logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra 1.4 16v Ecotec 97rok falowanie obrotów i dławienie się silnika

Rybus85 21 Maj 2011 16:15 10465 9
REKLAMA
  • #1 9529989
    Rybus85
    Poziom 23  
    Ocena: 65
    Witam.
    Jak w tytule.Na zimnym silniku obroty od 500-900 i po każdej zmianie biegu muł i szarpanie jakby przerywał.Na ciepłym silniku albo jest dobrze z obrotami ale nadal muł bez szarpania albo obroty trzyma na 3,5 tys i momentalnie robi się też pedał hamulca twardy.Nie wiem jak dokładnie to opisać, jestem laikiem w tych sprawach.Myślałem że wymiana silnika krokowego pomoże(wcześniej na starym było dużo gorzej-obroty do 5tyś na zimnym i ciepłym).Przez parę dni po wymianie było ok a teraz coś takiego...Nie mam pojęcia o co chodzi...czy elektronika,może przepustnica????Poratujcie...
    Jakby co to dopiszę co jeszcze potrzeba.
    Astra rok 1997,sedan,1.4 16v Ecotec(oznaczenie silnika chyba XE14 albo X14XE),przejechane ok 215 tys,nigdy na gazie tylko benzyna...
  • REKLAMA
  • #2 9530037
    ciuqu
    Poziom 38  
    Ocena: 827
    EGR, przepustnica, krokowy do czyszczenia, sprawdź rurkę od MAP Sensora i TPS
  • REKLAMA
  • #3 9531175
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3918
    Rybus85 napisał:
    Witam.Nie wiem jak dokładnie to opisać, jestem laikiem w tych sprawach

Jeśli jesteś laikiem w tych sprawach to ani "krokowca" ani EGRa nie sprawdzisz ani nie wyczyścisz pomijając, że to nie to, więc oddaj do naprawy, do dobrego i polecanego warsztatu
  • #4 9538437
    Rybus85
    Poziom 23  
    A pompa paliwa nie mogłaby tego powodować?Pamiętam że przy jakimś samochodzie musiałem wymienić bo też był muł ale bez tych obrotów.A może jakaś duperela,czujnik...?
  • #5 9557967
    mariusz362
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Pompa paliwa raczej nie,ale TPS lub egr i jeszcze przepustnica do przeczyszczenia to mogłoby pomóc.A błędy zostały zczytane to przynajmniej może zawęziło by poszukiwania?
  • #6 9558039
    AntyOwik
    Poziom 17  
    Ocena: 70
    Może by i mogła. Paskudna baba by też mogła być Miss Polonia. Gdybyś chciał, żeby nią była.
    Oddaj auto do fachowca bo jak widać wyraźnie, zaczniesz grzebać to jeszcze bardziej spieprzysz. Zasady tego forum poczytaj na początek.
    mariusz362 - przestań bzdecić. Przepustnica? Kolejny nawiedzony co leci po schematach wyczytanych i do każdego auta mu pasują...
  • REKLAMA
  • #7 9558323
    Rybus85
    Poziom 23  
    Myślałem nad pompą bo się zrobił strasznie mułowaty.Jak za dużo dodam gazu to zero reakcji tylko silnik wydaje dziwny odgłos.Tak jak pisałem wyżej kiedyś przy innym samochodzie wymieniałem pompę ze względu na podobny objaw przy dodawaniu gazu i pomogło.Tylko tu dochodzą te obroty.Teraz się trochę uspokoiło po wymianie krokowca pozostaje tylko "zajączek" na zimnym silniku i dłużej trzyma obroty przy zmianie biegu(nie spuszcza od razu około sekundy-dwie jeszcze trzyma), no i ten muł...EGR odłączony mam od ponad roku.
  • REKLAMA
  • #8 9559538
    AntyOwik
    Poziom 17  
    Ocena: 70
    No to zmierz ciśnienie i coś będziesz wiedział. Od pisania się samo nie naprawi. Do dzieła zatem, zacznij coś diagnozować miast klepać po próżnicy.
  • #9 9565660
    Rybus85
    Poziom 23  
    Faktycznie nic z tych rzeczy.Pompa sprawdzona i jest ok,EGR jak pisałem odłączony.Okazało się że coś z rozrządem i wałem...nie wiem dokładnie coś takiego usłyszałem od mechanika ;p Na jutro mam do odbioru(problem ze znalezieniem jakiejś części, będzie na jutro dopiero) to napisze co dokładnie.
  • #10 9570404
    Rybus85
    Poziom 23  
    Wymieniony pasek rozrządu,jakieś koło zębate od napędu wału i duperelki-wymiana kilku gumowych węży.No i jest gitara :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z silnikiem w Oplu Astra 1.4 16v Ecotec z 1997 roku, objawiające się falowaniem obrotów (500-900 RPM) oraz szarpaniem przy zmianie biegów. Po wymianie silnika krokowego sytuacja się poprawiła, ale problemy powróciły. Użytkownik rozważał również wymianę pompy paliwa oraz czyszczenie EGR, przepustnicy i czujnika TPS. Po dalszej diagnostyce okazało się, że przyczyną problemów były uszkodzenia związane z rozrządem i wałem, co zostało naprawione poprzez wymianę paska rozrządu oraz innych elementów. Po tych naprawach silnik działa prawidłowo.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA