logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić prosty laser z Prosklep? Opinie i doświadczenia użytkowników

karolmichalewcz 09 Lis 2004 12:12 2994 20
REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 973158
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    Ta cena "deko" mną zatrzęsła bo zobaczyłem moc lasera <5mW, przecie to prawie zwykły wskaźnik.
  • REKLAMA
  • #4 1297307
    maly_13
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    Konstrukcja tego lasera jest banalnie prosta
    dwa okrągłe lusterka zamocowane na osi silnika prądu stałego i to jest cały tzw. skaner tego lasera a sterowanie też proste
  • #5 1297327
    MuNiO
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    dokladnie to dwa kwadratowe lusterka a nie okragle ....
  • #6 1297457
    End
    Poziom 29  
    Ocena: 68
    Już lepiej kupic laser Hitachi 50mW z optyką (np. u mnie) i zrobić sobie popelscana lub taki sam efekt dużo taniej.
  • #7 1298135
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    Witam Stego co wiem ten laserek jest głośny. Słychać w nim pracujące silniczki.

Pozdrawiam
  • #8 1298520
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 63
    Mam ten laserek kupilem na allegro za 100zł dorobilem sobie zasialcz fajny jest dosyc mimo ze bardzo rposty i troszke swiatla z tego bylo.
    Nie pracuje glosno znaczy glosniej silniczki pracuja w pozycjach dogóry nogami i na boku.

Ostatnio wymienilem w nim diode na 50mW teraz swieci jeszcze nie sprawdzalem na imprezie bo post ale zapowiada bardzo obiecujaco
  • #9 1351562
    rafiks
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    czy ktos wie gdzie kupic originalne galwa w polsce?
  • #10 1351629
    Popak
    Moderator na urlopie...
    rafiks napisał:

Jak chcesz kupic galwa w polsce i to oryginalne to szykuj gotuwke minimum 1000zł!!!
    Powodzenia z galwami :)

Pozdrawiam
  • #11 1352915
    pdmk
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    rafiks napisał:

Moge Ci sprzedac CT6800 - powinienem miec za niecale 2-3 tygodnie. Wiecej info na PM.
  • REKLAMA
  • #13 1364115
    Popak
    Moderator na urlopie...
    diodakiler napisał:
    U mnie w lokalu jest laserek Spooky Blue 150 i powiem ze spisooje się zajefajnie ... nie ma bata zeby się nie przebił a lokal ma ok. 50m dloogosci :)

naprawde polecam

link do laserka
    http://www.prosklep.com/product_info.php/cPat.../2882/osCsid/db6649f62073b1cf1837a1d8e47de299

Ale jaka cena :) My tu mówimy jak wymiecić laserek na mocniejszy.

Pozdarwiam
  • #15 1366052
    Eru
    Poziom 14  
    diodakiler napisał:
    karolmichalewcz napisał:
    Co powiecie na ten prosty laser http://www.prosklep.com/product_info.php/cPath/287_232/products_id/711
    Kupował go ktoś ? Zastanawiam się czy warto go kupować.

ale ja napisałem cos na temat tych laserow...

jak koopic to zajefajny :0 a nie malenstwo... (fakt ze troche drogo ale efect jest moorowany)

A czy zdajesz sobie sprawe co ca ta kwote mozna samemu zlozyc?
    To dopiero bys sie zdziwil i stwierdzil ze spooki to prymityw
  • #16 1366561
    End
    Poziom 29  
    Eru masz rację !!!
    Ja teraz DPSS-a zielonego 120mW kupiłem za 150 EUR !!!
  • #17 1367622
    pdmk
    Poziom 18  
    The End napisał:
    Eru masz rację !!!

Po pierwsze nie kupiles DPSSa!! Kupiles pompke sama. I jak na 1W ro nawet cena mi sie wydaje dosc wysoka. Do DPSSa potrzebujesz jeszcze krysztalki, optyke, filtr... cena skoczy X2 jak nie X3. I co ciekawe zlozenie tego nie jest takie latwe :)... Raczej przewalona zabawa. Ale co kto woli... na PM mowilem ze to nie DPSS tylko pompka.

Pozdrawiam
  • #18 1367670
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    pdmk napisał:
    The End napisał:
    Eru masz rację !!!

