logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najlepsza pasta termoprzewodząca do Intel E5300 bez domieszki metali?

makaronmc 23 Kwi 2011 23:50 8738 23
REKLAMA
  • #1 9433647
    makaronmc
    Poziom 30  
    Ocena: 239
    Witam

Nadeszła wiekopomna chwila gdy zostałem zmuszony do wymiany pasty termo-przewodzącej na moim procesorze Intela E5300.

Jaka pasta na dzień dzisiejszy wiedzie prym ?
    Raczej nie interesują mnie pasty z domieszką metali bo można sobie polepszyć ...
  • REKLAMA
  • #2 9433668
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    Różnice w parametrach past są niewielkie - większe znaczenie dla temperatury procesora ma grubość warstwy jaką nałożysz . Opowieści o przewodzących prąd pastach też należy włożyć między bajki .
  • #3 9433702
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8189
    Dlaczego nie chcesz na bazie metali?

Ja mogę polecić śmiało Revoltec Thermal Grease Diamond. Jest to pasta niby na bazie sproszkowanego diamentu. W moim przekonaniu pasta jest całkiem niezła (w testach w sieci plasuje się w środku stawki, nie będąc ani lepszą, ani gorszą od past z domieszką metali). Dodatkowe plusy tej pasty, które zauważyłem:
    - świetnie się nakłada (butelka z pędzlem - jak lakier do paznokci)
    - dość niski koszt (6g za ~20zł, starczy na wiele razy)
    - długo zachowuje swoje właściwości - nie zasycha/kamienieje zbyt szybko
    - łatwo z niej wyczyścić posmarowany element

Ogólnie mogę śmiało polecić - jako zadowolony użytkownik.

Przykładowy link do sklepu w moim mieście (na aukcjach i w innych sklepach na pewno też osiągalna): http://www.gral.pl/Revoltec+Pasta+Diamond+Grease_824.html
  • #4 9433704
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6420
    Obecnie sensownym wyborem jest Zalman ZM-STG2 w cenie poniżej 20zł za 3,5g, no i wciąż nieśmiertelna Arctic Silver-5.

http://chlodzenie.net/reviews/wielki-test-past-termoprzewodzacych/
    http://chlodzenie.net/reviews/wielki-test-past-termoprzewodzacych-odslona-druga/
    http://pclab.pl/art24195.html
    http://www.xbitlabs.com/articles/coolers/display/thermal-interface-roundup-1_12.html

Wszelkie pasty "z pędzelkiem" bardzo słabo wypadały w testach, jedyna ich zaleta to łatwość nakładania.
  • #5 9433740
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    Przydałby się test powtarzalności wyników - z mojego doświadczenia wynika , że podważyłby sens tych testów .
    Drugim argumentem przeciw drogim pastom jest brak zainteresowania producentów komputerów takimi "wynalazkami" .
  • #6 9434436
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    makaronmc napisał:
    Jaka pasta na dzień dzisiejszy wiedzie prym ?
    Raczej nie interesują mnie pasty z domieszką metali bo można sobie polepszyć ...

Coolaboratory Liquid Pro, ale to płynny metal wręcz i ona przewodzi prąd. Potem Coolaboratory Metal Pad - banalne nakładanie, ale również metal.

Z normalnych past Zalman ZM-STG2.
  • REKLAMA
  • #7 9434520
    Kosa1337
    Poziom 26  
    Ocena: 8
    Od siebie mogę polecić AS5, tanio i wydajnie czyli fajnie :P

pozdro
  • #8 9434556
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2634
    daavid117 napisał:

Coolaboratory Liquid Pro, ale to płynny metal wręcz i ona przewodzi prąd. Potem Coolaboratory Metal Pad - banalne nakładanie, ale również metal.

Ciekawe co ma w składzie, skoro to metal i nie wolno stosować do aluminium... Czyżby zawierała gal?
  • #9 9434709
    daavid117
    Poziom 42  
    Producent nie podaje składu - podobno tajemnica. Pasta ma doskonałe właściwości, ale ciężko się ją nakłada - konsystencja rtęci mniej więcej. Trzeba bardzo uważać by "kulka" tego metalicznego czegoś nie wyskoczyła poza IHS, bo może to doprowadzić do zwarcia na płycie głównej po włączeniu komputera.

Metal Pad zaś upłynnia się pod wpływem temperatury i ma nieznacznie gorsze właściwości od Liquid Pro.
  • REKLAMA
  • #10 9434736
    tzok
    http://www.coollaboratory.com/pdf/safetydatasheet_liquid_ultra_englisch.pdf
    Cytat:
    Chemische Charakterisierung:
    Legierung aus den Metallen Gallium, Indium, Rhodium, Silber, Zink, Zinn, Wismut ; suspendiert in einer Graphit-Kupfer Matrix

Zawiera Gal, Ind, Rod, Srebro, Cynk, Cynę i Bizmut oraz Grafit i Miedź.
  • #12 9435188
    tzok
    No i właśnie ZM-STG2 jest jedną z najtańszych markowych past na bazie srebra (jest tańszy niż AS5, a w testach wypada lepiej), bo z kolei zamiast płacić za markową pastę silikonową to lepiej wziąć zwykłą pastę H i na jedno wyjdzie.
  • #13 9435332
    bartek3033
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Coolaboratory Liquid Pro bije inne pasty ma głowę, natomiast ten jego termal pad mówisz że jest minimalnie gorszy, lecz czy mimo tego, tez jest lepszy od tradycyjnych past??
  • #14 9435376
    ccwrc
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Tutaj jest jeden z najnowszych testów:

http://www.xbitlabs.com/articles/coolers/display/thermal-interface-roundup-1_12.html

tu pasty fabryczne:

http://www.xbitlabs.com/articles/coolers/display/thermal-interface-roundup-2_7.html#sect0

wnioski do wyciągnięcia samemu, ,ale top jest bardzo zbliżony jeśli chodzi o wydajność :)

Jeśli planujesz przez długi czas nie zmieniać pasty to Arctic Cooling MX-3 jest świetnym wyborem. Tam, gdzie Zalman po pewnym czasie zasychał to AC zachowywała ciągle płynność. Nie mówiąc o tym, że strzykawka wystarczy do smarowania chłodzeń w małej firmie.
  • #15 9435390
    daavid117
    Poziom 42  
    bartek3033 napisał:
    Coolaboratory Liquid Pro bije inne pasty ma głowę, natomiast ten jego termal pad mówisz że jest minimalnie gorszy, lecz czy mimo tego, tez jest lepszy od tradycyjnych past??

Tak, ale różnice na szczycie list sięgają 0,5 stopnia więc nie jest to specjalnie dużo zważywszy, że najtańszy zestaw Metal Pad (2 CPU, 1 GPU bodajże) kosztuje od 30zł.

Pasty Coolaboratory są raczej dla ekstremalnych overclockerów, bo podobno ciężko się je też usuwa.
  • #16 9435449
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Jak ma się słabe chłodzenie to i najlepsza pasta nic nie da.
  • #17 9435494
    tzok
    bartek3033 napisał:
    tylko powiedzcie czy tego thermal pada tez nie wolno kłaść na aluminium??
    Odpowiedź na to pytanie już padła - nie wolno, gdyż zawiera gal, a co się dzieje z aluminium w kontakcie z galem obejrzyj sobie tu:

• #18 9435580
    makaronmc
    Poziom 30  
    Ocena: 239
    Witam

Szukałem na allegro i nie ma modelu Arctic Cooling MX-3, jest tylko MX-2 albo MX-4

Dodano po 5 [minuty]:

Macie gdzieś godną uwagi instrukcję prawidłowego nakładania pasty ?

Robiłem to kiedyś metodą "chałupniczą", wysmarowałem procesor zostawiając czyste miejsce ok. 1-2 mm od brzegu.

Tym sposobem zbiłem koledze 16 stopni pastą silikonową za 6 zł z komputerowego.
  • #19 9435603
    leven
    Poziom 37  
    Ocena: 94
    Używam CLP i faktycznie, po zetknięciu pasty z aluminium, miejsce styku robi się cale czarne.
    CLP tylko i wyłącznie można nanosić na powierzchnie miedziane, niklowane itp. oprócz aluminium.

Sama pasta jest dość problematyczna, jeśli nie wie się, jak podejść do jej nakładania.
    Za to wydajność pasty jest porażająca.
    Przy dokładnym wtarciu pasty w ihs i stopkę radiatora, można "urwać" parę st C względem najlepszych past na rynku.
    Niestety, jest też ten negatywny aspekt, mianowicie, pozostałość po paście....
    Po zdemontowaniu chłodzenia, pozostaje "nagar" na ihs-ie/stopce i jego pozbycie się, jest równoznaczne ze starciem napisów na chipie (chłodzenie w tym momencie nie ulega zubożeniu, bo nic tam nie ma).
    W przypadku procesorów cpu czy gpu, po takim zabiegu tracimy gwarancje.
    To jest bardzo duży minus tej pasty i jeżeli ktoś się decyduje na jej naniesienie, to musi się właśnie liczyć z utratą gwarancji.

Bardzo dobre rezultaty zanotowałem, stosując pastę chill factor 2 (chill factor 3 jeszcze nie miałem okazji sprawdzić).
    Jak wiadomo, do dużych powierzchni oddających ciepło, stosuje się pasty o rzadkiej konsystencji, a tu taka niespodzianka.
    Chill factor 2 pomimo swojej dość dużej gęstości, radzi sobie bardzo dobrze zarówno na rdzeniach gpu jak i cpu (niektórzy widzą różnice w rodzajach chipów).

Do małych powierzchni, czyli odkrytych rdzeni, należy stosować jak najgęstsze pasty.
  • REKLAMA
  • #20 9435621
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Ocena: 148
    Ad leven, z drugiej strony na stronie któregoś z producentów chłodzeń (chyba AC) czytałem, że do radiatorów w technologii HE (kontakt Heatpipe'ów bezp. z CPU) nie należy stosować past rzadkich, w tym takich nakładanym pędzelkiem, a wyłącznie pasty gęste, takie jak AS5.
  • #21 9435947
    leven
    Poziom 37  
    Ocena: 94
    Tak, jeżeli pomiędzy heat-pipe występują przerwy.
    Rzadka pasta "poucieka" w szpary i nici z wydajności.
    To już niestety jest niedopracowanie ze strony producenta chłodzenia.
    Tu oczywiście gęsta pasta będzie lepsza.

Nie jeden post czytałem, na temat chłodzenia "Karakorum".
    Tam właśnie są takie przerwy pomiędzy rurkami.
    Z reszta jaki szanujący się producent, wykona stopkę chłodzenia aluminium-miedz ?
    CLP nie można nanieść, bo zniszczy aluminium, a przecież po to są rurki wystawione na styk, żeby właśnie lepiej odebrać ciepło z ihs.
    Taki układ (aluminium-miedz) nie pozwala na zastosowanie najlepszej pasty na rynku.... to nie ma sensu.
  • #22 9436035
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Używam obecnie Revoltec Thermal Grease Diamond. Posiada pędzelek jak lakier do paznokci co bardzo ułatwia sprawę.
    Polecam też Arctic Silver 5.
  • #23 9436386
    ccwrc
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    makaronmc napisał:

Szukałem na allegro i nie ma modelu Arctic Cooling MX-3, jest tylko MX-2 albo MX-4

Pierwszy z brzegu sprzedawca:

http://allegro.pl/arctic-mx-3-4g-najlepsza-pasta-hit-od-proline-i1561976563.html

MX-4 różni się właściwie tylko opakowaniem, MX-2 jest już trochę gorsza jeśli chodzi o właściwości termoprzewodzące, ale także nie wysycha.

makaronmc napisał:
    Nie ma mniejszych dawek niż 4 g ?

Nie, są tylko większe.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji na temat najlepszej pasty termoprzewodzącej do procesora Intel E5300 bez domieszek metali, użytkownicy wymieniają kilka rekomendacji. Zalecane są pasty takie jak Revoltec Thermal Grease Diamond, Zalman ZM-STG2 oraz Arctic Silver 5. Użytkownicy podkreślają, że różnice w wydajności past są niewielkie, a kluczowe znaczenie ma grubość nałożonej warstwy. Wskazano również, że pasty na bazie metali, takie jak Coolaboratory Liquid Pro, są skuteczne, ale mogą prowadzić do problemów z aluminium. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z nakładaniem pasty oraz jej wpływem na temperaturę procesora, sugerując, że gęstsze pasty są lepsze do zastosowań z radiatorami w technologii heatpipe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA