Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

sprawdzenie cewki zapłonowej

serwiscar 16 May 2011 17:00 10208 5
    serwiscar
    Level 13  
    Mam pytanie do szanownych kolegow.
    Od jakiegos czasu jestem posiadaczem oscyloskopu i teraz mam okazje go wyprobowac. Czy moze mi ktos powiedziec jak sprawdzic samochodowa cewke zaplonowa czy nie ma przebicia za pomoca oscyloskopu ? Czujniki sprawdzam sobie normalnie przy pomocy tego oscyloskopu ale cewki nie wiem jak sprawdzic. Chodzi mi o sprawdzenie przebic w uzwojeniu cewki.
    emeryt2
    Level 42  
    Cewka po jakimkolwiek przebiciu na WN nadaje się do muzeum.
    Są testery cewek WN , po co podpinać oscyloskop , kombinować z sondą Wn i tp.? Kolega o nicku Motronic , opracował tester cewek WN w samochodach i na pewno jest ten schemat na naszym forum! Natomiast "przebita" cewka na WN nadaje się do muzeum , a pierwotne sprawdzisz na omach!
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Tylko oprócz świecy, przydałby się jeszcze iskrownik z regulowaną przerwą.
    wasylek112233
    Level 18  
    taaa. super modul sprawdzajacy tylko po co? urzadzenie za 40zl o nazwie iskrownik (biale "lampka" ktora swieci gdy jest iskra wpinana w miedzy kabel wn a swiece) daje ten sam efekt... kolego zalezy jaka cewke chcesz sprawdzac. jesli nadal potrzebujesz odpowiedzi powiedz jaka to cewka na pw. oscyloskopem sprawdzisz wszystko i warto sie nauczyc jego obslugi pomimo ze nie jest latwo i nie bardzo mozna znalezc kogos kto wie jak sie nim wlasciwie posluzyc i jeszcze chcialby sie tym podzielic...

Moderated By zeimp:

Po pierwsze pisz poprawnie, po drugie spójrz na datę choćby ostatniego wpisu! Myślisz, że do tej pory autor nie usunął usterki?