logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić urządzenie do fotografii z silnika krokowego?

jbielak 07 Lis 2004 00:24 1871 1
REKLAMA
  • #1 966283
    jbielak
    Poziom 1  
    Witam wszystkich, jestem kompletnym laikiem w sprawach poruszanych na tym forum. Potrzebuje zrobić urządzenie na bazie silnika krokowego pozwalającego na obracanie w zadanym czasie (np. 360° / dzień) aparatu fotograficznego(waga ok. 600 gr). Ważna jest dla mnie możliwość regulacji i zmiany parametrów. Chodzi o zdjęcia robione w odstępach czasowych i składanych następnie w animację (np. zmiany pogody, rosnący kwiatek itp.) Proszę o radę jakie parametry powinien mieć silnik zeby obrócić aparat? Ile takie urządzenie mogło by kosztować (podzespoły + praca)? Po dograniu szczegółów jestem gotowy zlecić wykonanie takiego urządzenia.

Z góry dziękuje za rady i odpowiedzi,
    Jasiek
  • REKLAMA
  • #2 1018679
    maurycy74
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Proponuję koło zębate o średnicy ok 15-20 cm, poruszane przez silnik krokowy z zębatką o kroku powiedzmy 1,8 st. Mógłbyś sobie robić zdjęcia co 0,036 st. Jeżeli aparat fot. da się wyzwalać elektrycznie/elektronicznie, to można by go także wyzwalać z układu elektronicznego. Całość zamknęła by się w kwocie 200 zł łącznie z procesorem - jakimś PICem. Oczywiście trzeba by też mieć jakieś elementy mechaniczne (ja takie rzeczy wykręcam do dziś ze starych drukarek). A program na PICa sam mógłbyś napisać - to jakieś 5 godzin roboty dla absolutnego laika.

Życzę powodzenia :-)
    Pzdr.
    maurycy74
    Jak zrobić urządzenie do fotografii z silnika krokowego?
REKLAMA