywało przez lata, nie ma co ukrywać. I tak, i nie.
  • #9 9405089
    leckry
    Poziom 9  
    Postanowiłem, że zainwestuje (skoro i tak już nie mam wyjścia) i "wyniosę" to wszystko do skrzynki na zewnątrz budynku, gdyż w niedalekiej przyszłości zamierzam podnosić piętro, więc i tak prawdopodobie trzeba by było coś z tym zrobić. Nie widzi mi się kuć całej ściany i stropu, żeby wymienić te przewody. Poradziłem się już znajomego elektryka i będziemy działać. Dziękuję za pomoc wszystkim zainteresowanych tematem, który na dzień dzisiejszy uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zapytał, czy Zakład Energetyczny (ZE) ma prawo wymusić wymianę przewodów WLZ i tablicy licznikowej po stwierdzeniu ich złego stanu technicznego. Odpowiedzi wskazują, że granica odpowiedzialności między ZE a odbiorcą najczęściej znajduje się na bezpiecznikach przedlicznikowych. ZE ma prawo do wydawania zaleceń oraz odłączenia budynku, jeśli zalecenia nie zostaną spełnione. Użytkownik postanowił zainwestować w przeniesienie instalacji do skrzynki na zewnątrz budynku, konsultując się z elektrykiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA