logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić odtwarzanie Divx na PIII 500MHz, 128 RAM, Win 98SE, S3 Virge?

Maciej B 08 Lis 2004 20:47 4052 42
Najlepsze odpowiedzi

Jak poprawić płynność odtwarzania DivX na komputerze PIII 500 MHz, 128 MB RAM, Windows 98SE i kartą S3 Virge?

Najpierw usuń wszystkie kodeki, zainstaluj ffdshow wraz z ac3filter, ustaw ffdshow jako domyślny dekoder DivX/Xvid i w zakładce postprocessing wybierz najniższą jakość, bo zbyt „upiększające” ustawienia potrafią przydusić nawet szybsze procesory [#971029][#1126159][#971712] Warto też przetestować starszą, sprawdzoną wersję ffdshow, bo u części osób stabilne wydania działały dużo lepiej niż nowsze testowe [#1084592][#1123074] Przy tej karcie graficznej ustaw tryb 32-bitowy koloru, bo bez tego filmy potrafią się zacinać [#1152293] Dodatkowo problem może wynikać ze sterowników i obsługi Overlay w kartach S3 Virge/Savage, więc zainstaluj oryginalne sterowniki lub inne wersje przeznaczone do tej karty i sprawdź, czy overlay działa poprawnie [#1084719][#1128536] Jeśli nadal tnie, przetestuj też inny player, np. BestPlayer/AllPlayer, bo na różnych konfiguracjach zachowują się różnie [#1127511]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 971003
    Maciej B
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam!
    Mam problem z odtwarzaniem divxów. Wiem, że na tym kompie powinny chodzić bez problemów (u brachola chodzą na podobnej konfiguracji) a u mnie sie chaczą. Mam win 98SE i nie chce innego bo nie ma sterowników do grafiki pod inny system. Mam S3 Virgea AGP 4MB z TV-out. Wszystko ładnie, ale się chaczy. Płyta jest na i440BX. Pod Dos-em na qvpro śmiga jak odrzutowiec, tylko ze nie ma obrazu na TV. Może dysk za wolny- Maxtor 10GB, no ale bod dos śmiga. probowalem roznych ustawien kodekow, rozdzielczosci, kolorow itp. Uzywam divx505pro, xvid_nic, a filmy odtwarzaam BestPlayerem1.0.
    Pomocy.
  • REKLAMA
  • #2 971029
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    Moze wywal wszystkie codeki i zainstaluj ffdshow + ac3 filter, zobacz tez czy cos nie chodzi w tle, jakis antyvirus czy cos.Winny tez moze byc zasmiecony windows, spyware itd.
  • #3 971671
    Maciej B
    Poziom 14  
    Win nie jest zasmiecony, bo swiezo po instalacji. Nic w tle nie chodzi. Mówisz, że fddshow jest taki dobry? Sprubuje, nic nie tracę. A i nie wiem, czemu nie mogę zrobić scandysku, ani defragmentacji. Pisze ze brak pamięci. Nic nie chodzi w tle, zaden program, a jest 128 ram. Dziwny objaw.
  • #4 971676
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Pewnie masz zapchaną winde. A grafika nie robi różnicy może byc 1MB i też musi chulać. Dobre kodeki to podstawa.
  • #5 971695
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    Tak, kodeki to podstawa, również polecam pakiet ffdshow + ac3filter. Natomiast ja nie byłbym pewien tekj grafiki którą masz. Jeśli masz możliwość to włóż jakąś inna z większą ilością pamięci i sprawdz czy tak chodzi (oczywiście wczesniej zainstaluj te kodeki :) )
  • #6 971705
    Maciej B
    Poziom 14  
    Na S3Savage z 8mb tez tak chodzi. Winda nie moze byc zapchana, bo jest swiezo zainstalowana. Jutro sprawdze z kodekami. U brachola na PIII500 MHZ z 128ram (bliźniaczy komp) ze zintegrowaną grafą chula jak glupie. Dam znac jutro.
  • #7 971712
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    Sprawdź jeszcze ustawienia kodeków, bo jak masz ustawione tak że za bardzo upiększają obraz (czytaj: potrzeba sporo mocy procesora), to moga zarżnąć nawet procka 1Ghz.
  • REKLAMA
  • #8 1081815
    gregoryi
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam.

Przede wszystkim grafika to główny problem bo jest na PCI kup drugą grafikę na AGP co by szybko obrabiała grafikę. A kartę PCI podłącz pod telewizor jako drugą grafikę i to wszystko.
    Miałem S3 Trio 64 V+ i taki sam problem wymieniłem na AGP i zaczął działać.

Pozdrawiam
  • #9 1081850
    Kapsis
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    Maciej B napisał:
    Witam!
    .... Mam win 98SE i nie chce innego bo nie ma sterowników do grafiki pod inny system. Mam S3 Virgea AGP 4MB z TV-out. Wszystko ładnie, ale się chaczy. Płyta jest na i440BX. Pod Dos-em na qvpro śmiga jak odrzutowiec, tylko ze nie ma obrazu na TV. Może dysk za wolny- Maxtor 10GB, no ale bod dos śmiga. probowalem roznych ustawien kodekow, rozdzielczosci, kolorow itp. Uzywam divx505pro, xvid_nic, a filmy odtwarzaam BestPlayerem1.0.
    Pomocy.

kolejny ktory nie czyta nawet pierwszego postu ... facet ma grafike na AGP
  • #10 1082170
    Maciej B
    Poziom 14  
    Sprzedałem tę karte. Na Win XP chodziło bez problemu, tylko nie było sterowników, które wyświetlałyby sygnał na TV. Teraz śmiga na GeForsie, TVTOOL i wszystko gra.
  • REKLAMA
  • #11 1084480
    noidemm
    Poziom 22  
    Ocena: 253
    HEH tobie chodzi a mi niee:( Mam savaga 4 32 mega celerona 800 64 ramu i win 98 ffshowa oczywiście i filmiki przycinają albo dźwięk ucieka :(
  • #12 1084489
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    :arrow: noidemm
    Moze pomysl o dokupieniu ramu ;-) Chociaz z 64MB jeszcze.
    64MB ramu i taki procesor to bezsens, pewnie do tego masz uruchomionych pelno programow w tle?
    Jaka masz plyte glowna?
  • #14 1084719
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6466
    Winne są sterowniki do karty graficznej, zarówno Savage jak i Virge (w ogóle wszystkie S3) miały problemy z obsługą Overlay'a a bez tego DivX'y się tną...
  • #15 1084745
    noidemm
    Poziom 22  
    czyli co filmy nie będą chodzić?? Co mam wymienić karte czy jak??
  • #16 1084762
    SPEAKERS_XP
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Rozne wersje ffdshowa roznie korzystaja z overlay'a, zdarzy sie nawet ze na niektorych wersjach overlay dziala niepoprawnie na moim r9100.Radze poprobowac z kodekami i roznymi wersjami ffdshowa...
    Swoja droga faktycznie karty s3 mialy problem z overlay'em (co nie znaczy ze nie dzialal) na nowszym ukladzie savage4 trzeba bylo sie nagimnastykowac zeby wszystko chodzilo OK (mialem kiedys chyba z 20roznych biosow do tej karty, niestety wszystkie poszly na plytce kiedy karte sprzedalem) - ale dalo sie to zrobic nawet na k6-2 500....
  • #17 1084807
    tzok
    Do Savage4 gdzieś widziałem sterowniki w pełni obsługujące Overlay, ale na Twoim miejscu wymienił bym kartę na jakąś Rivę TNT...
  • #18 1084998
    SPEAKERS_XP
    Poziom 24  
    --->noidemm
    Jezeli ktos nie chce miec problemow, to faktycznie lepiej zmienic na rive tnt nawet nie musi byc 2 opdslona tej karty, tyle ze savage4 byl w niektorych grach Ogl szybszy od TNT2...moj savage4 dawal sie sflashowac jako Diamond:) instalowalo sie wtedy sterowniki od Diamonda, a na to nakladalo sie sterownik by alinakki i wszystko dzialalo perfekt:) tu masz jakiegos linka:
    http://www.geocities.com/alinakki/SAVAGE4DRIVERS/savage4win98.zip
    (te stery mozna instalowac na kazdym savagu 4)Koniecznie sproboj tego stera, sa tam dolaczone bodajze pliki *.reg z ustawieniami do karty, mozesz poprobowac z usatwieniami dla tunera tv, bo one tez cos zmienialy z overlay'em....Pozdr
  • REKLAMA
  • #19 1112754
    noidemm
    Poziom 22  
    Kupiłem Rivke znaczy dostałem i teraz potworze:]
  • #20 1121637
    noidemm
    Poziom 22  
    i nie chodzą:(
    JAK PECH TO PECH CO MAM ZAINSTALOWAĆ??
  • #21 1123074
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    A sprawdziłeś różne wersje ffdshow jak radzą koledzy? Naprawdę wersja ffdshow ma duże znaczenie. Swego czasu mówiło się o wersji stabilnej i wersji testowej, próbnej. Ja używam wersji nieco starszej niż SPEAKERS_XP i naprawdę nie mam żadnych problemów (wersja 20021213). Owszem mam sprzęt lepszy od twojego, ale chcę dodać że u swoich znajomych na różnych komputerach instaluję zawsze tą wersję ffdshow i wszystko u każdego śmiga. Jak na moje oko procesor 500 MHz z taką ilością pamięci RAM powinien bez problemu odtwarzać filmy DivX.

Karta graficzna też może mieć coś do rzeczy ale akutar ta karta na tym sprzęcie powinna chodzić.

Naprawdę odkąd dowiedziałem sięo używaniu wersji stabilnej ffdshow skończyły się problemy z filmami divx.
  • #22 1123117
    tzok
    Swojego czasu miałem Celerona 566E z GF 2MX na płycie Procomp BVC3A (VIA Apollo PRO 133+) i filmy też nie chciały chdzić, wymieniłem płytę na Asusa CUSL-2C (i815PE) i problem z DivXami zniknął a w ówczesnych grach 3D mogłem ustawić wysoki poziom detali i nadal chodziły płynnie a na VIA się cięły niezależnie od ustawień, mimo, że na PII-266 i i440LX chodziły jako tako... nie pomagło przyeinstalowywanie systemu, różne wersje 4in1 i pozostałych sterowników... tylko wymiana płyty.
  • #23 1123148
    noidemm
    Poziom 22  
    ale ja juz kiedys instalowałem na tym kompie divixy jakies i filmy chodziły płynnie tylko ze nie pamietam jakie:(
  • #24 1125987
    noidemm
    Poziom 22  
    NO to teraz mam juz wszystkie wersje ffdshowa. próbowałem juz kilku ale i tak przymula:( Moze zainstaluje na nowej partycji windowsa czystego i będzie tylko do filmów. Jak myślicie czy to coś da. Na starej windzie mam neostrade i moze to przymula?? Nie daje mi jeszcze spokoju karta graficzna:( Próbowałem róznych sterowników i filmy uruchamiają sie tylko na jednych bo przy innych komp sie wiesza ale to jeszcze nie to:( Riva ta niedziała n auniwersalnych detonatorach z Nvidi. Moze macie jakieś sterowniki pod tą grafike?? Jest to Riva 2 m64 pro firmy Ennyah. Błagam pomóżcie bo naprawde bym sobie jakiś film obejrzał. A najgorsze jest to ze nawet filmy takie stare jak oszukac przeznaczenie mulą:( Juz niewiem co robić
  • #25 1126159
    SPEAKERS_XP
    Poziom 24  
    W zakladce postprocessing w ffdshowie wybierz najslabsza jakosc lub sproboj wlaczyc auto-quality(zazwyczaj z tym gorzej dziala).I upewnij sie ze ffdshow jest domyslnym dekoderem dla divx/xvid (zakladka codecs)
  • #26 1126383
    noidemm
    Poziom 22  
    włączyłem na najsłabszą jakość i to samo. Podejrzewam ze to stery do grafiki:(
  • #27 1127462
    voytek_nobody
    Poziom 17  
    polecam program videolan www.videolan.org

Pozdrawiam nobody:))
  • #28 1127511
    SPEAKERS_XP
    Poziom 24  
    Jeszcze jesna istotna sprawa...poproboj z roznymi playerami, sporo osob narzeka np. na vplayera ze niby nie dziala na ich konfiguracji, a na best playerze chodzi, moze tez byc odwrotnie....Najlepsze wg mnie programy:
    1.All player/Koala player
    2.Best player(chyba najszybszy)
    3.Vplayer
  • #29 1127601
    grejfrutek
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    divX 5.x , x-vid i zmieniam na najniższa jakość filmów w "Decoder Configuration" (na min), film effect (na min), uruchamiam ponownie kompa, choć nie wiem czy to jest konieczne i jest wszystko ok. Moze nowsze stery zainstaluj od grafiki i dźwięku?! Korzystam z subedita playera -

http://alfa.imi.pcz.czest.pl/~subedit/polish/download.html
    stąd go skopiujesz
  • #30 1127645
    SPEAKERS_XP
    Poziom 24  
    ---->grejfrutek
    Jezeli sie korzysta z ffdshowa to te ustawienia nic nie zmieniaja....

Podsumowanie tematu

✨ Problem z płynnym odtwarzaniem filmów DivX na komputerze z procesorem Pentium III 500 MHz, 128 MB RAM, systemem Windows 98SE i kartą graficzną S3 Virge AGP 4MB z TV-out wynika głównie z ograniczeń sprzętowych i sterowników. Użytkownik próbował różnych kodeków (DivX 5.05 Pro, Xvid_nic) i odtwarzacza BestPlayer 1.0, ale filmy się zacinały mimo świeżej instalacji systemu i braku programów działających w tle. Wskazano, że problem może leżeć w sterownikach karty graficznej S3 Virge oraz w obsłudze trybu Overlay, który jest kluczowy dla płynnego odtwarzania w Windows 98. Zalecano instalację pakietu kodeków ffdshow wraz z AC3Filter, eksperymentowanie z różnymi wersjami ffdshow oraz ustawieniami jakości postprocessingu na najniższe wartości, a także sprawdzenie, czy ffdshow jest domyślnym dekoderem DivX/Xvid. Wskazano, że karty S3 (Virge, Savage4) mają znane problemy z Overlay, co może wymagać wymiany karty na bardziej kompatybilną, np. Nvidia Riva TNT lub GeForce, które lepiej radzą sobie z odtwarzaniem filmów i obsługą TV-out. Użytkownik potwierdził, że na karcie GeForce z TVTOOL odtwarzanie działa poprawnie. Dodatkowo poruszono kwestie możliwego zużycia dysku twardego, który może wpływać na płynność, oraz wpływu płyty głównej i sterowników chipsetu na wydajność. Rekomendowano także testowanie różnych odtwarzaczy (BestPlayer, All Player, Koala Player, VPlayer) oraz rozważenie instalacji systemu Windows 98SE na czysto, dedykowanego tylko do odtwarzania filmów. Wskazano, że konfiguracja kodeków i sterowników jest kluczowa, a niektóre starsze pakiety kodeków (np. Elisoft Codec Pack, K-Lite Codec Pack 2.35 Full) mogą pomóc. Ostatecznie najlepsze efekty uzyskuje się na sprzęcie z lepszą kartą graficzną i odpowiednio dobranymi sterownikami oraz kodekami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA