logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS A7N8X-X - płyta główna nie startuje po wymianie zasilacza i dysku

Beno002 23 Maj 2011 11:27 2211 9
REKLAMA
  • #1 9535335
    Beno002
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam

Może zacznę od początku.. Wszystko było ok dopóki nie nawalił dysk twardy.. Miałem drugi więc go wymieniłem i wszystko działało, bez problemów... Pewnego dnia wyłączył się sam z siebie i nie chce odpalić... wymieniłem zasilacz, bo okazało się że tamten się spalił.. lecz płyta dalej nie chce startować.. Dioda PWR LED świeci się, wszystkie zworki na płycie są ustawione dobrze, wszystkie piny przyciski są podpięte tak jak należy... Na płycie nie ma żadnych śladów uszkodzeń, spalenia itp... SPEAKER się nie odzywa.. czy jest jakaś możliwość, aby ją uruchomić, ponieważ nie stać mnie zabardzo na nową płytę główną...
    Bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 9535347
    Kodi14
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    Zasilacz mógł pociągnąć za sobą inne części, spróbuj wyjąć ram i odpiąć wszystko prócz procesora, jak nie będzie beep'ów to płyta.
  • REKLAMA
  • #3 9535366
    Beno002
    Poziom 10  
    Odpiołem wszystko i nic.. a PWR LED się świeci... nie ma żadnego ratunku? Pamięć sprawdzałem na innym kopie i działa tak samo jak dyski i napędy, oraz karta graficzna... Procesora nie miałem możliwości sprawdzić...
  • #4 9535496
    xE5150
    Poziom 25  
    Ocena: 82
    Witam.

Niestety płyta uszkodzona.

Pochwal się jaki miałeś zasilacz i jaki masz teraz.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #5 9535589
    endii63
    Poziom 13  
    Witam .
    Czy cooler po włączeniu komputera działa ?

Dodano po 1 [godziny] 22 [minuty]:

Witam .

Dodano po 53 [minuty]:

Witam .
  • REKLAMA
  • #6 9536273
    Beno002
    Poziom 10  
    Cooler nie startuje.. ale ogólnie jest sprawny.. a zasilacz który był wcześniej to: aton EPS-350ATX PFC a zasilacz który zamontowałem to: ISO-450PP 4S wyciągnięty ze sprawnego kompa.
  • #7 9538717
    endii63
    Poziom 13  
    Prawdopodobnie uszkodzony układ scalony -(sterujący) główny regulator napięć 12v,5v,3v, montowany na płycie koło złącza zasilania ( ok. 05, mm szer. i 1 cm. dł.) , lub tranzystor mosfet - stabilizator napięcia . Koszt naprawy we własnym zakresie nieduży - cena podzespołów . Uszkodzone elementy możesz zdiagnozować miernikiem . Jeżeli układy są na zwarciu przez włączenie komputera i dotknięciu poszczególnych podzespołów .
  • #8 9538959
    Beno002
    Poziom 10  
    W takim razie zabiorę się za sprawdzenie dopiero jutro bo dziś nie mam czasu, i zbadam płytę.. Jak coś wykryje to wymienię bo mam kilka płyt głównych na części... Mam nadzieje że znajdę odpowiednie elementy....
  • #9 9539019
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    endii63 napisał:
    Jeżeli układy są na zwarciu przez włączenie komputera i dotknięciu poszczególnych podzespołów .

Napisz to jeszcze raz, ale tym razem w sposób zrozumiały.
  • #10 9541807
    endii63
    Poziom 13  
    Możesz w szybki sposób zdiagnozować uszkodzone podzespoły , jeżeli układy są na zwarciu (będą się grzały) , włącz komputer i dotknij palcem poszczególnych podzespołów wymienionych w poście . Ich wysoka temperatura wskazuje na uszkodzenie . Gdy temperatura będzie w normie pozostaje diagnoza miernikiem .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z płytą główną ASUS A7N8X-X, która nie uruchamia się po wymianie zasilacza i dysku twardego. Po wymianie zasilacza na model ISO-450PP 4S, dioda PWR LED świeci, ale komputer nie daje żadnych sygnałów dźwiękowych (brak beep'ów), a cooler nie działa. Użytkownik sprawdził pamięć RAM oraz dyski na innym komputerze, gdzie działały poprawnie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że płyta główna może być uszkodzona, wskazując na możliwość uszkodzenia układów scalonych lub tranzystorów na płycie. Rekomendują również diagnozowanie uszkodzonych komponentów za pomocą miernika oraz sprawdzanie temperatury poszczególnych elementów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA