logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompresor łopatkowy z wozu asenizacyjnego do piaskowania.

pawellukaszelektroda 21 Maj 2011 15:49 6464 18
REKLAMA
  • #1 9529904
    pawellukaszelektroda
    Uczeń
    Ocena: 110
    Mam pytanie:
    czy kompresor łopatkowy z wozu asenizacyjnego nadaje się do piaskowania.
    Oczywiście pod warunkiem wystarczającego wydatku powietrza ( parę metrów sześciennych na minutę).
    Czy są jakieś przeciwwskazania?

Dodano po 12 [minuty]:

Bo wydaje mi się że trochę małe ciśnienie mają na wyjściu.
  • REKLAMA
  • #2 9529951
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 9530444
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 9530751
    pawellukaszelektroda
    Uczeń
    Rozumiem, ale są sprężarki łopatkowe wytwarzające 6 i więcej atmosfer.

Dodano po 29 [minuty]:

Tu jest przykład.
    http://allegro.pl/kompresor-sprezarka-lopatkowa-nie-srubowa-5-5kw-i1611014185.html

Oczywiście nie jest to sprężarka z wozu asenizacyjnego- czyli pompa próżniowa, tylko właściwa sprężarka.
  • #6 9530839
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 9530856
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 9530870
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 9530876
    pawellukaszelektroda
    Uczeń
    Ja już mam WD-53, niedawno kupiłem stopień śrubowy dający maks. 7 metrów sześciennych. Ale muszę zrobić resztę.
    Mam napęd, ramę. Ale nie mam układu olejenia, separatora, obudowy filtra powietrza, przewodów itd.
    A do tego stopnia śrubowego nie mam danych choćby pod jakim ciśnieniem podać olej. No i do końca nie wiem w chwili obecnej jak to wszystko poskładać. A cena wydawała mi się atrakcyjna.
    A co do sprężarek łopatkowych naczytałem się o ich prostocie, są też te o wysokim ciśnieniu.
    Bo w śrubie dochodzi co jakiś czas wymiana łożysk (częściej niż w łopatkowych) a kosztuje to trochę. Od tysiąca w górę.
    A jak łożyska będą miały luz , taki którego nie wyczuje ręką to powierzchnie śrubowe się będą ocierały.
    Chociaż i tak się będą ocierały. Bo napęd jest z zewnątrz tylko na jedną śrubę, a ta druga napędzana jest od tej pierwszej siłą tarcia.
    w innym moim poście są zdjęcia tego stopnia i widać tam go rozłożonego.
  • #10 9530908
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 9530921
    pawellukaszelektroda
    Uczeń
    wal-ker, mam pytanie:
    łopatki zamocowane pod kątem zwiększają ciśnienie robocze?

Chciałem dziś trafić na jakieś forum o sprężarkach, ale nic nie znalazłem.
    I jakichś fachowych materiałów na necie też jest mało.

Dodano po 5 [minuty]:

Nie wiem czemu piszesz że kompresorów z takimi pompami (łopatkowymi)się nie spotyka.
    Są, jest ich coraz więcej.
  • REKLAMA
  • #12 9530943
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 9530955
    pawellukaszelektroda
    Uczeń
    A tak 5 metrów sześciennych, i więcej w razie czego.
    Potrzebuje ją do piaskowania.

A co do ustawienia płytek to już rozumiem. Chodzi o to żeby siła tarcia między płytką a powierzchniami szczeliny na wale mimośrodowym była jak najmniejsza.
  • #14 9530960
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 9530969
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 9531125
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Kompresor łopatkowy z wozu asenizacyjnego nie jest odpowiedni do piaskowania ze względu na niskie ciśnienie (około 3,5 atm) oraz duże zapotrzebowanie mocy. Użytkownicy wskazują na jego dużą wydajność, ale podkreślają, że do piaskowania wymagane jest ciśnienie powyżej 7-8 atm, co osiągają jedynie sprężarki Rootsa lub śrubowe. Kompresory łopatkowe, mimo że mogą pracować jako sprężarki, mają ograniczenia w zakresie ciśnienia i są bardziej odpowiednie do pracy dorywczej. W dyskusji poruszono również kwestie związane z konstrukcją i eksploatacją sprężarek, w tym problemy z luzami i zużyciem łopatek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA