logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić Windows XP SP2 z błędem STOP c 000021a bez bootowania z USB?

johnny5001 28 Kwi 2011 18:11 2659 11
REKLAMA
  • #1 9448408
    johnny5001
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Witam, zdecydowałem się napisać o swoim problemie. Mam laptopa który ma założone 2 partycje. C na której jest uszkodzony Windows XP SP2, oraz D z drugim zapasowym odchudzonym Windowsem XP. Problem polega na tym,że podczas startu z partycji głównej C Windows wywala BSD z błędem jak w tytule.Uszkodzenie mogło powstać podczas nagłego wyłączeniu komputera w czasie instalowania aktualizacji przez Windows update. Windows z partycji D działa bez problemu. Pytanie-jak naprawić pliki z partycji C. Mam płytę instalacyjną XP ale nie mogę włączyc naprawy bo mam uszkodzoną nagrywarkę w laptopie. Korzystam normalnie z nagrywarki zewnętrznej na usb, ale nie mogę jej wykorzystać bo nie ma w biosie opcji bootowania z usb. Da się temu jakoś zaradzić?
  • REKLAMA
  • #2 9448431
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1097
    Przy tym błędzie dość często pomaga zwykły chkdsk wykonany dla tej partycji. Jest szansa, że uruchomienie go z poziomu tego działającego systemu sprawę załatwi.
    Jednak najpierw warto upewnić się, że żadne fizyczne kłopoty w grę nie wchodzą i sprawdzić S.M.A.R.T. dysku, którymś z programów na forum wskazywanych.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #3 9448628
    johnny5001
    Poziom 12  
    Dzięki za szybką reakcję
    ""Nie można uruchomić programu chkdsk poniewaz wolumin jestb używany przez inny proces. Mozna uruchomić chkdsk po uprzedniej deinstalacji woluminu.WSZYSTKIE OTWARTE DOJŚCIA DO TEGO PROGRAMU PRZESTANA BYC PRAWIDLOWE.Czy chcesz wymusić dezinstalacje tego woluminu?<T/N>''

Taki komunikat mi się pojawia po wpisaniu c:/chkdsk /f .
    Przypadkiem odkryłem że bios laptopa widzi pena na usb podczas bootowania, ale zewnętrznej nagrywarki już nie. Więc może to pomoże. :idea:
  • REKLAMA
  • #4 9448684
    Matuzalem

Poziom 43  
    Komunikat jest standardowy (w wypadku uruchomienia programu z poziomu system i próby wymuszenia sprawdzenia partycji z rozruchem) - wybierz "T" i - gdyby to było konieczne - zezwól na restart dla wykonania operacji.

PS.
    Pamiętaj o tym, na co Cię uczulałem w poprzednim poscie.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • REKLAMA
  • #7 9449831
    johnny5001
    Poziom 12  
    Do jankolo
    Zapewniam Cię, że przed napisaniem tego posta dużo czytałem w sieci, ten Twój temat także,ale nie uruchamia mi się DrWatson z poziomu dysku D
    :arrow: Matuzalem
    Dysk sprawdzony HDDlife i CHKDSK nie sygnalizują błędów.
    Jak to ugryźć bez formatu :cry:. Może jakaś nakładka z XP SP3 z pendriva czy cóś. Prześpijcie się z tym moim problemem.::
  • #8 9450083
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    johnny5001 napisał:
    oraz D z drugim zapasowym odchudzonym Windowsem XP.

Windows z partycji D działa bez problemu

nie uruchamia mi się DrWatson z poziomu dysku D

1. Zdecyduj się: działa bez problemu czy też nie działa?
    2. Wyjaśnij pojęcie "odchudzony windows".
  • #9 9450351
    Matuzalem

Poziom 43  
    Cytat:
    HDDlife i CHKDSK nie sygnalizują błędów

Upewnij się co do wyboru partycji dla chkdska - to wcale, w wypadku dwóch systemów nie musi być takie oczywiste jeżeli o ich litery chodzi.
    Inną metodą jest sprawdzenie dysku poprzez jego podpięcie - jako niesystemowego - do innego komputera ( w wypadku laptopa może nie jest to tak proste, jak przy stacjonarnym, ale komplikacji specjalnych nie powoduje).
    Próba nakładki, w wypadku problemów ze spójnością dysku (upieram sie z powodu sygnatury błędu) nie jest wyjściem, bo - co najmniej - w 9 wypadkach na 10 nie zakończy sie ona powodzeniem (w trakcie, najczęściej już w fazie początkowej, instalacji pojawi się ten sam BSOD).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #10 9450574
    johnny5001
    Poziom 12  
    Chkdsk na pewno sprawdził partycję C i nie znalazł problemów ze spójnością danych ani innych błędów.Przepraszam ale pisze z telefonu bede w domu o 18.00 to będę coś działał.
    Odchudzony Xp na partycji D to pozbawiony IE,WMP,Painta,tematów i innych wynalazków.
    Działa bez problemów tylko nie mogę uruchomić Watsona na dysku c z pozíomu XP z dysku D bo wyskakuje odmowa dostępu.
  • #11 9450668
    Matuzalem

Poziom 43  
    Nie rozumiem co ma znaczyć "uruchomić z poziomu", ale odmowa dostępu świadczyć może o braku uprawnień (teks o ich przejmowaniu jest w dziale FAQ).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • REKLAMA
  • #12 9450755
    johnny5001
    Poziom 12  
    Ok.Szczegóły komunikatów podam jak wrócę do domu.W międzyczasie poczytałem że można zrobić bootowalnego xp z sp3 na pendrivie i jak odpalę instalację z opcją ,,napraw,, to może mí naprawi i uaktualni pliki.Ten uszkodzony XP to wersja sp2.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z systemem Windows XP SP2 na partycji C, który wyświetla błąd STOP c 000021a po nagłym wyłączeniu komputera podczas aktualizacji. Partycja D z odchudzonym Windows XP działa poprawnie. Użytkownik nie może użyć płyty instalacyjnej do naprawy, ponieważ nagrywarka jest uszkodzona, a BIOS nie obsługuje bootowania z USB. Proponowane rozwiązania obejmują uruchomienie chkdsk z działającego systemu, sprawdzenie S.M.A.R.T. dysku oraz możliwość stworzenia bootowalnego pendrive'a z Windows XP SP3, aby spróbować naprawić system. Użytkownik napotkał problemy z uprawnieniami przy uruchamianiu narzędzi diagnostycznych z partycji D.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA