logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu w monitorze Multi Scan 15 po naprawie zimnego lutu i wymianie elementów

flapo213 13 Lut 2003 15:34 1522 3
REKLAMA
  • #1 100204
    flapo213
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Witam
    Mam monitorek Wyżej wymienionej firmy. Monitor działał i nagle padł wydając ze swego wnętrza dymek i swąt. Rozebrałem go i na pierwszy rzut oka zobaczyłe że jedna z nużek trafopowielacza ma zimny lut. Zalutowałem go porządnie i sprawdziłem co było powodem dymu. Spalił się w tym torze tranzystor BU2520AF oraz mały rezystorek 0.1Ohma(0.5W) oraz kondensator elektorlityczny 22uF/250V oraz rezystorek też w tym torze ale zaraz po zasilaczou 0.1Ohm(1W). Po tym zabiegu Włączyłem monitor i usłyszałem standardowe trzaski ładowania i rozładowywanioa trafo, ale obrazu nie ma. Katoda kineskopu się świeci, z przodu włączają się 2 diody jedna zasilanie druga przechodzenie menu(menu działa da się przechodzić(nie ma fabrycznego OSD), ale to jest ok). Odczekałem jakieś 5 minut i nadal nic rzadnego obrazu, mimo że katoda świeci przez cały czas od włączenia. Mam pytanie czy może być uszkodzony trafopoiwelacz, dodam że napięcia te od zasilacza idące do płytki kineskopu zgodnie z opisem na płytce działają. Jak sprawdzić napięcie idące z trafa na kineskop z "przyssawki" i cz to napięcie może być powodem nieświecenia. Prosę o wszelką pomoc i z góry dziękuję. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 100537
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 868
    Dla ścisłości . Katody nie świecą a tylko emitują elektrony, świeci natomiast żarzenie. Pytasz jak stwierdzić czy jest wysokie napięcie. Amatorski sposób to sprawdzić czy elektryzuje sie np. kartka papieru zbliżona do ekranu. Bardziej profesjonalny to pomiary napięć na kolektorze i bazie tranzystora linii, najdokładniejszy obserwacja przebiegu sterowania np na bazie tranzystora linii lub na transformatorze impulsów sterujących. Zdejmowanie "przyssawki" jak to nazywasz, jest podczas pracy niedopuszczalne, a po wyłączeniu możliwe pod warunkiem rozładowania istniejącego ładunku do masy, gdyż nawet po wyłączeniu istnieje możliwość porażenia.
  • REKLAMA
  • #3 100775
    ramjac
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Jeżeli przy starcie słychać ładowanie kineskopu i po chwili rozładowanie, to znaczy że WN siadło. Może być to trafopowielacz ale także kondensatory w układzie WN. Przeglądnij jeszcze raz tor od zasilania do trafo i posprawdzaj tam kondensatory.
  • #4 100860
    krzysztof krakowiak
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    sprawdż napięcie zasilania trafa.jeżeli jest zobacz czy nie grzeje się wymieniony tranzystor.jeśli tak-to siedzi raczej trafo.powodzenia.
REKLAMA