logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programator EATON EC 4269.01 w pralce Siemens WD31000 BY15 - zatrzymuje się po B

_Klark 09 Lis 2004 20:28 2484 5
REKLAMA
  • #1 973507
    _Klark
    Poziom 15  
    Ocena: 69
    Witam
    Mam problem z programatorem j/w z pralki siemens E.nr WD31000 BY15 .Po przeskoczeniu dwóch ząbków za programem"B" staje. Na płukaniu i wirowaniu idzie normalnie i kończy pranie.Z grzaniem wszystko o.k.
    Czy ktoś poradził już sobie z tego typu usterką?
    Wydaje mi się że problem jest w ciemnoniebieską krzywką.

pozdrawiam klark
    Załączniki:
    • Programator EATON EC 4269.01 w pralce Siemens WD31000 BY15 - zatrzymuje się po B kola eaton.jpg (89.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 979399
    TFX
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    Czołem!Poszukam, może coś znajdę.prześlij mi więcej zdjęć prog.(z każdej strony) i foto panelu z programami
    pozdrawiam TFX
  • REKLAMA
  • #3 979424
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    Bo szary popychacz na górze po prawej napędzany krzywką musi być odpowiednio ustawiony w stosunku do szybkich krzywek. Te pozycje należało poznaczyć w trakcie rozbiórki. Teraz nic Ci nie pozostało jak rozgryść napęd tego programatora, szczególnie te niebieskie ustrojstwo, odpowiedzialne za wydłużone cykle.
  • REKLAMA
  • #4 981154
    _Klark
    Poziom 15  
    Witam
    Ten szary popychacz na górze miał duże luzy z kólkiem mimośrodowym. Podstawiłem od innego programatora serii EC, lecz co do wzajemnego ustawienia popychacza wzgl. szybkiego koła nie przykładałem szczególnej uwagi.Po montażu progr. przeszedł bez zatrzymywania (z wyjątkiem 2 postojów na suszarkę) zachowując przy tym wydłużone cykle .W pralce podczas testu też zachowuje się normalnie.Chyba miałem szczęście.Ale jeśli jest tak jak piszesz Zayzayer to koła powinny byc jakoś znaczone do ustawień wzgl. siebie. Czy są?
    Jest to mój pierwszy kontakt z EC i wskazówka dla debiutantów mnie podobnych ,aby po roznitowaniu rozpoławiać za drugim pakietem od strony silnika bo wtedy się nie rozsypie. Cieszę sie z naprawy,bo koszty nowego w BSH to wydatek 660,-zeta +2tygodnie oczekiwania.Puki co pralka hula.

Dziekuję bardzo za zainteresowanie .To miłe.

pozdrowiam Klark
  • REKLAMA
  • #5 981337
    _Klark
    Poziom 15  
    Witam
    Ten szary popychacz na górze miał duże luzy z kólkiem mimośrodowym. Podstawiłem od innego programatora serii EC, lecz co do wzajemnego ustawienia popychacza wzgl. szybkiego koła nie przykładałem szczególnej uwagi.Po montażu progr. przeszedł bez zatrzymywania (z wyjątkiem 2 postojów na suszarkę) zachowując przy tym wydłużone cykle .W pralce podczas testu też zachowuje się normalnie.Chyba miałem szczęście.Ale jeśli jest tak jak piszesz Zayzayer to koła powinny byc jakoś znaczone do ustawień wzgl. siebie. Czy są?
    Jest to mój pierwszy kontakt z EC i wskazówka dla debiutantów mnie podobnych ,aby po roznitowaniu rozpoławiać za drugim pakietem od strony silnika bo wtedy się nie rozsypie. Cieszę sie z naprawy,bo koszty nowego w BSH to wydatek 660,-zeta +2tygodnie oczekiwania.Puki co pralka hula.

Dziekuję bardzo za zainteresowanie .To miłe.

pozdrowiam Klark
  • #6 18219482
    futurama
    Poziom 1  
    Programator EATON EC 4269.01 w pralce Siemens WD31000 BY15 - zatrzymuje się po B
    Pralka Whirlpool AWM 248-800

Programator EC 4477.01M05 nie obraca i pranie jest ciagle na tym samym etapie.

Pralka pobiera wodę i normalnie pierze po nastawieniu programatora, natomiast po paru minutach pralka staje na ok 2-3 minuty wydając przy tym dźwięk z programatora przypominający szybkie tykanie zegara ( ale patrzyłem i nic się tam nie obraca) po czym po tych 2-3 minutach powraca do prania i chyba gdyby nie ręczne przekręcanie pokrętła programatora to by prała tak non stop. Wyjąłem programator ale nic tam podejrzanego nie zauważyłem. Dostępu do tych kołek zębatych w środku programatora nie mam bo to wszystko chyba zanitowane jest i nie ma jak sprawdzić czy aby sprężynki czy kółka zębate są w całości. Ten dziwny dźwięk z programatora to tak jakby coś tam blokowało automatyczne obrócenia się tego pokrętła programatora. Ktoś się spotkał z czymś takim bądź ma jakieś rady by to naprawić?
REKLAMA