Po pierwsze nie kupiles DPSSa!! Kupiles pompke sama. I jak na 1W ro nawet cena mi się wydaje dosc wysoka. Do DPSSa potrzebujesz jeszcze krysztalki, optyke, filtr... cena skoczy X2 jak nie X3. I co ciekawe zlozenie tego nie jest takie latwe :)... Raczej przewalona zabawa. Ale co kto woli... na PM mowilem ze to nie DPSS tylko pompka.

Pozdrawiam

Po 1. kto pisał że 1W?
    A z kąd kolega niby wie co kolega The End kupił?
  • #19 1367983
    pdmk
    Poziom 18  
    cikol napisał:
    Po 1. kto pisał że 1W?
    A z kąd kolega niby wie co kolega The End kupił?

Z The End-em rozmawialem na PM. Bardzo zachwycil sie aukcja na EBay. No i zamowil pompke. Wiec stwierdzenie ze kupil DPSSa za 150E jest bledem.

Tutaj link do aukcji http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=12469&item=7503745421&rd=1

Pozdrawiam

PS. Czytaj uwazniej posty!! Wyraznie napisalem:
    pdmk napisał:
    na PM mowilem ze to nie DPSS tylko pompka
  • #20 1368129
    End
    Poziom 29  
    No masz rację...
    Zobaczymy jak z kryształami pójdzie...a ponoć są kryształy do tego...
    Dopytam się na eBayu co i jak z całością...
  • #21 1375120
    Dyski1
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Co do pompek 1 czy 2 Watowych to mogę powiedziec tyle..

Ostatnio wpadł mi w ręce laser 80mW DPSS w którym była zamontowana pompka 808 Cmount chyba 1W, zadanie polegało na wymianie diody, (Cmount była mocno przechodzona i laser ledwie świecił) wymieniłem diodę na 2W/808nm w obudowie TO220, trzeba było nieźle zakombinować aby ją tam wsadzić. Sama wymiana diody to pryszcz w porównaniu z justowaniem optyki, bardzo ciężko jest trafić w punkt gdzie jest zogniskowana wiązka "powrotna" rezonatora optycznego bez którego nie zajdzie akcja laserowa. Po znalezieniu owego punktu i pojawieniu się niewielkiej ilości zieleniny należy jeszcze tak ustawić optykę aby wiązka była najsilniejsza i jednomodowa TEM00. Ogólnie moge powiedzieć że uruchomienie DPSSa w warunkach domowych jest czynnością wymagającą wiele cierpliwości. Pozatym wiadomo że dioda pompująca ma dużą moc i można sobie przypadkiem trafić w oczka (raz miałem już problemy ze wzrokiem).

Na fotce jest DPSS podobny do tego który robiłem. W moim są 2 peltiery osobny dla diody pompującej i osobny do KTP.. kryształ KTP ma wymiary 10x3x3mm YVO4 - 1,2x4x4mm.

Pomimo wymiany diody i osiągnięciu akcji laserowej moc wiązki zielonej orientacyjnie nie przekracza 40mW.. nie wiem dlaczego tak jest pomimo optymalnego ustawienia... przynajmniej tak mi się wydaje że jest optymalne.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Czy warto kupić prosty laser z Prosklep? Opinie i doświadczenia użytkowników dps20-1.jpg (39.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy prostego lasera dostępnego w sklepie Prosklep, którego konstrukcja opiera się na dwóch lusterkach (okrągłych lub kwadratowych) zamocowanych na osi silnika prądu stałego, co stanowi skaner lasera. Użytkownicy zwracają uwagę na niską moc lasera poniżej 5 mW, co czyni go zbliżonym do zwykłego wskaźnika laserowego, oraz na jego głośną pracę spowodowaną silniczkami. Za podobną cenę proponowane są alternatywy, takie jak laser Hitachi 50 mW z optyką, który można samodzielnie modyfikować dla lepszego efektu. Wspomniano także o modelu Spooky Blue 150, który dobrze sprawdza się w lokalach o długości około 50 m. Wątek porusza również temat oryginalnych galw (galwanometrów) dostępnych w Polsce, których cena zaczyna się od około 1000 zł. W dyskusji pojawiły się także zagadnienia dotyczące laserów DPSS, w tym trudności związane z ich samodzielnym montażem i justowaniem optyki, wymianą diody pompującej oraz ryzykiem uszkodzenia wzroku. Użytkownicy wymieniają doświadczenia z wymianą diody na mocniejszą (np. 50 mW) oraz z zakupem pompek 808 nm na eBayu, podkreślając, że zakup samej pompki nie oznacza posiadania kompletnego lasera DPSS.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA