Jaki program pozwala wygodnie edytować plik SCM z listą kanałów w telewizorze Samsung UE37D5500?
Najlepiej użyć czSCMedytor autorstwa adm221 — to program do edycji list SCM, który otwiera różne formaty plików i był testowany na kilku modelach Samsunga; najbezpieczniej pracować na pliku wyeksportowanym bezpośrednio z własnego telewizora [#11028491][#12783196] Program pozwala m.in. przesuwać kanały, robić drag-and-drop, wyszukiwać po nazwie, automatycznie przenumerowywać listę, osobno edytować TV/radio, sortować, drukować, eksportować do Excela i tworzyć grupy ulubionych; później dodano też opcję zamiany całej listy oraz importu wybranych kanałów z innego pliku tego samego formatu [#11028491][#11412240][#11863192][#12805553] Jako alternatywy w wątku przewijają się też Channel List PC Editor i SamsChannelEditor, ale ich obsługa zależy od konkretnego formatu listy i wielu użytkowników trafiało na komunikaty typu „invalid file format” [#9942760][#10337425][#10539221] Jeśli plik nie chce się otworzyć, warto ponownie wyeksportować go z TV i użyć pendrive’a sformatowanego do FAT32, bo problemy często wynikały z nośnika albo z innej mutacji formatu SCM [#12132668][#12579484]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
Mam pytanko odnośnie w/w ruskiego syfu(programu do edycji)czy komuś to działa?Siedzę już pół dnia nad tym tematem i zaraz mnie coś tu trafi,nic nie umiem sensownego znaleźć na necie do tego rozszerzenia SCM.
Dzięki Ci wielkie dobry kolego:roro: nie jest to szczyt możliwości ale to już duży krok naprzód.Dzwoniąc na wsparcie Samsunga facet powiedział że nie ma możliwości otwarcia skopiowanego pliku także roro jesteś lepszy od tych wszystkich fachowców z wsparcia.
znalazłem dwie aplikacje, wzajemnie się uzupełniające do edycji kanałów mojego UE32D5500.
(Przypuszczam, że za ich pomocą byłaby możliwa edycja listy kanałów innych TV SAMSUNG serii D)
Poniżej zamieszczam krótki opis funkcjonalności i zrzuty ekranu przy edycji tej samej listy - widać rozbieżności w interpretacji numerów kanałów przez aplikacje.
1. Channel List PC Editor wersja: 1.01
pozwala na poprawne edytowanie istniejących na liście kanałów, bez możliwości edycji częstotliwości i dodawania nowych kanałów
funkcjonalność:
- edytowanie nazw kanałów (UWAGA: nazwy kanałów analogowych mogą mieć max. 5 znaków) - edytowanie numerów kanałów
- porządkowanie kanałów przez "przeciągnij i upuść"
- usuwanie kanałów
- przyporządkowywanie kanałów do list ulubionych 1-5
- umożliwia cofanie operacji
2. SamToolBox Channel Editor wersja: 0.8
funkcjonalność:
- edycja częstotliwości
- dodawanie kanałów przy użyciu "copy/paste"
- niepoprawnie numeruje kanały - trzeba skorygować numerację za pomocą pierwszej wymienionej aplikacji [b]Channel List PC Editor - nie umożliwia cofania operacji - w trakcie edycji lepiej zapisywać co jakiś czas kopie zapasowe numerując je, również dlatego, że program działa niestabilnie i potrafi się zawiesić
Jeżeli komuś uda się edycja kanałów tymi narzędziami to niech poda jaki typ TV.
A może ktoś znajdzie coś lepszego, to niech rozwinie temat.
Mam nadzieję, że założyciel tematu nie będzie miał nic przeciwko i doceni nasz wkład pracy
Na telewizorze UE46D8000 obydwa programy działają. Można sobie układać kanały poprzez wyszukiwanie częstotliwości. Super działa przy aktywnej karcie Cyfry+.
Jeżeli komuś uda się edycja kanałów tymi narzędziami to niech poda jaki typ TV.
A może ktoś znajdzie coś lepszego, to niech rozwinie temat.
Mam nadzieję, że założyciel tematu nie będzie miał nic przeciwko i doceni nasz wkład pracy Artur
Programy okazały się przydatne na UE40D6500, choć zdecydowanie wygodniejszy w użyciu jest Channel List PC Editor.
Ale z innej beczki: czy da się utworzyć jedną listę z wymieszanymi kanałami analogowymi i cyfrowymi?
czy ktos moze mi napisac w jaki sposob sie eksportuje i importuje kanaly z TV samsung le c650 chce zgrac d pliku poukladac kanaly i znowu eksportowac, niestety nie moge znalesc jak to zrobic.
ponawiam pytanie w jaki sposob skopiowac plik .scm na podlaczona do TV karte SD czy dysk zewnetrzny gdzie ten plik sie znajduje jak wogole go skopiowac
Nie pisz posta pod postem!
Jak rozpoczynamy i kończymy zdanie/ diakrytyka, przecinki?
[_P_]
podłączę się pod temat.
mam samsunga ue46d8000 pobrałem program chanel list pc editor,zapisałem liste z tv na pendriva, z rozszerzeniem scm .iprzy otwieraniu pliku listy w ch.l.pc.edytor
wyskakuje komunikat:
invalid file format
oco chodzi przecież format jest zgodny.
Co do edycji nazw kanałów telewizji cyfrowej i satelitarnej programem Channel List PC Editor v.1.01 to widzę, że brak jednak takiej możliwości: w menu podręcznym "Name Edit" dla tych kanałów jest nieaktywne. Posiadam tel UE40D6500 na którym bezpośrednio odbieram kanały CYFRY+ poprzez moduł CAM lecz niektóre kanały mają trochę dziwne nazwy, które bym zmienił np: ESP2 NE Polish zmieniłbym na Eurosport 2 PL. Może jednak jest jeszcze jakiś inny program który to umożliwia.
Sam sobie odpowiem - tym programem jest SamToolBox Channel Editor v.0.9.7
Można nim uporządkować analogową kablówkę?
Dziś kupiłem teściowej (przyszłej) LE37D550 - nie potrzebuje więcej, ale nie idzie znaleźć opcji zmian nazwy kanałów analogowych i ich numeracji
Już ogarnąłem - program wyżej działa też z analogiem
Używam Channel List PC Editor wersja: 1.01 do edycji kanałów satelitarnych - Cyfra+ w UE46D6750.
Opanowałem zmianę numeracji kanałów świetnie działa "przeciągnij i upuść", grupowa edycja numerów kanałów, edycja ulubionych. Plik po uporządkowaniu bez problemu importuję na TV. Dobrze jest na początku przesunąć numerację np. o 200: Select All - Move to - 200 - ok.
- zwalniają się numery od 1 - 200 i zaczynamy zmianę numeracji.
Nieaktywna jest jeszcze edycja nazw kanałów - może będzie w następnej wersji.
Zainstalowałem zdalnego pilota GEMOTE - www.gemote.org - sterowanie telewizorem przez laptopa i sieć LAN lub WiFi.
Witam.
Próbowałem już chyba wszystkich Waszych programów co na tej stronie forum znalazłem do ustawienia kanałów w Samsung UE37D6500 (jak porównałem bardzo podobny model) jak również kontakt z wsparciem Samsunga (nie ma możliwości) i za nic w świecie nie mogę poustawiać programów tak jak mi pasuje, programy z telewizji cyfrowej i programy z telewizji satelitarnej np. 1-TVP1(tel.cyfrowa), 2-TVP2(tel.cyfrowa), 3-Polonia1(tel.satelitarna), potem znowu cyfrowa i tak dalej. Mogę sobie poukładać telewizję albo cyfrową albo satelitarną ale i tak muszę w ustawieniach najpierw zmienić odbiór sygnału albo cyfrówka albo satelitarna. Czy jeszcze coś innego niż jest tu na stronie forum ktoś może mi doradzić, bo jest to upierdliwe skakać po kanałach a potem w menu żeby zmienić sygnał i dalej po kanałach Pozdrawiam
Witam
adaminho7 powiem Ci szczerze, że nie wiem czy pójdzie i jak pójdzie. Ja mam ten sam TV UE37D6500 ale internet chodzi mi bardzo słabo zacina się i ładuje myślę, że to jest związane z prędkością mojego internetu 1M nie wiem jak się zachowuje przy większych prędkościach internetu czy się "tnie" ale może ktoś inny to stwierdzi na swoim przykładzie ja mogę tylko tyle na ten temat powiedzieć a to jest obojętnie czy 37 cali czy większe TV sam jestem ciekawy bo w lutym mam mieć internet tyle ile mój drut wytrzyma Pozdrawiam
Super jest Twoja lista, oszczędziłeś mi dużo czasu z układaniem. Dodam że pasuje do UE55D8000. Mam nadzieje że jak będą jakieś zmiany w parametrach nadawania kanałów lub nowe stacje to będziesz aktualizował i "dzielił" się z kolegami...
p0is0n napisał:
Wiec pewnie komus sie przyda :
Kompletna lista c+ pod TV Samsung serii D (chociaz pod innymi tez powina smigac).
✨ W dyskusji poruszono problem edycji listy kanałów w telewizorach Samsung, szczególnie modeli serii D, takich jak UE37D5500, UE40D6500 oraz UE46D8000. Użytkownicy poszukują programów do edycji plików SCM, które umożliwiają modyfikację listy kanałów, a także dzielą się linkami do narzędzi takich jak czSCMedytor, Channel List PC Editor oraz SamsChannelEditor. Wiele osób zgłasza trudności z importowaniem list z innych modeli, a także z brakiem możliwości ustawienia kraju na Polskę w telewizorach zakupionych za granicą. Użytkownicy wymieniają się gotowymi listami kanałów NC+ oraz wskazówkami dotyczącymi ich edycji i aktualizacji. Problemy z sygnałem i dostępnością kanałów, takich jak TVP1 HD czy Polsat HD, również były omawiane, a niektórzy użytkownicy sugerują ręczne dodawanie kanałów do listy. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.