logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor hIGHSCREEN 15 - brak obrazu po włączeniu, działa tylko zasilacz

NIRO24 16 Mar 2003 11:36 2031 19
REKLAMA
  • #1 132652
    NIRO24
    Poziom 11  
    WŁĄCZYŁEM MONITOR I DZIAŁAŁ POPRAWNIE PRZEZ JAKIEŚ 10 MIN, NASTĘPNIE OBRZA ZACZĄŁ "WARIOWAĆ" TAK JAK SIĘ TO DZIEJĘ GDY WŁĄCZYMY MONITOR NA WIĘKSZE ODŚWIEŻANIE, KIEDY JUZ SOBIE NIE RADZI.BYOŁO TAK ZE 3 SEKUNDY POCZYM OBRAZ ZJECHAŁ CHYBA W PIONOWĄ KRESKE A POTEM POKAZAŁ SIE TYLKO PUNKCJIK NA EKRANIE. TERAZ GDY GO WŁĄCZAM DZIAŁA TYLKO ZASILACZ NA EKRANIE NIE MA NIC. pomocy
  • REKLAMA
  • #2 132675
    NIRO24
    Poziom 11  
    wŁĄCZAM GO PO 15 MIN I CHODZI.CZYLI COS PRZESTYGŁO. pEWNIE JAKIS TRANZYSTOR, PODEJRZANY JEST NA LINII? cZY TO MOZE BYC TO?
    zNALAZŁEM TAM ZWARTA DIODE
  • REKLAMA
  • #4 132731
    NIRO24
    Poziom 11  
    DZIEKI
    ZARAZ SPRAWDZE
  • #5 132870
    NIRO24
    Poziom 11  
    WYLUTOWALEM DIODE I MA ONA 270 OMÓW, NATOMIAST TEN REZYSTOR WLUTOWANY ROWNOLEGLE MA 0.07 OMA
  • REKLAMA
  • #7 133134
    NIRO24
    Poziom 11  
    wŁĄCZYŁEM GO ZNOWU I po 10 min sie wyłaczył. Zauwazyłm ze dioda sie grzeje. Dioda ta jest przykręcona do radiatora i jest wpobliżu trafa, ale ja\est na takim małym radiatorze. Grzeje sie równiez jakis układ. Zaraz zobazce symbole tych elementów
  • #8 133165
    NIRO24
    Poziom 11  
    dioda UY 329 i ten układ TDA 4860
  • #9 133227
    NIRO24
    Poziom 11  
    Natomiast pomierzyłem jeszcze rezystancje tranzystora linii (nie wylutowanego) i b-e jest 0.09 oma a b-c ponad 600omów
  • #10 133757
    Kalik
    Poziom 24  
    Ocena: 6
    Cześć!
    Tranzystor "na przejscia" sprawdza się wylutowawszy go wcześniej z układu inaczej pomiary sa zakłamane. Sprawdziłes dokładnie okolice poziomego i część wn na zimne luty, weź lupę i dokładnie przeleć te okolice może to tylko zimny lut.
    Powodzenia
  • #11 134115
    NIRO24
    Poziom 11  
    Zmierzyłem tranzystor linii i okazało się ze rezystancja b-e jest 37 omów, natomiast baza emiter ponad 600 omów. Czyżby to tranzystor był uszkodzony?
  • #12 134775
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 74
    Widzę, że idziecie w ciemno.

Były pewnie zimne luty, a teraz może być więcej...pewnie TDA...a w najlepszym razie dioda...

1. Nie wiadomo dokładnie co to za monitor, symbol !

2. Nie wiadomo jaki tam stoi HOT !
    Przy dobrej wprawie da się mierzyć HOT-a wlutowanego jeśli zna się je go parametry: symbol -> budowę.

3. Widzę, że kolega NIRO24 ma jakiś super sprzęt do pomiaru rezystancji.
  • #13 134991
    micro
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    Tak niewiadomych jest sporo...Tranzystor jak na razie o.k.Zapewne jest to jakiś 2SD (zgaduj-zgadula).Wypadałoby jescze sprawdzić C-E na max.rezystancji w obu kierunkach.Przyczyny uszkodzenia upatrywałbym jednak w zimnych lutach.
  • #14 135514
    NIRO24
    Poziom 11  
    Witam. Podaję model monitora Higscreen 1570 LE.
    Symbol tranzystora mocy C3893A
  • #15 135532
    NIRO24
    Poziom 11  
    Zdjąłem większość lutów i nałożyłem nowe. Niestety objawy są takie same. Po 10min pracy monitor zaczyna migotać(objawy identyczne, jak przy wejściu na zbyt duże odświeżanie), leciutki pisk, poczym obraz zjeżdza sie w jedna kreskępoziomą i całkiem ginie. Jak przestygnie to znowu pare minut działa poprawnie.
    Co mam robić?
    Pozdrawiam
  • #16 135564
    LUCOM
    Właśnie od tego powinieneś zacząć.

No to już wiemy dużo więcej, tranzystor 2SC3893A ma wewnętrzną diodę damper i wynika z tego że jest OK.

I znów napiszę, że żarówka C-E i sprawdzamy najpierw zasilacz.
    Jakie masz napięcie B+ ? Jeśli wszystko OK to dalej.

A wiec tak, jeśli grzeje się HOT to sprawdź sterowanie bazy.
    Masz tam diodę DINS-4060 i opór 0,22 Ohm, sprawdź diodę w obie strony i w zaporowym weź ją na pomiar 2M Ohm na mierniku i zobacz czy coś pokaże lub wymień, zobacz czy trafko w bazie nie jest przygrzane, podobny układ masz w kolektorze i sprawdź tak samo.

Z jednej strony trafka masz HOT-a, a z drugiej Mosfeta sprawdź go i wymień elko w jego drenie. Na drenie powinieneś mieć 11V.

Czytajcie stare posty wspierając się opcją szukaj na forum !!!
  • REKLAMA
  • #17 135598
    Stanisław Ciarciński
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Napisałeś>WŁĄCZYŁEM MONITOR I DZIAŁAŁ POPRAWNIE PRZEZ JAKIEŚ 10 MIN....OK. mam takie pytanie.Czy ten monitor pracował wcześniej na tym C3893A? Czy ten monitor ktoś Tobie dał z tą wadą np: do naprawy?Bo jeżeli już gdzieś był w naprawie a Ty jesteś następnym "warsztatem"
    to sprawa nie jest taka prosta bez org.schematu.A tak na przyszłość to podawaj więcej szczegółów od samego "startu" bo jak sam widzisz wszystkie info.są bardzo ważne to nie jest "Zgaduj Zgadula"Chętnych do pomocy jak widać było wielu tylko że nie są "jasnowidzami" JAK NAJWIĘCEJ INFO i myślę że ten monitor ruszy...
    Pozdrowienia.
    Stanisław.C
  • #18 135610
    LUCOM
    Myślę że to będzie podobne...
    Załączniki:
    • DH1570.zip (263.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 135681
    NIRO24
    Poziom 11  
    Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Jak zrobie postep bede informował na bierzaco.
    PS. Niewiem czy tranzystor linii jest oryginalny, bo nabyłem ten monitor ztaką wadą.
    dzieki jeszcze raz.
    Pozdrawiam
  • #20 140234
    NIRO24
    Poziom 11  
    Udało się!!!!!!!!!!!!!!
    Dzięki za wszystkie rady. LUCOM miałeś rację, poszukałem jeszcze zimnych lutów i znalazłem szereg na czymś takim jak transformator, niedaleko zasilacza. Jeszcze raz dzięki. Monitor narazie chodzi ok.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Monitor Highscreen 1570 LE po włączeniu działał poprawnie przez około 10 minut, następnie obraz zaczął migotać i zniekształcać się, aż całkowicie zniknął, pozostawiając jedynie działający zasilacz. Objawy przypominały przeciążenie przy zbyt wysokim odświeżaniu. W trakcie diagnostyki znaleziono zwartą diodę UY 329 przy radiatorze oraz tranzystor mocy 2SC3893A (C3893A) i układ TDA4860. Pomiary rezystancji tranzystora linii wskazywały na możliwe uszkodzenie, jednak po wymianie lutów i dokładnym sprawdzeniu zimnych połączeń problem nie ustąpił. Ostatecznie przyczyną awarii okazały się zimne luty w okolicy transformatora blisko zasilacza. Po ich naprawie monitor działa poprawnie. Wskazano również na konieczność kontroli diody DINS-4060, tranzystora HOT, napięcia B+ oraz elementów sterujących bazę tranzystora mocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA