logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogar 200 po remoncie – zalewanie świecy, gaśnięcie na wolnych obrotach, dymienie

sławomir1991 06 Maj 2011 18:18 12360 10
REKLAMA
  • #1 9477810
    sławomir1991
    Poziom 14  
    Ocena: 35
    Witam,
    po generalnym remoncie ogara 200 uruchomiłem go i wyregulowałem zapłon. Nie mogę jednak ustawić wolnych obrotów, trochę popracuje, tak ze 2 minuty, a potem zwalnia i gaśnie. Świeca jest raczej czarna, ale bardziej zalana. Zimmeringi sprawdzone, iskra jest, platynki ok, zapłon i kondensator ok, filtr powietrza ok. Miał ktoś taki problem? Nawet jak jest ciepły to pali od 3-4 kopa. Mieszankę przepala, proporcja oleju 1:25. Tochę za mocno dymi. Kombinuję z iglicą, ale co to może jeszcze być?
    Z góry dzięki :)
  • REKLAMA
  • #2 9477924
    kwrobert17
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Jak kumplowi robiłem, to miał podobne obiawy, chwile pochodził i gasł i świeca była zalana. Spróbuj zmienić swiece, albo fajke i kabel od świecy. Ja to wymieniłem i pomogło.
  • REKLAMA
  • #3 9478064
    bartosz789
    Poziom 30  
    Ocena: 381
    W jaki sposób sprawdziłeś czy simmeringi sprawne ?
    Masz specjalne przyrządy ? - wątpię.
    Najlepiej je wymienić, aby mieć pewność, że to nie one są winne.
  • #4 9478145
    kwrobert17
    Poziom 14  
    Jak by to były simmeringi to w ogóle by nie chciał chodzić!
  • REKLAMA
  • #5 9478919
    sławomir1991
    Poziom 14  
    Zimmeringi są nowe, bez paniki... Cała elektryka jest nowa, zbudowana od podstaw, iskra jest jak szatan. Aktualnie ogar odpalił, pochodził na wolnych pół godziny, prejechałem 300 metrów, zgasł i koniec. Nie ma siły żeby go odpalić. Iskra jest, paliwo dochodzi, popchnę go dość szybko na 1 biegu to przerzuci kilka razy, ale nie odpala. Zapłon ustawiłem 1,8-2 mm, mam oddławiony silnik, kombinowałem z tym różnie, platynki na 0,4mm, przerwę na świecy też różnie ustawiałem. Gaźnik na błysk wyczyszczony i wyregulowany. Już mi się pomysły kończą...
  • #6 9479044
    kwrobert17
    Poziom 14  
    Kumpla też miał cały czas iskre, a nie chciał chodzić i świece zalewało. Sprawdz dokładnie część WN (świeca, fajka, kabel) mi pomogło
  • REKLAMA
  • #7 9490117
    sławomir1991
    Poziom 14  
    Wczoraj postanowiłem jeszcze poeksperymentować z zapłonem. Na platynkach powinno być 0,4 mm przerwy i tak samo na świecy, ale przy takim ustawieniu nie miałem iskry wcale(a próbowałem na 4 różnych świecach). Iskra pojawiła się na 2 mm przerwy na platynkach, a porządna biało-niebieska zrobiła się dopiero przy około 3 mm :?: Na świecy przerwa około 0,5mm. Moto odpalił przy wyprzedzeniu zapłonu ok 2,2 mm :!: Miał ktoś taki przypadek :?: Bo moim zdaniem jest to dziwaczne bardzo. Odpaliłem, motorek chodził ładnie, wyregulowałem wolne obroty, jak na silnik 223 to dało się dosyć nisko ustawić, pochodził ze 20 minut i zgasł. Opiłek zapchał świecę. Wyczyściłem i odpalił od 1 kopa(a silnik był już dosyć ciepły) pochodził z pół godziny i zgasł. I koniec :!: Już się go nie da odpalić za nic. Od 1 kopa niby bierze, ale przerzuci ze trzy-cztery razy i gaśnie. A jak odpali to dziwnie chodzi, przerywa jak dodam gazu to gaśnie. Myśłałem, że to kondensator, ale kondek jest nówka sztuka... Miał ktoś taki przypadek? Już mi z tym ogarem ręce opadają :cry:

Dodano po 7 [minuty]:

Dodam jeszcze, że kondensator jest firmy "tesla" 250 nF 250V , cewka zapłonowa daje prąd, fajka i kabel w/n są nowe, jedynie cewka w/n jest używana, ale chodziła w innym ogarze i było ok.
  • #8 9490698
    dyszel85
    Poziom 18  
    Ocena: 43
    Czy kabelek mocowany do przerywacza jest dobrze odizolowany od korpusu przerywacza - idzie tam komplet podkładek i tulejka, chyba z ebonitu.
  • #9 9490855
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2781
    Podejrzewam bicie krzywki przerywacza.
    Przyczyny:
    1. Złe osadzenie samej krzywki.
    2. Złe osadzenie wirnika. np. zadziory/uderzenia
    3. Skrzywiony złym montażem wał korbowy
  • #10 9492042
    sławomir1991
    Poziom 14  
    Winne było złe ustawienie zapłonu. Teraz ogar pali od 1, nawet jak jest porządnie nagrzany. Jest jeden problem: pochodzi około 15-20 minut i gaśnie, mocno kopci, a świeca jest czarna :cry: Używam półsyntetycznego oleju do pił spalinowych w stosunku około 1:28. Co może być winne?
    1. za dużo paliwa dostaje
    2. źle ustawiona iglica( moja ma 4 rowki, blaszkę mam na 2 rowku od góry)
    3. uszkodzony zimmering od strony sprzęgła(ale to chyba by w ogóle nie chciał palić :?: )

Teraz biorę się za regulację poziomu paliwa w komorze pływaka, jak zrobie to opowiem czy pomogło.
  • #11 9532375
    sławomir1991
    Poziom 14  
    Mam dosyć ogarów, moto sprzedałem, bo trafił się kupiec za niezłą cenę. Nie ustaliłem co jest powodem problemów. Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik po generalnym remoncie ogara 200 ma problem z ustawieniem wolnych obrotów, silnik gaśnie po kilku minutach pracy, a świeca jest zalana. Sprawdzono iskry, platynki, zapłon i filtr powietrza, ale problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują wymianę świecy, fajki i kabla, a także dokładne sprawdzenie simmeringów. Po eksperymentach z ustawieniem zapłonu, użytkownik zauważył, że silnik odpala, ale po pewnym czasie znowu gaśnie. Wskazano na możliwość zbyt bogatej mieszanki paliwowej oraz problemy z regulacją poziomu paliwa w gaźniku. Ostatecznie użytkownik zdecydował się sprzedać motocykl, nie ustalając przyczyny problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA