logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Focus 1.8 TDDI 1999 - Silnik nie odpala, rozrusznik kręci szybciej niż zwykle

triplex130 30 Sie 2015 09:54 9699 46
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego Ford Focus 1.8 TDDI z 1999 r. kręci rozrusznikiem szybciej niż zwykle i nie odpala mimo braku błędów?

Najbardziej prawdopodobny trop to sterownik/immobilizer na pompie wtryskowej albo jego niestabilna naprawa, bo w tym Fordzie taka usterka potrafi działać raz tak, raz nie, a „regeneracja” sterownika może dawać tylko chwilowy efekt [#14961063][#15287449] Sprawdź w pierwszej kolejności, czy pompa widzi obroty, temperaturę paliwa i inne parametry bieżące oraz odczytaj błędy bezpośrednio ze sterownika pompy [#14958223] Podaj paliwo z osobnej bańki bezpośrednio na pompę; jeśli wtedy zaskoczy, problem jest w zasilaniu/podawaniu paliwa, a nie w samym rozruszniku [#14958223] Test na plaku ma potwierdzić, czy silnik ma kompresję i mechanicznie jest zdolny do pracy — jeśli na sprayu odpala, szukaj dalej w układzie paliwowym albo sterowaniu pompą [#14957489][#14958223]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 14957432
    triplex130
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Witam.
    Ford focus 1.8 TDDI z roku 1999.
    Jakieś 2 miesiące temu auto miało problem z ruszaniem z miejsca. Na kompie zero błędów,powyżej 1400 obrotów auto szło jak trzeba. Niestety przyczyby usterki nie znaleziono, a po odebraniu od mechanika było trochę lepiej. mechanicy sprawdzili sterownik, tłoczek, połęczenie z komputerem i jakieś bliżej mi nie znane czujniki.
    Jakiś miesiąc temu auto odpaliło na ćwierć sekundy i zgasło. Kolejne próby odpalenia nic nie dały. Rozrusznik kręcił silnikiem jak by szybciej niż zwykle (było to po prostu słychać). No wiec auto do mechanika. Diagnoza - pompa i sterownik. Pompa została zrobiona (tłoczek początku wtrysku) oraz został zregenerowany sterownik. Przejechałem 300 km i dokładnie ten sam problem. Nie odpala, silnik kręci na rozruszniku szybciej. No więc do mechanika. Diagnoza - sterownik. za dwa dni mechanik dzwoni mowiac ze sterownik był sprawny a po założeniu auto działa. Odebrałem auto, przejechałem moze z 40 km. Wczoraj chce odpalić i to samo. Odpalił na ćwierć sekundy, zgasł i kreci za szybko silnikiem. Zabrałem się za rozbieranie, sprawdziłem napięcie na wtyczce do sterownika, na sterowniku. Jest napięcie. Podłączyłem żarówkę w miejsce cewki (sterownika tłoczka w pompie) żarówka miga. Nie wiem już co dalej robić. Błędów nie ma. a auto nie odpala. Dodam ze dioda immobilajzera gaśnie tak jak trzeba. Tak mi się wydaje jak by było gdzieś jakieś złe połączenie z czymś, może jakiś czujnik. Może połączenie komputera (sterownika silnika). Piszę tutaj ponieważ może ktoś kiedyś miał podobny problem, lub jesttu osoba która zna te gruchotki trochę i wie gdzie można by szukać przyczyny awarii.

Wczoraj trochę pogrzebałem tu i tam. I przez chwile silnik kręcił normalnie (wolno. Ucieszony poskładałem wszystko do kupy i już myślałem ze do mechanika auto pojedzie a nie jak to ma w zwyczaju będzie holowane , niestety po złożeniu znowu kręciło szybciej wiec się poddałem.

Nie wiem jak mam opisać to ze silnik kręci się szybciej podczas kręcenia rozrusznikiem. Podobny objaw miałem kiedy w lagunie, kiedy padł mi immobilajzer. Auto nie dostawało paliwa, i też było słychać ze silnik kręci się wtedy jak by szybciej, Brak ropy w cylindrze, mniejsza kompresja i może glatego tak było.
  • REKLAMA
  • #2 14957489
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 782
    Jak dłużej pokręcisz i z wydechu leci mgła : to paliwo jest.
    Brak kompresji może być spowodowany tylko dwoma rzeczami. Zawory albo pierścienie. (dziura w tłoku to już hardkor).
    Przy prawidłowej kompresji powinien odpalić nawet na plaku - do weryfikacji.
    Nie używaj samostartu bo przy odrobinie pecha można korbowód wyjmować z miski olejowej :D
  • #3 14957587
    triplex130
    Poziom 12  
    Nie sądzę żeby tłoki mi się posklejały w chwili kiedy mechanik niósł sterownik do elektronika celem sprawdzenia. Elektronik oddał sterownik mówiąc że jest sprawny. Mechanik poskładał i auto odpaliło. Nie sądzę żeby przyczyną było cokolwiek związanego z mechaniką. Raczej stawiam na elektrykę.
  • #4 14957591
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2451
    Wypadało by sprawdzić, czy sito w zbiorniku nie jest zapchane syfem.
  • REKLAMA
  • #5 14957607
    bestboy21
    Poziom 40  
    triplex130 napisał:
    Nie sądzę żeby tłoki mi się posklejały w chwili kiedy mechanik niósł sterownik do elektronika celem sprawdzenia. Elektronik oddał sterownik mówiąc że jest sprawny. Mechanik poskładał i auto odpaliło. Nie sądzę żeby przyczyną było cokolwiek związanego z mechaniką. Raczej stawiam na elektrykę.

Jeśli mechanika jest sprawna to na plaku odpali nawet z wyjętym ECU ;)
    Więc sprawa jest prosta, sprawdzić.
    Jak zacznie gadać to będzie wiadomo że paliwa nie ma, chociaż jak już wspomniałem, gdyby paliwo było to po dłuższym kręceniu powinna lecieć z wydechu biała mgła śmierdząca czystym diesielm.
  • REKLAMA
  • #6 14957619
    domex32
    @bestboy21 Sprawa jest prosta, bo paliwo jest, tylko za mało do rozruchu.
  • #7 14957639
    bestboy21
    Poziom 40  
    domex32 napisał:
    @bestboy21 Sprawa jest prosta, bo paliwo jest, tylko za mało do rozruchu.
    Jeśli cokolwiek jest to powinno jednak dieslem z wydechu śmierdzieć, no ale tego jeszcze nie wiemy.
  • #8 14957651
    triplex130
    Poziom 12  
    Na plaku pali.
    Za mało paliwa - no dobra, ale jak wyjaśnić fakt ze po zdjęciu i założeniu sterownika auto doznało cudownego ozdrowienia?

Ogólnie jeszcze wczoraj rano wszystko było idealnie. Samochód jak na 90 koni miał idealny zapas mocy. Tylko potem po prostu nie odpalił. Kolejny raz dosłownie to samo. Pompa zrobiona wiec mała ilość paliwa nie wchodzi w gre. Czujniki, przekaźniki, kable. Chce tylko wiedzieć co mogę podpowiedzieć mechanikowi jutro kiedy zaholuje mu auto. Nie pojadę do innego wydać kolejnych pieniędzy, bo u tego juz zostawiłem sporo, i musi mi to zrobić w ramach gwarancji.
  • #9 14957660
    domex32
    Kiedy zdjąłeś sterownik, pompa się rozszczelniła, paliwo z filtra wróciło do zbiornika, odtykając sito. Jest taka opcja.
  • #10 14957667
    triplex130
    Poziom 12  
    ale zakładając sterownik napełniłem go ropą, i kupiłem sobie zaworek zwrotny z pompką (założony zaraz za filtrem) tak wiec to nie brak paliwa raczej go dręczy. aczkolwiek za chwile zejde na dół i dobiorę się do zbiornika z paliwem.
  • #11 14957668
    żałosna udręka
    Poziom 34  
    Ocena: 1020
    Odepnij wtyczkę z pompy i wtedy kręcąc rozrusznikiem oceń, czy też szybciej kręci.
  • #12 14957675
    ociz
    Ocena: 3487
    Nie jestem dobrze zorientowany więc odpowiem pytaniem, czy w tym silniku nie ma przypadkiem klapy gaszącej? Z zamkniętą będzie kręcił jakby nie miał kompresji.
  • #13 14957676
    domex32
    triplex130 napisał:
    kupiłem sobie zaworek zwrotny z pompką (założony zaraz za filtrem)

Nie świadomy że takie coś w układzie z taką pompą, powoduje jej dewastacje...

Dodano po 1 [minuty]:

triplex130 napisał:
    aczkolwiek za chwile zejde na dół i dobiorę się do zbiornika z paliwem.

Musisz opuścić zbiornik na dół, od góry nie ma dostępu.
  • #14 14957744
    triplex130
    Poziom 12  
    Teoria niszczenia pompy poprzez pompkę ręczną z zaworkiem zwrotnym proszę. Nie to że wykluczam taka możliwość, po prostu chciałbym wiedzieć jakim sposobem. Pompa po regeneracji przelatała jakies 120 km więc nie sadze żeby uległa uszkodzeniu (naprawiajac sie na chwile w miedzy czasie) ale tak jak pisałem nie wykluczam.

Ze zbiornikiem sobie poradzę. A co z tą klapą gaszącą ? Gdzie to znajdę? Bo faktycznie gaszak sie może zawieszać.
  • #16 14957762
    Pawel wawa
    Ocena: 4433
    Słuchajcie, może by tak zrobić jakąś diagnostykę? Nie sądzicie?
  • #17 14957764
    bestboy21
    Poziom 40  
    Pawel wawa napisał:
    Słuchajcie, może by tak zrobić jakąś diagnostykę? Nie sądzicie?

Nie ładnie, zamiast dawać przykład moderator pisze posty nie czytając tego co już napisane, oj nie ładnie . :lol:

Pisał że zero błędów.
  • REKLAMA
  • #18 14957787
    triplex130
    Poziom 12  
    No może sterownik. ale objawy identyczne jak ostatnim razem. Sterownik był sprawny. Po założeniu go na pompę (po sprawdzeniu) auto odpaliło.

Diagnostyka nawet kiedy sterwonik był uszkodzony wykazywała brak błędów.
  • #19 14957808
    Pawel wawa
    bestboy21 napisał:
    Pisał że zero błędów.
    No i ? To jest diagnostyka? Radzę się powstrzymać z komentarzami. Wiesz, że w tym aucie, bez problemu diagnozujesz sam sterownik pompy? Wiesz, że zero błędów i prawidłowe parametry, to daje podstawę do dalszego sprawdzania? Np pod kątem zapchanego wydechu? Itd. Więc sugeruję najpierw diagnozować, potem działać. Nic nie widzę np na temat obrotów pompy.
  • #20 14957842
    triplex130
    Poziom 12  
    A wiec byl sprawdzany wydech i katalizator za pierwszym razem kiedy zawiozłem auto z brakiem mocy. Drożne. Połączenie ze sterownikiem jest, można było oglądać na ekranie dawki paliwa itd (tak powiedział mechanik, może mnie oszukiwał) a błędów nie było.

Ze samemu można sprawdzić sterownik to wiem. i tak zrobiłem. Napięcie na wtyczce jest, na płycie sterownika również. Coś więcej można sprawdzić? I na przewodach tłoczka kąta wtrysku. Pisałem o tym :)
  • #21 14957919
    Pawel wawa
    Więc ten mechanik to kiepski diagnosta. Z podglądów parametrów bieżących można naprawdę dużo wywnioskować. Ty sprawdziłeś co mogłeś, teraz lepiej oddaj auto do kogoś, kto ma pojęcie. Kiedyś trafił do mnie taki, grzebany w kilku warsztatach, niby wszystko OK, a nie palił. Wiesz czemu? Paliwo było niepalne. Po wymianie i oczyszczeniu układu paliwowego, nowe auto, a już mieli złomować dziada. Póki nie dostaniemy danych z diagnostyki, więcej nie możemy pomóc.

Dodano po 57 [sekundy]:

Pokażesz lub opiszesz, jak masz zrobione połączenia ponowne sterownika? Te czarne przewody.
  • #22 14957940
    triplex130
    Poziom 12  
    Kolego serio chętnie pojechał bym do innego mechanika. Ale u tego gościa zostawiłem już 2250 plnów. Dodam że dokładając 2 tyle mogę sobie kupić jeszcze jednego takiego gruchota. Dlatego właśnie szukam podpowiedzi, żeby podpowiedzieć chłopu gdzie ma szukać. Ja wiem że on się bardziej do tarota nadaje niż na mechanika. Ale topić w ten pojazd kolejną kasę trochę mi nie w smak.

Połączenie sterownika z cewkami oczywiście lutowane. Gdyby było coś nie tak z lutami to wczoraj kiedy sprawdzałem sterownik rozlutowałem połączenia i spoiłem ponownie. Tak więc nie tam szukał bym przyczyny. Prędzej uszkodzone cewki...
  • #23 14958023
    Pawel wawa
    Bardziej chodziło mi o przekroje przewodów, czy zachowane, jeśli tak, to OK.
  • #24 14958032
    triplex130
    Poziom 12  
    Są mniej więcej jednolitego przekroju.

W baku był syf ale to sito całkiem dobrze wyglądało. Zaraz to poskładam i zobacze co będzie. Ale powiem szczerze nie sadzę żeby tam tkwił problem.
  • #25 14958084
    bestboy21
    Poziom 40  
    Sprawdź w końcu na tym plaku jak będzie chodził. Jeśli to nie mechanika powinien sobie popykać kilka chwil. Tylko nie psikaj przez filtr bo plak (czy tam perfumy kochanki) są tłuste i zakleisz filtr.
  • #26 14958123
    domex32
    triplex130 napisał:
    Teoria niszczenia pompy poprzez pompkę ręczną z zaworkiem zwrotnym proszę.

Znasz ciśnienie przebicia takiego zaworu? Każde takie cudo na drodze paliwa do pompy, stawia opór, pompa ma szanse przez uszczelniacz zasysać powietrze, co prowadzi co przyspieszenie procesu zużywania, w skutek zmniejszonego smarowania wewnątrz pompy.

bestboy21 napisał:
    Sprawdź w końcu na tym plaku jak będzie chodził.

triplex130 napisał:
    Na plaku pali.
  • #27 14958184
    triplex130
    Poziom 12  
    Na swoje usprawiedliwienie dodam, ze odinstalowałem oryginalny zawór zwrotny. Tak że troszkę opór zmniejszyłem.
    Kod błędu odczytany przed chwilą z zegarów 9359.
    Gdzie jest ten gaszak cały. Moze tam gdzieś faktycznie jest problem?
  • #28 14958199
    domex32
    triplex130 napisał:
    Gdzie jest ten gaszak cały. Moze tam gdzieś faktycznie jest problem?

Nie ma go tam.
  • #29 14958209
    triplex130
    Poziom 12  
    Poddaje się. Wykupuję ubezpieczenie od utopienia w rzece. Jutro zaciagne do mechanika, niech walczy. Odezwę się jak sie sprawa rozwikła.
  • #30 14958223
    Pawel wawa
    triplex130 napisał:
    Kod błędu odczytany przed chwilą z zegarów 9359.
    Ten zostaw, świadczy tylko o tym, jak bardzo chciałeś uruchomić auto ;)

Dodano po 3 [minuty]:

triplex130 napisał:
    Jutro zaciagne do mechanika
    Pierwsze co, niech zeznaje czy obroty i temperaturę paliwa POMPA widzi. Potem błędy z pompy, bezpośrednio czytane ze sterownika. I parametry bieżące, dawka itd... Ja bym jeszcze z paliwem spróbował. Podać bezpośrednio z bańki na pompę. Paliwo świeże.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z Fordem Focus 1.8 TDDI z 1999 roku, który nie odpala, mimo że rozrusznik kręci szybciej niż zwykle. Po wcześniejszych problemach z mocą, mechanik zdiagnozował usterki związane z pompą i sterownikiem, które zostały naprawione, jednak problem powrócił. Użytkownik podejrzewa, że przyczyna leży w elektryce, a nie w mechanice. W dyskusji poruszane są różne możliwe przyczyny, takie jak zapchane sito w zbiorniku paliwa, problemy z kompresją, a także kwestie związane z zaworami i wtryskiwaczami. Użytkownik planuje ponownie skonsultować się z mechanikiem, aby zdiagnozować problem, który może być związany z układem paliwowym lub elektrycznym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA