logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić Tonsil zg-15c: wymiana membran i wybór wzmacniacza?

Kryshnas 22 Kwi 2011 10:46 10251 40
Najlepsze odpowiedzi

Jak naprawić kolumny Tonsil ZG-15C: czy regenerować głośniki, jakie części dobrać i jaki wzmacniacz do nich wybrać do komputera?

Najlepiej przywrócić ZG-15C do stanu fabrycznego: GDN regeneruj na oryginalnych częściach, a uszkodzony GDW wymień na nowy, bo jego sensowna regeneracja zwykle nie wchodzi w grę [#9428148] Jeśli zamiast oryginalnego GDW 8 Ω montujesz mocniejszy zamiennik 9/60/2, trzeba dać tłumik, bo ma on wyższą skuteczność i bez tego będzie grał za głośno [#9428459] Przy GDW 15 Ω i oryginalnym kondensatorze 2,2 µF częstotliwość cięcia wypada około 9 kHz, a dla 15‑omowego przetwornika wychodzi ok. 1,8 µF; może to być zwykły MKSE, a 1,8 µF można też złożyć z kilku kondensatorów równolegle [#9617179][#9619005] Do takich kolumn do komputera forumowicze polecali starsze polskie wzmacniacze, np. R-8010, a Amator 2 też da się podłączyć przez kabel DIN5–2x jack [#9449636] Obudowę lepiej zostawić zamkniętą i szczelną, bo przy otwartej głośnik pracuje bez poduszki powietrznej i może się szybko uszkodzić [#9737050][#9737069]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 9427522
    Kryshnas
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam.
    Zamierzam naprawić te kolumienki w temacie, mają one 15 W i 8 ohm.
    Jest dwudrożna, siedzą w niej GDN 16/12 i GDW 9/15/2 odchodzący od gdn kondensatorem. Mają służyć jako monitorki do komputera. Jedna kolumna sprawna tylko ma lekko rozerwaną membranę w wysokotonowym (około 1cm) i w niskotonowym oczywiście sypie się zawieszenie. Natomiast w drugiej kolumnie nie ma śladu po membranach :P, ale wszystko działa, także kwestia dobrego zamontowania membran. Wygłuszenie w dobrym stanie. Przedstawię teraz fotki na razie 1 kolumny w gorszym stanie (tę lepszą będę miał za parę dni).

Jak naprawić Tonsil zg-15c: wymiana membran i wybór wzmacniacza?- Zastanawiam się tylko, co zrobić z tym wysokotonowym, czy sprzedają wogóle takie membrany? Czy może kupić nowego?

Mam teraz kilka pytań:
    - Jaki wzmacniacz wybrać do tych kolumn? Myślałem o Unitra Fonica pw 3015 i o podobnych modelach, a wy co byście mi doradzili? (Coś w granicach 50 zł)

- Gdzie kupić nowe zamienniki? Czy opłaca się u nich? http://www.naprawaglosnikow.pl/

-Jak myślicie, czym pokryć obudowę kolumny? (tylko w miejscach starej). Stara okleina jest okropna i psuje wygląd kolumny. Interesuje mnie kolor grusza. Może okleina laminatowa o strukturze drewna albo po prostu okleina drewnopodobna?

Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam. :)
  • REKLAMA
  • #2 9427638
    rtv3
    Poziom 14  
    Polecam głośniki polskiej firmy STX. Zobacz na allegro lub www.stx.pl
  • REKLAMA
  • #4 9428148
    flubber.trip
    Poziom 27  
    Ocena: 71
    Ja bym proponował doprowadzić głośniki do stanu fabrycznego. GDW raczej nie zregenerujesz, bo brak części, pozostaje kupno nowych. Oryginalne części do GDN znajdziesz w umifonie. Ceny może trochę wysokie, ale przynajmniej masz pewność że zagra to dobrze, czego nie można powiedzieć o chińskim zamienniku z postu wyżej ;)
  • #5 9428459
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 9449377
    Kryshnas
    Poziom 13  
    Aktualnie robie obudowy do kolumn (okładanie nową okleiną, szpachlowanie, lakierowanie itp.). Ponieważ głośniki niskotonowe były inne niż powinny być w tych kolumnach (tonsila, ale inne), zamówiłem na allegro 2 orginalne GDN 16/15- takie jakie powinny być w zg 15-c. teraz pare pytań:
    - Jaki mam kupić wzmacniacz? (Coś polskiego, przesterowane radio, ok 40-50 zł, możliwość podłączenia pod komputer) w przypadku kiedy amator 2 się nie spisze, bo niedługo go będe miał, ale zobaczę w jakim stanie i czy pod kompa się da podłączyć.
    - czy istnieje opcja zamontowania do kolumn normalnego gniazda z + i -, zamiast tego kabla din? Większość wzmacniaczy posiada gniazda na gołe kable.
    - skąd bym wzioł te tłumiki na nowe wysokotonowe? Czy może kupić orginalne 9/15/2?

Dzięki za podpowiedzi, pozdrawiam
  • #7 9449636
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 9492337
    Kryshnas
    Poziom 13  
    Witam, zostały ukończone prace nad jedną obudową, zakupiłem oryginalne sprawne GDN 16/15 na płótnie! Teraz takie z zawieszeniem płóciennym naprawdę trudno gdziekolwiek dostać, a ja zakupiłem je na allegro za jedyne 57 zł :).

Jak naprawić Tonsil zg-15c: wymiana membran i wybór wzmacniacza?-Ukończoną obudowę doprowadziłem do stanu fabrycznego: ubytki wypełniłem klejąc ścinki drewna, na koniec wszystko wyszpachlowałem i wyszlifowałem, później pomalowałem przód czarnym spray'em i okleiłem okleiną drewnopodobną. Całość wyszła doskonale, jak ze sklepu hehe ^^.

Mam jeden wysokotonowy gdw 9/15/6 raczej sprawny lecz tak jak mówiłem wcześniej, ma lekko rozdartą membranę. Czym dało by się to skleić czy coś, to nie musiałbym kupować nowych tylko 1 do drugiej kolumny. Wyczytałem na elektrodzie, że gdw 9/15/6 ma z tyłu 4 dziurki i słyszałem, że mogą one zaszkodzić głośnikowi niskotonowemu ;o. Czy to w ogóle prawda?
  • #9 9492785
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 9494428
    Książe Radziwił
    Poziom 21  
    Ocena: 40
    Cytat:
    sprawne GDN 16/15 na płótnie!

Dobry wybór , gdzieś wyczytałem że radę dadzą im tylko mole :)

Widzę że przyłożyłeś się ostro do roboty odnośnie skrzyni , bardzo dobrze wyszła , co do gdw jeśli nie znajdziesz oryginałów możesz założyć GDW 9/60/ i tłumik do tego.
  • #11 9494944
    Trup0sz
    Poziom 10  
    Renowacja 9/10, mogłeś dać czarną drewnopodobną okleinę ale o gustach się przecież nie dyskutuje, przyczepie się jeszcze co do okleiny, w lewym rogu na dole jak by odchodzi albo dałeś za dużo szpachli ? i powinieneś ją jeszcze przyciąć żyletką bo jednak trochę wystaje :wink:
  • REKLAMA
  • #12 9495703
    Kryshnas
    Poziom 13  
    Dzięki za słowo, starałem się jak mogłem, wszelkie niedoskonałości jeszcze dopracuje, podkleje na rogach okleine. Z przodu pomalowałem spray'em bo chciałem, aby wyszło tak jak w oryginale, a w oryginale przód i tył był poprostu pomalowany na czarno. Mógł by mi ktoś wyjaśnić krok po kroku jak zrobić ten tłumik, jakie rezystory itd. dla tej kolumny. Wdzięczym bym był, bo jakoś tego nie ogarniam.
  • #14 9593791
    Kryshnas
    Poziom 13  
    Witam po długiej przerwie, zakupiłem 2 GDW 9/15/10 i mam pytanie:
    - W gdn mam same luty na łączówce. Czy usunięcie ich lutownicą nie doprowadzi do stopienia lub uszkodzenia łączówki? Musze zrobić miejsce na lutowanie nowych kabli.
  • #16 9609192
    Kryshnas
    Poziom 13  
    Okazało się, że gdw są 15 ohm, czy kolumny będą normalnie grały z niskotonowym 8 ohm pod wzmacniaczem 8 ohm?
  • REKLAMA
  • #17 9616139
    Kryshnas
    Poziom 13  
    Odswieżam, zależy mi na odpowiedzi, gdyż chce złożyć kolumny.
  • #18 9616425
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    Impedancja wypadkowa kolumny, to impedancja głośnika niskotonowego.
    Rozumiem, że to 16 om, to inna wartość, niż w oryginale. Jeśli tak, to musisz wstawić inny filtr na GDW, żeby częstotliwość cięcia była zachowana.
  • #19 9616524
    Kryshnas
    Poziom 13  
    Dobrze, to jaki musze wstawić filtr dla gdw 15 ohm, jeśli w oryginale jest 2,2 uF?
  • #20 9616710
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 9616836
    Kryshnas
    Poziom 13  
    Czy chodzi o pierwszą kalkulację? I czego mam podać częstotliwość? Naprawde tego nie łapię.
  • #22 9616949
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #23 9617179
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    Masz częstotliwość cięcia ok 9 kHz licząc ze wzoru na pojemność w filtrze Butterwortha 1 rzędu. Z tego samego wzoru otrzymasz 1,8 uF dla 15 omowego przetwornika.
  • #24 9617450
    Kryshnas
    Poziom 13  
    Dobra dzięki, czyli musze kupić 1,8 uF. Czy on też musi być mkse? Dostałbym go w jakimś sklepie elektronicznym czy w internecie?
  • Pomocny post
    #25 9619005
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 9624898
    Książe Radziwił
    Poziom 21  
    Wydaje mi się ,choć nie jestem pewien że to tolerancja kondensatora , albo coś w ten deseń.
  • #29 9632975
    Książe Radziwił
    Poziom 21  
    Ten pierwszy by pasował w sam raz.
  • #30 9665272
    Kryshnas
    Poziom 13  
    Dzisiaj rano przyszły te kondensatory z pierwszego linku 2 posty wyżej, więc zabrałem się za składanie kolumn, gdyż miałem już wszystko. Lutowałem pierwszy raz w życiu i na początku nie była to żadna rewelacja, ale wymieniłem brudny grot i zdobyłem wprawę, a lutowanie stało się całkiem przyjemne. Teraz fotki:

Jak naprawić Tonsil zg-15c: wymiana membran i wybór wzmacniacza?- mojemu kotu ostatnio bardzo wygodnie spało się na amatorze hehe :D, a tak propo to amator poszedł na przestrojenie radia i naprawę lewego kanału.

Zaraz się zabiorę za drugą kolumnę, proszę o opinie i komentarze, jak wyszła całość.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje naprawić kolumny Tonsil ZG-15C, które mają uszkodzone membrany w głośnikach wysokotonowych i niskotonowych. W dyskusji poruszono kwestie regeneracji głośników, w tym wymiany membran oraz wyboru wzmacniacza. Użytkownicy polecają oryginalne części do głośników, takie jak GDN 16/15 oraz GDW 9/60, a także sugerują, aby unikać chińskich zamienników. Wybór wzmacniacza, takiego jak Unitra Fonica PW 3015, jest również omawiany, z uwagą na konieczność zastosowania tłumików dla głośników o różnej impedancji. Użytkownik podjął się renowacji obudów kolumn, a także wymiany terminali głośnikowych. W końcu, po zakończeniu prac, użytkownik potwierdza, że kolumny grają dobrze, mimo wcześniejszych obaw o ich stan.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA