logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirpool AWT5088 - zacina się programator mimo czyszczenia silniczka i trybików

rkrzyzan 11 Gru 2005 14:13 1719 7
REKLAMA
  • #1 2073786
    rkrzyzan
    Poziom 14  
    Mam serdeczne pytanie programator pralki Whirpool model: AWT5088 zacina się.
    Zrobiłem standardowe czyszczenie silniczka i trybików, ale nadal jest tak samo.
    Proszę o pomoc w tym problemie.
  • REKLAMA
  • #2 2073819
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    Tzn, jak podłączysz do silniczka 230V, to stoi jak wryty?
  • REKLAMA
  • #3 2073831
    rkrzyzan
    Poziom 14  
    Nie robiłem takiej próby.
    Ale wygląda to tak po włączeniu pralki.
    Programator zrobi drobny krok i stanie.
    Po przesunięciu ręcznym idzie troszeczkę i dalej stoi.
  • #4 2074440
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    rkrzyzan napisał:
    Programator zrobi drobny krok i stanie.

Pralka też stoi? Programatora więcej nie ruszaj, jego część mechaniczna na pewno jest dobra. Silniczkiem tego programatora steruje elektronika, i to ona decyduje o tym kiedy ma sie przesuwać, a kiedy nie, a nie trybiki.
    Z kolei, prawidłowa praca elektroniki zależy od sprawnego działania podzespołów, takich jak: grzałka, NTC, termostaty, elektrozawory, hydrostaty, silnik, pompa i jeszcze może by się coś znalazło. I od tego należało zacząć, a nie od końca, czyli od programatora.
  • REKLAMA
  • #5 19879334
    morling1
    Poziom 13  
    Ocena: 49
    Nawet jeżeli programator jest mechaniczny?. Jest to ważne pytania ponieważ często ludzie mówią że zepsuł się programator bo stanął. Stąd moje pytanie czy mechaniczny programator może stanąć nie z własnej awarii a awarii innych podzespołów pralki? Do tej pory myślałem że programator kręci się zawsze wykonując program a zepsuta grzałka grzeje lub nie a w przypadku hydrostatu wody jest tyle ile ma być albo nie. Myślałem że taką funkcję sprawdzającą posiadają dopiero programatory elektroniczne które na podstawie impulsów z pomiarów w razie awarii zatrzymują pralkę i wyświetlają kod błędu. Byłem przekonany że proste pralki z prostymi programatorami mechanicznymi kręcą się dalej żeby nie wiem co o ile sam programator jest sprawny ale być może się myliłem. Czy jest ktoś kto ma pewne informacje na ten temat i może się nimi tu podzielić z nami?
  • #6 19879416
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 886
    Jaką pojemność ma kondensator MKP , ten duży "prostopadłościan"?
    A styki na obrotowej płytce programatora to oczyściłeś i poprawiłeś?
    Pewnie kondensator jest do wymiany po latach tyrania.
  • #7 19879471
    Stachu0204
    Poziom 15  
    Ocena: 64
    Panowie... Temat ma 17 lat... :D
  • REKLAMA
  • #8 19879574
    morling1
    Poziom 13  
    Ocena: 49
    Stachu0204 napisał:
    Panowie... Temat ma 17 lat... :D

Nie szkodzi wciąż aktualne i następne pokolenie szperaczy chce się uczyć.

Podsumowanie tematu

✨ Programator pralki Whirlpool model AWT5088 zacina się mimo czyszczenia silniczka i trybików. Po włączeniu pralki programator wykonuje drobny krok i zatrzymuje się, a ręczne przesunięcie pozwala na niewielki ruch, po czym znowu stoi. Problem niekoniecznie leży w mechanice programatora, ponieważ jego silniczkiem steruje elektronika, która decyduje o ruchu programatora. Prawidłowa praca elektroniki zależy od sprawności innych podzespołów pralki, takich jak grzałka, NTC, termostaty, elektrozawory, hydrostat, silnik i pompa. Zaleca się rozpoczęcie diagnostyki od tych elementów, a nie od samego programatora. Pojawiła się także sugestia sprawdzenia kondensatora MKP (duży prostopadłościenny element) oraz oczyszczenia styków na obrotowej płytce programatora, gdyż kondensator może wymagać wymiany po wielu latach eksploatacji. Dyskusja poruszyła również kwestię, czy mechaniczny programator może zatrzymać się z powodu awarii innych podzespołów, co jest tematem do dalszej analizy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA