logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Eagle] Sprawdzenie schematu licznika rowerowego z ATMega328P-AU i LCD Nokii 3310

tombus 24 Kwi 2011 17:19 6054 10
REKLAMA
  • #1 9435274
    tombus
    Poziom 15  
    Witam!

Zamierzam złożyć licznik rowerowy. W tym celu proszę o sprawdzenie schematu by móc rozpocząć projekt płytki. Niestety jest to mój pierwszy nieprototypowy projekt (jak i płytka z elementami SMD), więc mój brak doświadczenia mógłby spowodować straty finansowe oraz niższe morale ;)

Mam kilka pytań.
    1. Chcę wykorzystać w tym celu ATMega328P-AU. Niestety nie mogłem jej znaleźć w bibliotekach Eagle, więc wykorzystałem MEGA8-AI w tej samej obudowie. Czy nie jest to błędem?
    2. Nie wiedziałem gdzie są kondensatory tantalowe ( potrzebne do LCD Nokii 3310 ), więc zastosowałem elektrolityczny (C10 - zapewne można go było inaczej umieścić na schemacie ;) ) w obudowie podobnej do tej, którą posiadam. To również można rozwiązać?
    3. Nigdzie nie mogłem znaleźć (w Eagle) diody D1 w obudowie SMD. Czy można zmienić pady podczas projektowania płytki na właściwe?
    4. Goldpiny "Przyciski" są wyprowadzeniem na przyciski, które będą dublowały S1 oraz S2. Czy kondensatory mające na celu likwidować drgania styków S1 i S2 będą spełniały swoje zadanie również przy przedłużonych na kabelkach zdublowanych przycisków?

Proszę o sprawdzenie schematu i sugestie poprawek, bym mógł zacząć "układać / planować" ścieżki.
    Pozdrawiam.

[Eagle] Sprawdzenie schematu licznika rowerowego z ATMega328P-AU i LCD Nokii 3310
    Załączniki:
    • liro_1.0.rar (58.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 9435715
    Chivo
    Poziom 27  
    Ocena: 130
    Hej

Jeśli w bibliotece nie ma takiego procesora i diody to spróbuj go zrobić samodzielnie lub poszukać takiej biblioteki w internecie. Kondensatory tantalowe znajdziesz w bibliotece rcl cpol-eu.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 9435726
    marco47
    Poziom 41  
    Ocena: 267
    Brak rezystora 4k7 podciągający linię 1W czujnika temperatury.
    Brak rezystora 10k podciągającego reset do +3,3V.
    Brak rezystorów podciągających linie SDA, SCL układu zegarka.
    Kondensator C7 nie do masy tylko do VDD.

Brak zasilania AGND, AVCC atmegi.

Diodę SMD znajdziesz w diode.lbr jako DIODE- MINIMELF
  • #4 9436014
    tombus
    Poziom 15  
    Dziękuję za sugestię i chciałbym zaznaczyć, że czujnik temp. "podciągam" za pomocą sąsiedniego portu. Również programowo podciągam linie SDA i SCL układu PCF. Do reszty dostosowałem się według Waszych wskazówek.
    Jedynie mam problem z rozpoznaniem kondensatora tantalowego. Zastosowałem "TT2D4L" z biblioteki "rcl" - cpol-eu.
    W miarę możliwości postaram się jak najszybciej przedstawić projekt płytki.
    Dziękuję i pozdrawiam.

EDIT: Oczywiście usunąłem błąd z podłączeniem VCC i GND procesora. Dopiero teraz to zauważyłem :]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 9442269
    marco47
    Poziom 41  
    Co do kondensatora tantalowego, to nie ma to dużego znaczenia z jakiej biblioteki i jakiej nazwy użyjesz dla tego elementu.
    Byle by się zgadzała wielkość obudowy i miejsce wyprowadzeń.

Zresztą tak się robi z wszystkimi elementami.
    Nie szukaj po nazwie tylko po wielkości obudowy.
    A nazwę nadasz sam narzędziem Value.

Kondensator C7 nie podłączaj do wejścia OSCO (2), tylko do OSCI (1) i do VDD.
  • #6 9442372
    tombus
    Poziom 15  
    Dzisiaj usiadłem na chwilkę zerknąć na projekt i (zaznaczam ;) ) jest to bardzo wstępny pomysł na ułożenie elementów płytki :) Faktycznie, ten kondensator powinien być podłączony do innej nóżki. Nie jest to uwzględnione na poniższym projekcie.
    Usunąłem podstawkę pod baterię ze względu na to, że zaczynało mi brakować miejsca. Chcę to wszystko upchać w obudowie Z-24 z przyciętą wysokością (może do 20mm, albo 25mm).
    Tylko proszę się nie śmiać, bo naprawdę nie mam doświadczenia w projektowaniu a zwłaszcza z SMD. Muszę jeszcze dodać miejsca na otwory, gdzie będę przykręcał płytkę.
    Załączniki:
    • koncept.rar (63.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #7 9442888
    marco47
    Poziom 41  
    Zaczynając zabawę z projektowaniem, musisz najpierw ustalić najważniejsze parametry płytki, jej wielkość, rozmieszczenie newralgicznych elementów.

Później pogrupuj elementy w paczki, które są związane z jakimś układem, ważnym elementem.
    Wtedy łatwiej jest projektować, bo nie układasz poszczególne elementy tylko całe grupy.

Aby Ci to przybliżyć zobacz jak powinien wyglądać schemat.

Są tam umieszczone wszystkie elementy, nawet te o których pisałeś że nie są potrzebne.
    Z własnego doświadczenia. Lepiej takie rezystory dodać, gdy okaże się że procek nie da rady.

Przykładowa płytka dwustronna zawiera wszystkie niezbędne elementy.
    Wyświetlacz można na stałe przykleić dwustronną taśmą klejącą.
    Nie wiem jaki masz zamysł w projekcie Swojego urządzenia, ale może ten przykład nakieruje Cię na jakieś tory.

[Eagle] Sprawdzenie schematu licznika rowerowego z ATMega328P-AU i LCD Nokii 3310 [Eagle] Sprawdzenie schematu licznika rowerowego z ATMega328P-AU i LCD Nokii 3310

Aby lepiej zobaczyć jak taka płytka może wyglądać, korzystamy z rzeczywistości wirtualnej 3D.

• #8 9443909
    tombus
    Poziom 15  
    Dziękuję Ci marco47 za pomoc. Niesamowite, jak łatwo przychodzą Tobie rozwiązania płytek ;) Powolutku robię już płytkę starając się dostosowywać do Twoich uwag i rad.

Taśma dwustronna raczej nie zda egzaminu w przymocowaniu LCD z prostych względów. Zdarza się, że trasa wyścigu lub treningu przebiega przez brukowane odcinki. W tym momencie wyświetlacz mógłby się odkleić.
    Ja chcę go przymocować na stałe do obudowy i sygnały poprowadzić krótkimi kabelkami. Następnie nad wyświetlaczem przykręcić płytkę ze ścieżkami i elementami SMD na spodzie.

Z braku miejsca na kierownicy i gabarytów obudowy planuję zamocować licznik na "platformie/wysięgniku" poza kierownicą. Najlepiej pasuje ułożyć obudowę w pozycji horyzontalnej.

Znalazłem wymiary obudowy oraz pomierzyłem ją samemu i już wiem, gdzie mam zrobić miejsca na otwory.
    Pytania: Czy do zaznaczenia miejsc otworów nadaje się opcja "Circle" i ustawienie w opcjach "Grid" 0.1mm w "Size"?
    I od razu spytam się, w jakim rastrze powinienem projektować linie ścieżek oraz pozycje elementów, aby wszystko pasowało taj jak jest u Ciebie.

Na razie projekt płytki dwustronnej jest dla mnie nieosiągalny. Nawet przy tak prostym schemacie. Dlatego proszę o chwilę cierpliwości i może jutro zaprezentuję moją wersję płytki ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 9445199
    marco47
    Poziom 41  
    Co do klejenia wyświetlacza do płytki. Możesz spokojnie taki wyświetlacz przykleić, nie obawiając się jego oderwania.
    Jeżeli posiadasz jakiś stary zbyteczny wyświetlacz od telefonu, to zrób taką próbę z klejeniem.
    Zobaczysz, że strasznie trudno oderwać wyświetlacz od płytki.
    Jeżeli jeszcze skorzystasz z metalowej obudowy, to możesz ją spokojnie, punktowo przylutować, albo użyć Kropelki.

Właśnie dlatego że układ ma działać w tak trudnych warunkach, o jakich piszesz, powinieneś wszystko umieścić na jednej płytce.

I nie jest potrzebna górna warstwa ścieżek, jeżeli jeszcze nie robiłeś płytek dwustronnych.
    W tym przypadku przylutuj krótkie przewody do wyświetlacza, zalej je klejem, aby uchronić je od oderwania.
    Później po przytwierdzeniu wyświetlacza do płytki, przylutuj przewody do gniazda goldpinów.

Przy typowych wymiarach otworów korzystaj z narzędzia Hole.
    Co do rastra jaki ustawiasz w Grid, stosuj wielokrotność domyślnego, w tym przypadku 1,27mm (50mil).
    Ja stosuję 0.3175mm, wtedy nie ma problemu z prowadzeniem ścieżek (0.254mm) miedzy wyprowadzeniami układów SMD.
    Wszystkie te ustawienia robisz na samym początku pracy z projektem.
    Bo później możesz mieć kłopoty z prawidłowym położeniem elementów i prowadzeniu ścieżek.
  • #10 10030072
    tombus
    Poziom 15  
    Całkowicie zapomniałem.
    Wrzucam stworzoną przeze mnie płytkę.
    Okazała się dosyć dobra, ale w dobie miniaturyzacji postanowiłem podjąć prace nad 3 wersją licznika :)

[Eagle] Sprawdzenie schematu licznika rowerowego z ATMega328P-AU i LCD Nokii 3310 [Eagle] Sprawdzenie schematu licznika rowerowego z ATMega328P-AU i LCD Nokii 3310
    Załączniki:
    • liro_1 rev2.rar (66.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 11746162
    tombus
    Poziom 15  
    Witam.
    Przepraszam, że pod swoim postem.
    Proszę o sprawdzenie płytki. Projekt lekko rozbudowałem i zaprojektowałem z myślą o zleceniu dla "płytkarnii".

Oczywiście kwadratowe pola zostaną usunięte przed kompilacją Gerbera.
    [Eagle] Sprawdzenie schematu licznika rowerowego z ATMega328P-AU i LCD Nokii 3310 [Eagle] Sprawdzenie schematu licznika rowerowego z ATMega328P-AU i LCD Nokii 3310 [Eagle] Sprawdzenie schematu licznika rowerowego z ATMega328P-AU i LCD Nokii 3310 [Eagle] Sprawdzenie schematu licznika rowerowego z ATMega328P-AU i LCD Nokii 3310
    Załączniki:
    • koncept.rar (75.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje stworzyć licznik rowerowy z wykorzystaniem mikrokontrolera ATMega328P-AU oraz wyświetlacza LCD Nokii 3310. Zadaje pytania dotyczące schematu, w tym braku odpowiednich komponentów w bibliotekach Eagle, takich jak diody SMD i kondensatory tantalowe. Otrzymuje porady dotyczące podciągania linii, poprawnego podłączenia kondensatorów oraz projektowania płytki. Użytkownik dostosowuje projekt na podstawie sugestii, a także planuje umiejscowienie elementów w obudowie Z-24. W kolejnych postach dzieli się postępami w projektowaniu płytki oraz prosi o dalsze sprawdzenie i uwagi do nowej wersji projektu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA